Inilah Jalan Paling Berbahaya Di Dunia Pernah Direkodkan!

Inilah Jalan Paling Berbahaya Di Dunia Pernah Direkodkan!

Jalan digunakan sebagai perhubungan transportasi darat. Namun tahukah anda terdapat beberapa jalan yang sangat berbahaya dan mengerikan untuk dilalui? Berikut adalah 17 jalan raya paling bahaya di dunia.

 1. Himalaya Road

1 Himalaya Inilah Jalan Paling Berbahaya Di Dunia Pernah Direkodkan!

Jalan Himalaya terletak di India dan merupakan salah satu jalan tertinggi di dunia yang memiliki ketinggian mencapai 11578 kaki di atas permukaan laut dengan panjang 475 kilometer. Jalannya sangat mengerikan kerana Himalaya terletak di pinggir jurang yang sangat tinggi dan hanya memiliki satu lorong jalan yang sempit.

 1. Atlantic Ocean Road

Berada di bahagian barat Norwegia, Atlantic Ocean Road merupakan salah satu jalan paling berbahaya di dunia yang dibina untuk menghubungkan dua kota di Norwegia, iaitu Kristiansund dan Molde. Panjang jalan ini ialah 8.3 kilometer dan sering ditutup akibat cuaca buruk. Dari seluruh jalan, kawasan Hilvagen Bridges merupakan area paling menakutkan dengan kecondongan yang curam.

 1. Sitinjau Lauik

Inilah Jalan Paling Berbahaya Di Dunia Pernah Direkodkan! 3

Menghubungkan kota Padang dan Solok di Sumatera Barat, jalan ini merupakan antara jalan paling bahaya di dunia terletak di Indonesia. Jalan ini memiliki banyak selekoh dan curam dengan kecondongan 45 darjah. Jalan tersebut telah banyak memakan korban yang jatuh ke dalam jurang di pinggiran Sitinjau Lauik.

 1. Eshima Ohashi Bridge

Inilah Jalan Paling Berbahaya Di Dunia Pernah Direkodkan! 4

Mendapat jolokan sebagai roller coaster, jalan ini terletak di Jepun. Eshima Ohashi memiliki dua lorong sepanjang 17 kilometer menghubungkan Sakaiminato dan Matsue.Memiliki kecondongan di satu sisi yang mencapai 61 darjah dan di sisi lainnya 51 darjah, jambatan ini dibina sangat tinggi agar dapat dilintasi oleh kapal-kapal besar di bahagian bawahnya.

 1. James Dalton Highway

Jalan yang terletak di Alaska Utara ini membentang sejauh 666 kilometer. James Dalton Highway merupakan jalan yang memiliki lapisan salji yang sangat tebal. Seluruh jalannya tandus pada musim panas dan hanya ada tiga desa kecil. Di jalan tersebut juga tidak terdapat stesen minyak.

 1. Zoji La, India

Jalan Zoji La membentang sepanjang 90 kilometer menghubungkan Ladakh dan Kashmir.

 1. Transfagarasan, Romania

Jalan Transfagarasan terletak di Pegunungan Carpathian, dikenali sebagai jalan yang melintasi dua puncak tertinggi di negara itu. Jalan ini sepanjang 150 kilometer. Puncak tertinggi jalan ini berada pada ketinggian 2042 meter, di mana terdapat terowong yang terletak di utara dan selatan Tasik Balea.

 1. Yungas Road, Bolivia

Yungas Road merupakan salah satu jalan paling berbahaya untuk dilalui. Sepanjang 69 kilometer, jalan ini penuh kerikil-kerikil kecil yang sangat berbahaya dan boleh menyebabkan penggunanya terjatuh ke dalam jurang 600 meter.

 1. Guoliang Tunnel, China

Guoliang Tunnel dibangunkan oleh pemerintah untuk jalan perhubungan penduduk Desa Guoliang. Untuk sampai ke desa tersebut, anda harus jalan pegunungan yang berbahaya dengan melintasi terowong 1200 meter yang di sisinya terdapat jurang yang dalam.

 1. Le Passage du Gois, Perancis

Jalan sepanjang 45 kilometer ini hanya boleh digunakan selama beberapa jam setiap hari kerana jalan ini akan timbul dan tenggelam oleh pasang surut air laut.

 1. Tianmen Mountain road, China

Jalan ini terletak di Gunung Tianmen dan untuk sampai ke puncak gunung, anda harus melalui jalan dengan jarak 109 kilometer dengan 99 lencongan tajam dan berbahaya.

 1. Hana, Hawaii

Jalan raya Hana merupakan jalan sepanjang garis pantai terletak di Hawaii. Jalan raya sepanjang 84 kilometer ini menghubungkan Kahului dan Hana, salah satu pulau di Hawaii. Jalan ini berliku-liku, sempit dan menghubungkan 59 jambatan dan 46 darinya hanya memiliki satu lorong.

 1. Kolima, Russia

Menghubungkan Yakutsk dan Magadan, jalan ini dikenali dengan nama Kolima. Namun, orang-orang sering menyebutnya dengan jolokan ‘jalan kematian’.

 1. Col de la Bonette, Perancis

Jalan ini terletak pada ketinggian 8907 kaki di atas permukaan laut dan melewati gunung tinggi di pergunungan Alps, Perancis. Meskipun bengkang-bengkok dan curam, jalan ini memiliki pemandangan yang menakjubkan.

 1. Gotthard Pass, Swiss

Jalan ini merentasi gunung tertinggi di pergunungan Alps. Sepanjang 64 kilometer, memandu di lencongan dan selekohnya umpama mencuba permainan roller coaster.

 1. Caucasus road, Russia

Jalan sempit ini menghubungkan Sochi dan Tasik Ritsa melalui pergunungan.

 1. Khardung La, India

Jalan Khardung La adalah jalan yang berfungsi sebagai pintu gerbang ke Shyok dan Lembah Nubra di Ladakh ini berada pada ketinggian 17582 kaki. Guinness World Records dan National Geographic mengiktiraf Khardung La sebagai jalan tertinggi di dunia.

Loading...

Tags: #Atlantic Ocean Road #Bolivia #Caucasus road #China #Col de la Bonette #Eshima Ohashi Bridge #Gotthard Pass #Guoliang Tunnel #Hana #Hawaii #Himalaya Road #India #jalan ini pasti membuat anda gerun untuk memandu #jalan paling bahaya dalam dunia #jalan paling bahaya di dunia #Jalan Paling Berbahaya #jalan raya #jalan raya paling berbahaya #jalan tertinggi di dunia #jalan yang mengorbankan banyak nyawa #jalan yang paling menggerunkan di dunia #James Dalton Highway #Khardung La #Kolima #Le Passage du Gois #Perancis #Romania #Rusia #Russia #Sitinjau Lauik #Swiss #Tianmen Mountain road #Transfagarasan #Yungas Road #Zoji La

Biodata Syed Saddiq, Menteri Belia Dan Sukan
Syed Saddiq merupakan Menteri Belia dan Sukan Malaysia, Ahli Parlimen Muar dan Ketua Armada bagi Parti Pribumi
Senarai 10 Bangunan Baru Tertinggi Di Dunia. No.7 Jangan Terkejut!
Jika pada masa ini, bangunan Burj al-Khalifa merupakan bangunan tertinggi di dunia terletak
Panduan Mudah Menanam Bayam Dalam Pasu
Bayam atau dalam bahasa Inggerisnya dikenali sebagai ‘Spinach’ adalah spesies Amaranthus gangeticus yang
Tips Menanam Sayur Di Ruangan Sempit
Berkebun dengan menggunakan bekas seperti botol plastik, polibeg atau pasu boleh menjadi satu perkara yang menyeronokkan. Hal ini amat sesuai

Leave a reply "Inilah Jalan Paling Berbahaya Di Dunia Pernah Direkodkan!"