Tips Membeli Enjin Halfcut Di Kedai Potong, Kedai Halfcut

E3 4g67

Tips Membeli Enjin Halfcut Di Kedai Potong, Kedai Halfcut

Perkongsian tips oleh seorang runner kedai potong;

Pengalaman dan pengetahuan ni aku nak share kt sume yg mempunyai minat yg agak sama ngn aku..tips ni rasenye bolehla dibuat panduan bagi kaki newbies yg br nk berjinak2 dengan halfcut..First skali, bile korang nak pilih engine halfcut kt kedai potong..mula2 bukak radiator cap,tgok dlm tu air die kaler pe..klu ijau cantek r..lps tu jgn tutup cap radiator tu..biar je terbukak..cek lak kt tangki spare..pastikan de air yg cukup.. pastu lak bukak oil cap..tgk keadaan engine samada berkarat atau kekuningan..klu berkarat,maknenyer engine dh lama xidup..klu kuning,kira okla tu..tp igat klu de kesan hangus dan de bau minyak itam terbakar sdri mau ingat lah..engine xcun..probs!..

Pastu,tarik deep stick..(yg mcm lidi pjg tu) tgok ade kesan minyak x..? klu de berbelang kt takat pada deep stick tuu..grenti engine dh lama tak idup pastu lak minyak engine lama dah xtuka.. klu engine jenis turbo lak,cuba tgok keliling turbo terutama kat bahagian ekzos samada leaking atau x..klu leaking,,xyah ambik engine tu.. biase halfcut ni die dtg separuh..korbankan sket tgn anda yg bersih tu..’colek’ sket kt dlm bhgian ekzos tuu..tgok ade minyak x..klu ade minyak (minyak engine) maknenyer valve seal die bocor.. pastu tgok mileage..jgn pcaya sgt kt meter tuu..ade yg leh pusing..Setel bab tu..tgok lak kt sekeliling head cover dgn roket cover..kt ctu ade byk habuk melekat,jd hitammm..tp xpe..sume tu leh dismental jek..tp klu basah dengan minyak engine… xyah ambik halfcut tu.

Klu dah puas ati dgn halfcut tu…br lah ko suh die stat engine..dengar die punya autochoke..jln ke x jalan? ..RPM akan tggi bile auto nih ON. Td kn mse mula2 aku ckp..jgn tutup cap radiator tu kan..? hah..masa engine nak stat ni lah byk rahsia engine yg boleh ko tau..mula2 tgok samada air tu melompat ke tidak keluar dr radiator..klu melompat jek..ko suruh tokey tu matikan engine..pastu ko suruh die simpan balik engine tu..kompern byk probs halfcut tu.

klu x…ko biar je smbil je sambil tgok air dlm radiator tu..kurang atau x..dlm mse yg sama ko tgok kat area ekzos..mesti ada asap putih@hitam keluar.. tp ni sume normal..sb pmbakaran xlengkap..tambah lak engine sejuk..pastu sedikit air akan meleleh @ mercik keluar dr ekzos..ini tandanye engine itu berada pada TIP TOP condition lah.

Satu benda yg paling PENTING time beli halfcut nih, bile engine tu stat,ko biar je sampai kipas automatik radiator berpusing sendiri….jgn bukak kipas aircond dlu..lantak la xcukup minyak ke hape..suh je tokey tu tambah minyak petrol..ckpla yg kita nak beli..die mesti layan punyer beb.. past jgn lupe dgn betul2 die punya idling..ok ke x ok..Yg ptg..Jgn lupe lpas idupkan engine td..biarkan 5 minit..lps tu tekan clutch ..klu RPM drop..maknenye main bearing dah lingkup.

Bila kipas dh pusing..ko remm engine tu sampai RPM cut..tgok ade x semput..klu semput..mintak turun harga..mgkin plug die dh x ok (sampai stage ni korang dh kena beli, klu xbeli hah siapla korang kena hamun ngn tokey kedai tu)

Lepas je sume trouble shoot td korang dh laksanakan..barulah korang cek fuction setiap controller aircond,lampu hujan,lampu besar,lampu high beam, signal yg ptg nyala, kelip or xkelip bukan salah lampu tu ..sbb signal blkg xde..so relay jd xbetul (dh namanye halfcut) lepas tu korang tgok lampu2 meter,temperature tu jgn lupe, jgn lebih separuh, jam skali..tgok gak. kalau salah satu dr function die xjalan…mintak turun harga kaw2..punye!

Step yg last skali, pastikan korang dpt complete rear disc complete dgn absorber,tangki minyak dan floor matt..klu xde mintak turun harga lagi.. pastu.. ape lg.. sediakan kad kredit atau wang ringgit..jgn lupe tanye grenti die bpe lama.. aku ingt seminggu kot..ok..hope benda nih leh tolong korang serba sedikit pasal cara2 nk beli halfcut.

EVO3 Engine

Enjin Gsr

Carian Berkaitan

deep stick engine keluar asap, kedai halfcut

Artikel Berkaitan

Tags: #cara pilih enjin di kedai halfcut #enjin lantai #enjin recon jepun #kedai potong #pengalaman cari enjin kedai potong #petua beli enjin halfcut #tips cari enjin kereta di kedai potong

Cara Urus Pindah Milik, Jual Beli Kereta Sendiri
Proses pindah milik boleh dilakukan setelah kedua belah pihak (pemilik atau pembeli) masing-masing
Panduan Pengubahsuaian Motosikal
Pengubahsuaian atau pemasangan aksesori pada motosikal yang dibenarkan tanpa mendapatkan kelulusan daripada Jabatan
Panduan Lengkap Ubahsuai, Tukar Enjin Kenderaan
Terdapat pengubahsuaian atau pemasangan aksesori yang boleh dilakukan tanpa mendapatkan kelulusan daripada Jabatan
Teknik Menukar Minyak Gear Pada Enjin Sangkut
Pengenalan Am Kotak gear yang ada pada enjin sangkut dua lejang adalah mengikut

Comments are closed.