Kebaikan Baja Organik Kepada Tanaman

Kebaikan Baja Organik Kepada Tanaman

Baja boleh dikelompokkan kepada dua jenis iaitu baja kimia dan baja organik. Baja organik diperbuat daripada satu jenis bahan sahaja atau beberapa bahan lain. Baja organik diperbuat daripada bahan material dari binatang, tumbuhan atau mineral semulajadi. Untuk mendapatkan sumber organik yang berkualiti dan berkesan, pilih baja organik yang cukup pengomposan secara semulajadi. Baja organik juga boleh dikategorikan kepada baja fellet, serbuk, dan juga cecair.

Baja organik tidak seperti baja kimia di mana kesannya cepat bertindak terhadap akar. Baja organik yang ditabur di batas atau di sekeliling pokok sesuatu tanaman memerlukan beberapa jenis mikroorganisma untuk mengurainya terlebih dahulu sebelum diserap oleh akar tanaman dan semestinya tanah/media harus berkeadaan lembab untuk membolehkan mikroorganisma tersebut melakukan aktiviti penguraian.

Semasa proses penguraian inilah zat nutrisi dibebaskan. Secara umumnya, sesetengah baja organik terguna pada awal tahun setelah ditabur pada batas dan secara perlahan-lahan ia membebaskan nutrisi setelah diurai oleh mikroorganisma yang boleh digunakan pada tahun-tahun akan datang. Pemecahan atau penguraian baja organik tidak berlaku serentak di mana secara am pula memberikan tugas membaikpulih kepada tanah atau batas anda.

Terdapat pula jenis baja organik yang hanya mampu bertahan pada tempoh-tempoh tertentu dan kerap kali meletakkannya pada batas sekurang-kurangnya 2 minggu sekali agar bekalan nutrisi pada tanaman senantiasa cukup dan seimbang bagi membolehkan pokok tanaman tumbuh sihat.

Jenis-jenis baja organik berasaskan tumbuhan

Berikut adalah baja yang diperbuat daripada tumbuhan yang ada dijual di pasaran. Baja berasaskan tumbuhan adalah antara baja yang cepat terurai di dalam tanah berbanding baja-baja organik yang lain.

 1. Baja Organik Kompos

Kompos ialah baja yang diperbuat daripada tumbuhan seperti daun kering, rumput rumpai, sisa makanan dapur dan sebagainya yang dikumpulkan dan dikomposkan mengikut tempoh-tempoh tertentu. Kompos yang ditabur pada batas berfungsi sebagai pembekal nutrisi, media menjadi subur, saliran udara dan air dalam media baik.

Lazimnya, kompos dicampurkan dengan beberapa bahan lain bagi mendapatkan hasil media yang berkualiti, cukup zat nutrisi dan bersaliran baik.

Contohnya, semaian benih tanaman boleh menggunakan kompos sebagai media semaian, masukkan kompos ke dalam bekas semaian dan semai benih sayuran anda. Bagi mereka yang menanam sayuran di atas batas, kompos adalah asas utama yang perlu ditabur di atas batas tersebut.

Caranya ialah tabur kompos kira-kira 5 inci secara keseluruhan di permukaan batas barulah digaul sebati. Ia akan membaikpulih serta memberikan pengudaraan dan saliran baik kepada tanah.

 1. Baja Organik Alfalfa (Alfalfa meal)

Baja organik alfalfa adalah diperbuat dari tumbuhan alfalfa yang tumbuh meliar di negara-negara tertentu. Pengomposan bijinya inilah yang digunakan sebagai baja pada tanaman. Baik untuk saliran udara dan air dalam tanah selain dari membekalkan nutrisi kepada tanaman anda. Ia sangat berkesan untuk memperbanyakkan bunga dan buah pada sayuran dan bunga-bungaan.

Namun baja organik alfalfa adalah bersifat alkali dan tidak sesuai ditambah ke tanah untuk pokok yang tumbuh sesuai pada tanah berasid. Cara penggunaan, tabur 1 sudu besar dipermukaan pasu sayuran atau bunga rose anda.

Manakala bagi batas pula tambah 2 hingga 3 cup baja organik alfalfa di permukaan batas pada tanaman sayuran buah anda secara menyeluruh dan siram menggunakan air agar ia larut ke dalam tanah.

Antara sayuran buah yang sesuai ditaburkan baja organik alfalfa ialah kacang buncis, kacang panjang, bendi, jagung, lobak merah, lobak putih dan sebagainya.

 1. Molasses / gula molussa

Gula molussa diperbuat daripada gula tebu, ubi beet atau anggur. Molussa sangat baik untuk tanah anda di mana ia berfungsi untuk makanan kepada mikrobial dalam tanah untuk membebasan nutrisi yang diperlukan oleh tumbuhan. Molussa kaya dengan kalsium, magnesium-besi dan potosium.

Ia juga mengandungi sulfur. Campurkan molussa 2 tutup botol ke dalam 1 gallon baja cecair organik untuk disembur kepada tanaman anda.

 1. Kelp Meal

Sejenis baja organik yang diperbuat daripada alga marin lautan. Ia campuran bahan ikan dan alga marin untuk kebaikan tanaman dari segi pembungaan dan pembuahan yang baik dan berkualiti. Kaya dengan nitrogen, posforus dan potosium. Boleh diperolehi dari beberapa jenis iaitu kelp meal serbuk dan kelp meal cecair. Ia sangat berkesan untuk menjadikan tanaman dan bunga menjadi subur, daun sihat dan buah dan bunga yang banyak.

Tabur 1 sudu besar ke dalam pasu bunga atau sayuran anda dan siram, pastikan media harus digembur terlebih dahulu sebelum di tabur dengan baja organik kelp meal. Pada batas sayuran pula tabur 2 cup baja kelp meal secara menyeluruh dan siram.

 1. Cottonseed meal / cotton meal

Baja organik yang diperbuat daripada benih kapas. Kaya dengan nitrogen, potash dan posforus. Berfungsi untuk membekalkan nutrisi, membaikpulih tanah dan saliran udara dan air yang baik dalam tanah.

 1. Teh kompos

Teh kompos adalah baja organik cecair daripada kompos yang dicairkan mengikut sukatan tertentu dan dioksigenkan bagi membiakkan mikroorganisma di dalamnya. Ia disembur atau disiram pada tanaman berfungsi bagi mempercepatkan penguraian bahan dalam tanah untuk nutrisi tanaman.

Cara penggunaan, tambah 1 tutup botol kompos teh ke dalam 1 liter air dan sembur atau siram pada sayuran anda. Lakukan pada awal pagi atau lewat petang untuk hasil yang baik.

Jenis-jenis baja organik berasaskan haiwan

Terhasil menerusi bahan haiwan sama ada tulang, tinja atau isinya. Antara baja organik haiwan yang popular termasuklah:

 1. Baja organik kompos tinja haiwan (manure)

Baja organik tinja haiwan merupakan baja yang terkenal dalam bidang pertanian. Tinja ini akan direputkan dalam tempoh tertentu sebelum diguna. Ia kaya dengan nitrogen yang diperlukan oleh tumbuhan. Antara baja organik tinja haiwan ialah tinja lembu, tinja ayam, tinja kambing, tinja arnab dan tinja kelawar. Mempunyai aroma yang kurang menyenangkan dan kadang-kadang menganggu keamanan sekeliling.

Selain kompos (manure green) anda boleh menaburkan kompos tinja haiwan pada batas sebelum menyemai atau menanam benih. Tabur setinggi 5 inci secara menyeluruh pada batas. Bagi tanaman yang memerlukan bilangan nutrisi yang tinggi (high feed plant) kompos tumbuhan dan kompos tinja binatang perlu ditabur lebih sedikit untuk menjamin pokok tanaman tersebut tumbuh dengan baik.

 1. Baja organik bone meal

Diperbuat daripada tulang binatang seperti tulang ikan, lembu dan sebagainya. Ia telah mengalami penghancuran atau serbuk yang sesuai ditabur pada batas untuk kualiti bunga dan buah yang banyak. Tabur 2 genggam pada batas untuk mendapatkan hasil buah yang banyak.

 1. Baja organik blood meal / baja darah haiwan

Salah satu jenis baja organik yang diperbuat daripada darah haiwan yang dikeringkan dijadikan serbuk. Umumnya baja blood meal ini diambil dari darah lembu yang disembelih tetapi ia juga boleh mengunakan apa-apa darah binatang yang disembelih.

Baja darah binatang sangat tinggi kandungan zat nitrogen yang diperlukan oleh tumbuhan untuk tumbuh dengan baik. Tambah 1 sudu kecil baja darah ini ke dalam pasu bunga atau sayuran atau tabur 2 cup baja ini di atas permukaan batas untuk hasil yang baik.

 1. Baja cecair ikan / fish emulsion

Baja cecair ikan diperbuat dari penjerukan ikan dalam tempoh tertentu. Baik untuk membaikpulih tanah dan membekalkan nutrisi cukup kepada tanaman. Baja cecair ikan boleh dibuat sendiri di rumah.

Cara penggunaannya ialah tambah 2 sudu besar ke dalam 1 liter air dan gaul sebati. Sembur atau siram pada sayuran anda. Lakukan di awal pagi atau lewat petang untuk hasil yang baik.

Jenis-jenis baja organik berasaskan mineral

 1. Kapur pertanian

Kaya dengan zat kalsium dan magnesium. Berfungsi menurunkan nilai ph tanah yang berasid. Kapur pertanian ditabur bersama kompos tumbuhan dan haiwan sebelum menanam.

 1. Garam epsom

Berfungsi agar tanah tidak cepat menjadi padat. Namun garam epsom kurang digunakan di negara kita. Ada pun yang menggunakannya hanya sebilangan sahaja. Namun bahan mineral ini sangat disukai oleh pekebun mini di negara luar. Anda boleh menggunakan epsom untuk mengurangkan kepadatan tanah anda.

Kebaikan baja organik kepada batas dan tanaman

Baja organik merupakan satu alternatif yang baik digunakan di dalam kebun mini anda. Baja organik lebih sihat, bebas racun untuk tanaman tanam sendiri di rumah. Berikut adalah kebaiakan baja orbaik untuk tanaman dan batas :

 • Membaikpulih tanah kepada tanah yang kaya humus untuk tanaman
 • Kelembapan tanah dan melambatkan kekeringan pada tanah
 • Sumber nutrient yang tinggi kepada tanaman
 • Memberi lebih pengudaraan dan saliran yang baik kepada tanah
 • Penambahan mikroorganisma yang baik dalam batas membolehkan ia menguraikan komponen baja organik seterusnya menghasilkan nutrisi kepada tanaman
 • Struktur tanah lebih gembur dan peroi dengan kehadiran kompos
 • Mesra alam tanpa pencemaran

Carian Berkaitan

cecair diminati ikan
Loading...

Tags: #apa itu baja organik #baja cecair ikan #baja darah haiwan #baja kopi #baja organik #Baja Organik Alfalfa #Baja organik bone meal #baja organik buatan sendiri #baja organik haiwan #baja organik mineral #baja organik tumbuhan #baja organik untuk tanaman sayuran #baja semulajadi #baja tahi ayam #baja tanaman #cara guna baja organik #fungsi baja organik #jenis baja organik #jenis baja tanaman #jenis-jenis baja organik #jenis-jenis baja tanaman #kebaikan baja organik #kegunaan baja organik #kelebihan menggunakan baja organik #Kelp Meal #kompos tinja haiwan #Molasses / gula molussa #panduan bertani #panduan pertanian #panduan tanaman

Panduan Mudah Menanam Bayam Dalam Pasu
Bayam atau dalam bahasa Inggerisnya dikenali sebagai ‘Spinach’ adalah spesies Amaranthus gangeticus yang
Tips Menanam Sayur Di Ruangan Sempit
Berkebun dengan menggunakan bekas seperti botol plastik, polibeg atau pasu boleh menjadi satu perkara yang menyeronokkan. Hal ini amat sesuai
10 Syarikat Penerbangan Tambang Termurah Di Dunia. Jangan Terkejut Kalau Baca!
Tambang murah tidak selalu bererti kualiti yang rendah. Jika anda ingin terbang dari
Ini Ciri-Ciri Perempuan Yang Dibenci Lelaki
Kaum lelaki memang sempoi dan adakalanya agak selekeh, tetapi percayakah anda bahawa mereka

Comments are closed.