Pilihan Engine Halfcut Untuk Pemilik Kereta Proton

Wira Standard

Kereta cadangan : Proton Wira sedan, Proton Wira Aeroback, Proton Satria

  • Mitsubishi Lancer EVO I, II, III (4G63) 2,000cc / Turbo

Harga semasa RM7,000-RM8,000 dahulu boleh endorse masuk kt wira. Time tu price engine ni memang boleh tahan mahalnya. 1 halfcut evolution 3 mencecah RM11,000- RM15,000 skrg price dah turun disebabkan engine tak boleh nak endorse..klu pakai kat jalan memang salah.. klu nak masuk kt wira mmg xleh endorse.. Engine mmg power..Fulltime 4wd.. antara engine generasi evolution adalah yang paling power boleh masuk kt wira ialah versi evolution 3…engine ni mmg terkenal sbg jentera paling berkuasa di zamannya dengan memberi banyak kejayaan dalam kejuaraan Rally dunia.

  • VR4 RS or VR4 (4G63) 2000cc / Turbo

Harga semasa bagi engine ni ialah dalam anggaran RM3,000-Rm4,500 standard engine bleh cecah 220bhp. Keluaran tahun 80-an. Engine bleh dikatakan tahan lasak. Biasanya peminat modifikasi menggunakan blok dari engine ini untuk dimasukkan pada engine evolution oleh kerana ketahanannya, Engine ini ada dua model, RS means racing spec, sure lg berkuasa daripada model VR4 biasa kerana sistem turbo adalah jenis twimblade dan tahan tekanan tinggi. Masalahnya, engine ini tidak boleh di endorse.

  • GSR RS 1834cc (4G93T) / Turbo

Harga semasa engine ini mencecah RM8,000-RM8,500 bergantung kepada condition dan keadaan engine. Pada awal tahun 1995, harga engine ini hanya RM3,500, namun harga meningkat ekoran jumlah permintaan peminat modifikasi terhadap engine jenis kerana pemasangannya pada kenderaan proton wira tidak menjadi kesalahan dan boleh di endorse disebabkan C.C engine ini adalah 1,834cc sahaja.

Namun harus diingat, kekuatan tork engine ini mencecah 195bhp dalam keadaan standard. Sistem asal Fulltime 4wd. Pada masa sekarang, kebanyakkan peminat engine turbo akan memilih engine ini untuk dipasangkan pada kereta mereka. Kebaikan engine ini ialah tahan lasak, low maintanan.

  • MIVEC (4G92) / NA Natural Aspire

Engine ini bukan jenis turbo.. tapi DOHC twimcam ( NA –Natural Aspired) bleh RAM rpm tggi..engine mcm vtec..kos maintanan ok.. Harga semasa RM 8,000-RM8,500 kosong. Tiada bodypart! Ada dua model iaitu Black top dan Silver top. Sesaran engine 1.8cc dan 1.6c.c. Boleh endorse! Engine ini direkemen untuk peminat modifikasi yang tak minat engine turbo. So, engine ini paling bagus  untuk pilihan.

  • Mitsubitshi DOHC 1.6cc V6 / NA Natural Aspire

Engine 6 silinder bersesaran 1.6 c.c. Harga semasa RM3,500-RM4,000. Bleh masuk kat wira. Bunyi mcm perdana V6 sebab engine sama. Apa pun ia bagus untuk long distance driving. Keburukan, sparepart mahal, sebab tu jarang orang pakai engine ini.

Kenapa pilih engine GSR dan MIVEC ?

  • Status alat ganti adalah sama dengan proton wira 1.8,putra,GTI…Seperti (oil filter,radiator,timing belt,plug dan etc..)
  • Mouting sama dengan Proton Wira..(Engine EVO 1,2,3, GSR,MIVEC sama mouting kecuali VR4)
  • Engine boleh di endorse oleh JPJ dan Puspakom.. upah runner RM300++
  • Pergi sendiri RM40 tapi kena sabar lah. Biasa makan masa. Baik pakai runner. Kalau kereta anda bersesaran 1.3 sahaja, tak boleh endorse jugak. Sebab paling kurang nak masuk engine C.C 1.8, kereta anda mestilah paling kurang bersesaran 1.5cc. Kalau kereta C.C asal 1.3c.c terus je ke MIVEC sbb nak masuk GSR mmg xlepas nak endorse. Apa-apa pun sume kena ada kaki
  • Engine tahan lasak dan kos maintainan sangat o.k!
  • Sbb engine EVO dan VR4 tak boleh nak endorse..klu tak GSR atau MIVEC tolak tepi

Dokumen yang perlu untuk Endorse :

  • Custom form (surat AP engine – ambik kt kedai halfcut masa beli halfcut)
  • Geran Asal. (Kalau kereta ada hutang lagi,buat surat pada bank mintak geran asal)
  • Surat pelepasan bank (surat sokongan bank tuka engine,ni utk kes keta belum habis bayar)
  • Borang Endorse download kt website JPJ.

Cara selenggara engine turbo :

  • Minyak engine 4000km sekali tuka..penting kena jaga.
  • Minyak engine tidak digalakkan pakai yang fully sintetik.. pakai yang biasa sahaja.. (SAE 15-50w) sesuai untuk cuaca kat Malaysia.
  • Timing belt 100,000km sekali tukar.
  • Plug tuka mcm biasa.
  • Minyak Gear 100,000km sekali tukar.
  • Jangan pakai engine flush..or treatment engine lain..nnt engine xtahan.
  • Cek air radiator setiap 2 minggu..tgok meter temp selalu.
  • Jangan boosting (tarik sampai sensor turbo blinking) time bukak aircond..sbb nt kompressor cepat rosak.
  • Kena cek minyak engine selalo..takut kurang ke..2 minggu sekali.
  • Klu ada leaking sumwhere cepat-cepat gi kedai pomen. Biase oil-seal je bocor..klu x nanti melarat.
  • Clutch biase tuka bila dh slip..biasa engine dri halfcut ..clutch bleh tahan sampai 6 bulan..lepas tu br tuka clutch baru.
Artikel ini ditulis pada tahun 2007

Carian Berkaitan

perbezaan enjin evo 3 dan vr4, proton satria 4g92 modifikasi, waja 4g63 modifikasi, Wira Evo 3
Loading...

Tags: #cadangan enjin untuk proton satria #cadangan enjin untuk proton wira #cadangan enjin untuk proton wira aeroback #cara tukar enjin kereta proton #enjin di halfcut untuk wira #enjin evo #enjin lantai untuk wira #enjin mivec #enjin power kereta proton #enjin turbo #enjin turbo untuk proton wira #enjin untuk kereta proton #enjin vr4 #gambar kereta wira makeup #gambar kereta wira turbo #gambar proton wira aeroback modified #kereta proton jadi evo #kereta proton wira #kereta wira cantik #kereta wira mekap #mitsubishi #proton iswara #proton wira aeroback #proton wira aeroback modified #proton wira modification #proton wira modified body kit #proton wira modified pictures #tukar enjin apa sesuai untuk kereta wira #tukar enjin kereta proton #turbo #wira 1.3 upgrade #wira aeroback bodykit #wira sedan modified picture

Cara Paling Mudah Menilai Harga Semasa Kenderaan Sebelum Menjualnya
Jika anda bercadang untuk menjual kenderaan sendiri, namun kenderaan tersebut masih lagi mempunyai
Jenis Kenderaan SUV 4×4 Mampu Milik, Jimat Belanja!
Kenderaan pacuan empat roda (4WD atau 4×4) asalnya sangat popular pada lewat 1990-an
Tips Jimatkan Minyak Kenderaan Semasa Memandu
Penggunaan minyak bukanlah bergantung kepada jenis dan model kereta sahaja, tetapi juga bergantung
Tips Membeli Kereta Terpakai, Kalau Tak Ada Pengalaman Baik Baca Artikel Ini!
Bercadang untuk membeli kenderaan terpakai? Bukan semua orang mampu beli kenderaan baru mahupun

Comments are closed.