Teknik Mengerek, Menangkap, Memancing Tenggiri

Tenggiri Batang

Ikan Tenggiri dikategorikan dalam ikan pelagik. Ia menghuni di kawasan permukaan air. Oleh yang demikian, teknik mengerek atau trolling amat sesuai untuk memancing ikan jenis ini. Biasanya umpan yang digunakan adalah ikan tamban atau ikan kembung. Namun, masa kini kita boleh menggunakan umpan tiruan ataupun gewang untuk menarik perhatian ikan ini.

Antara contoh kaedah menggunakan umpan

Contoh kaedah menggunakan umpan

Kaedahnya ialah kita perlu melakukan kaedah tundaan ini pada kelajuan perlahan antara 5 hingga 10 batu nautika sejam bergantung kepada jenis gewang yang digunakan. Pemberat juga memainkan peranan dalam menentukan tahap umpan yang ditarik itu. Perlu diketahui, ada gewang yang tidak boleh beraksi pada kelajuan tinggi dan sebaliknya. Teknik memancing ikan ini lebih popular dilakukan siang hari.

Carian Berkaitan: mata kail tenggiri
Loading...

Tags: #Cara Cara Mancing Ikan Tenggiri #cara casting tenggiri #cara memasang umpan mancing tenggiri #cara membuat rangkaian pancing ikan tenggiri #cara mengerek tenggiri #cara nak trolling tenggiri #cara pancing tenggiri #cara sangkut umpan mengerek #cara tangkap ikan tenggiri #casting tenggiri #ikan tenggiri #Images for mancing tenggiri #mancing ikan tenggiri #mancing tenggiri di yan kedah #Mancing Trolling Ikan Tenggiri #memancing tenggiri #menangkap tenggiri #mengerek tenggiri #teknik jitu pancing tenggiri #teknik mengerek tenggiri #trik mancing tenggiri malam hari #umpan tenggiri #umpan untuk ikan tenggiri

Penyakit Ikan Marin, Tahap Jangkitan & Punca Kematian
Tahap jangkitan penyakit ikan marin Akut Kadar kematian yang tinggi, bilangan ikan yang
Cara Memasak Ikan Talang Dengan Mudah Dan Sedap
Ikan Talang adalah jenis ikan laut yang popular dalam kalangan pemancing. Ikan laut
3 Cara Memasak Ikan Pekasam Paling Mudah
3 Cara Memasak Ikan Pekasam Resipi 1 Bahan-bahan: 1 ekor ikan pekasam 2-3
Cara Menyimpan Ikan Supaya Kekal Segar Dan Tahan Lama
Bagi anda yang sibuk dan berkerjaya, pastinya menjadi masalah untuk ke pasar setiap

Leave a reply "Teknik Mengerek, Menangkap, Memancing Tenggiri"