Cara Pagar Diri Elak Gangguan Sihir Dan Ilmu Hitam

Sihir Buatan Orang

Sihir dan ilmu hitam merupakan perbuatan jahat yang ditujukan atau dikenakan kepada seseorang atau golongan untuk menganiaya, membalas dendam ataupun apa-apa niat jahat. Dalam sirah, Rasulullah SAW sendiri pernah disihir sehingga jatuh sakit. Dalam kalangan masyarakat Melayu, sihir dan ilmu hitam menjadi pegangan bagi mereka yang kurang iman dan berhati busuk.

Beberapa penyebab mengapa mereka menggunakan ilmu syaitan ini antaranya ialah kerana inginkan kekuasaan, kekuatan dan kelebihan yang datangnya dari pertolongan jin dan iblis; hasad dengki terhadap seseorang; dendam terhadap seseorang; menginginkan sesuatu atau seseorang dan banyak lagi.

Di bawah ini dinyatakan cara-cara atau amalan yang boleh dilakukan untuk memagar diri anda dari perbuatan jahat tukang sihir atau pengamal ilmu hitam. Sihir mungkin tidak mengenal siapa anda. Ia boleh menyerang anda. Ketahuilah cara memagari diri anda dari sihir dan gangguan syaitan.

Pagar Pertama

 • Makan Tamar ‘Ajwah dan Tamar Madinah
  Amalkan memakan tamar (kurma) ‘Ajwah dan jika boleh makan bersama dengan Tamar Madinah. Sekiranya anda tidak boleh mendapatkan kedua-dua jenis tamar tersebut, makanlah apa-apa jenis tamar yang ada supaya menepati sabda Rasulullah SAW yang berbunyi:

Ertinya : “Barangsiapa yang memakan tujuh biji tamar ‘Ajwah, dia tidak akan mendapat sebarang kemudaratan racun atau sihir yang terkena pada hari itu”. (Riwayat al-Bukhari.)

Pagar Kedua

 • Berwuduk sebelum tidur
  Sihir tidak akan memberi sebarang kesan terhadap seseorang muslim yang mempunyai wuduk. Setiap muslim yang berwuduk akan sentiasa dikawal ketat oleh para Malaikat sebagaimana diperintahkan oleh Allah SWT kepada mereka. Sabda Rasulullah SAW:

Ertinya: “Sucikanlah jasad-jasad ini mudah-mudahan Allah akan menyucikan kamu. Kerana sesungguhnya tiada seorang pun dari mereka yang bersuci terlebih dahulu sebelum tidur, melainkan ada bersamanya seorang Malaikat. Malaikat tersebut tidak akan pernah terlalai walaupun sedetik untuk mengucapkan doa: ‘Ya Allah!Ampunilah dosa hambaMu ini kerana dia telah tidur dalam keadaan bersuci.’ “ (Riwayat at-Tabraaniy dengan sanad yang baik)

Pagar Ketiga

 • Mengambil berat tentang solat berjemaah
  Mengambil berat tentang solat berjemaah akan menjadikan seseorang muslim bebas serta aman dari gangguan syaitan. Bersikap sambil lewa terhadap solat berjemaah menyebabkan syaitan akan mengambil peluang untuk mendampingi mereka. Apabila selalu berdampingan, lama kelamaan ia akan berjaya merasuk, menyihir atau melakukan kejahatan lain. Mengikut riwayat Abu Hurairah R.A, Rasulullah SAW telah bersabda:

Ertinya: “Mana-mana kampung mahupun kawasan kawasan hulu yang tidak mendirikan solat berjemaah meskipun penduduknya cuma tiga orang, nescaya akan didampingi oleh syaitan. Oleh itu hendaklah dirikan solat berjemaah.Sesungguhnya serigala akan memakan kambing-kambing yang menyendiri dari puaknya.” (Riwayat Abu Daud dengan sanad yang baik)

Pagar Keempat

 • Mendirikan Solat Tahajjud untuk memagarkan diri dari sihir
  Bangunlah mengerjakan solat malam dan janganlah mempermudah-mudahkannya. Sifat mempermudah-mudahkan bangun bersolat malam boleh memberi ruang kepada syaitan untuk menguasai diri seseorang itu. Apabila syaitan telah mampu menguasai diri seseorang, maka dirinya adalah tak ubah seperti bumi yang ketandusan akibat kesan tindakbalas hasil perlakuan syaitan tersebut.
 • Ibnu Mas’ud R.A. telah berkata: Rasulullah SAW pernah diberitahu tentang perihal seorang lelaki yang tidur hingga ke Subuh dengan tidak mengerjakan solat malam, maka Rasulullah SAW pun bersabda:

Ertinya: “Sesungguhnya syaitan telah kencing di dalam telinganya.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Pagar Kelima

 • Membaca doa perlindungan apabila masuk di dalam tandas
  Tandas adalah tempat kotor dan merupakan rumah bagi syaitan. Oleh itu syaitan akan mencuba sedaya upaya menggunakan kesempatan yang ada untuk menguasai seseorang muslim setiap kali orang itu masuk ketandas. Di dalam sebuah buku, seorang mangsa sihir telah melaporkan bahawa dia pernah memasuki tandas dengan tidak membaca doa perlindungan. Seketika kemudian dia telah dirasuk oleh syaitan.
 • Apabila Rasulullah SAW mahu memasuki tandas, baginda akan membaca doa perlindungan dengan berkata:

Ertinya: “Dengan nama Allah. Ya Allah!Sesungguhnya aku berlindung denganMu dari sebarang kekotoran dan gangguan syaitan.” (Riwayat a- Bukhari dan Muslim)

Pagar Keenam

 • Memagar isteri selepas selesai akad nikah
  Selepas majlis akad nikah, pada malam pengantin sebelum memulakan adab-adab berpengantin yang lain, hendaklah suami meletakkan tangan kanannya di atas ubun-ubun kepala isterinya sambil berdoa:

“Ya Allah. Aku memohon kepadaMu kebaikannya dan kebaikan yang telah Engkau selubungi ke atasnya,dan aku berlindung dari keburukannya dan keburukan yang telah Engkau selubungi ke atasnya. Ya Allah, berkatilah isteriku ini ke atasku dan lindungilah dirinya dari segala keburukan perbuatan orang-orang yang dengki, dan perbuatan tukang sihir apabila dia telah melakukan sihir dan dan perbuatan orang-orang yang suka melakukan tipu daya.” (Riwayat Abu Daud dan menurut al Albaaniy, sanadnya baik).

Pagar Ketujuh

 • Berwuduk sebelum tidur, membaca ayat al-Kursi dan berzikir kepada Allah sehingga terlelap
  Dalam satu hadis sahih telah menceritakan bahawa syaitan telah berkata kepada Abu Hurairah:

“Barangsiapa yang membaca ayat-ayat al Kursi sebelum tidur, dirinya sentiasa di dalam peliharaan Allah manakala syaitan sekali-kali tidak mampu mendekatinya sehinggalah ke waktu pagi”.

 • Rasulullah SAW telah bersetuju dengan cerita Abu Hurairah tersebut sambil berkata:

“Ia telah bercakap benar kepada engkau, walhal ia sendiri sememangnya penipu.” (Riwayat al Bukhari).

Loading...

Tags: #amalan untuk menjauhkan diri dari sihir #buatan orang #Cara Pagar Diri Dari Gangguan Sihir Dan Ilmu Hitam #elak dari terkena buatan orang #elak gangguan sihir #gangguan sihir #hindari bahaya sihir dan ilmu hitam #ilmu hitam #mencegah sihir dan ilmu hitam #pagar dari sihir #petua elak gangguan sihir #santau #santau dan pukau #sihir

Tanda-tanda Kebaikan Bakal Anda Perolehi Jika Didatangi Kucing Jalanan
Kucing adalah seekor haiwan peliharaan yang manja dan lucu. Disamping ia juga seekor
Cara Melatih Anak Supaya Solat 5 Waktu
Untuk mengajarkan anak kecil solat memang amanah yang sukar. Apatah lagi untuk solat
10 Ciri-ciri Lelaki Yang Tidak Boleh Dijadikan Suami. Ini Fakta Perlu Wanita Ketahui!
Dalam konteks memilih pasangan yang akan membimbing dan bakal menjadi ketua keluarga, wanita
Adab Serta Perkara-perkara Sunat Dalam Membaca Al-Qur’an
Al-Qur’an sebagai Kitab Suci, Wahyu Ilahi, mempunyai adab-adab tersendiri bagi orang-orang yang membacanya.

Comments are closed.