Edisi Ronda EP.2 : Rumpai Laut Dan Keindahan Semporna, Sabah

Semporna

Perjalanan saya kali ini ialah ke Semporna, Sabah. Perjalanan daripada Tawau menggunakan jalan darat mengambil masa lebih kurang satu jam setengah. Di sini saya sajikan pemandangan sekitar pekan Semporna  untuk tatapan pembaca. Sepanjang pemerhatian saya, masyarakat di sini hanya menjadikan makanan laut sebagai sumber protin utama. Kalau dilihat kebanyakkan bahan mentah adalah daripada hasil laut  serta ditawarkan dengan harga yang sangat berpatutan. Rasanya ikan air tawar dah takde nilai di sini. Masyarakat di sini tak makan kot ikan air tawar. Tak macam kat semenanjung.

Sewaktu saya meninjau-ninjau di sekitar pasar basah, saya sempat bertanyakan harga bahan mentah seperti ikan dan udang. Ternyata, harga buah-buahan lagi mahal daripada harga ikan. Mungkin juga hasil laut lagi mudah didapati berbanding bahan-bahan lain. Maklumlah, kegiatan utama masyarakat di sini pula adalah nelayan. Apa pun, saya sangat tertarik dengan hasil laut yang dijual di pasar ini. Semuanya kelihatan amat segar serta murah.  Bahan makanan seperti rumpai laut juga tersedia. Sila jangan lepaskan peluang untuk merasai sajian rumpai laut. Sudah pasti ia jarang ditemui. Sebab kalau kat semenanjung banyak kawasan persisiran pantai tidak sesuai untuk tanaman rumpai laut disebabkan arus yang deras.

Saya juga berpeluang untuk menyaksikan sendiri cara penanaman rumpai laut secara komersil yang menggunakan kaedah “Long-lines” yang mana kaedah ini lebih mesra alam. Kaedah ini telah diperkenalkan oleh Jabatan Perikanan Sabah kepada pengusaha penanaman rumpai laut di sini yang dulu hanya menggunakan botol plastik terpakai sebagai pelampung sokongan.

Walaupun menggunakan kaedah yang dikatakan agak mahal, namun kesedaran tentang penjagaan alam sekitar tidak boleh dikompromi. Maklumlah pekan Semporna ni adalah kawasan tumpuan pelancong, maka kurang enaklah mata memandang jika lautan bersih ini dicemari dengan botol plastik terpakai. Di akhir perjalanan pekan Semporna, satu souvenir  akan dibawa pulang. Sekian dahulu buat kali ini.

Gambar menarik sekitar Pekan Semporna, Sabah

Feri Pelancong Semporna Sabah Makanan Di Restoran Semporna Rumpai Laut Seaweed Makanan Proses Rumpai Laut Yang Dijual Pemandangan Di Sekitar Lautan Semporna Pemandangan Pusat Pelancongan Lautan Semporna Perjalanan Menaiki Bot Laju Melihat Ternakan Rumpai Laut Sabah Ternakan Komersil Rumpai Laut Secara Long Lines Pusat Pelancongan Lautan Semporna 2 Pusat Pelancongan Lautan Semporna Resort Pelancong Di Pusat Pelancongan Lautan Semporna Sekitar Pekan Semporna   Hasil Buah Buahan Di Pasar Semporna Sabah Ikan Tuna Di Pasar Semporna Sabah Isi Ikan Tuna Pasar Semporna Sabah

   
 Ikan Tuna Di Pasar Basah Semporna Sabah  Ikan Tuna Pasar Semporna Lobster Pasar Semporna Sabah Masjid Pekan Semporna Sabah Suasana Pasar Semporna Sabah Warga Kanak Kanak Semporna Sabah

Encik Shino

Seorang yang sangat berpengetahuan dalam bidang berkaitan perikanan dan pengurusan organisasi. Mempunyai pengalaman lebih 10 tahun dalam bidang penulisan blog dan artikel.

More Posts - Website


Artikel Berkaitan

Tags: #gambar pekan semporna #hasil laut semporna sabah #jalan jalan semporna sabah #pasar semporna sabah #Pekan Semporna #penternakan rumpai laut semporna sabah #pusat pelancongan laut semporna sabah #resort di semporna sabah #seafood di semporna sabah #seaweed culture “Long-lines” #suasana pasar semporna sabah #tuna pasar semporna

Lokasi Makan Tengahari Menarik Dan Sedap Di Pengkalan Kubor, Kelantan
Pengkalan Kubor ialah sebuah Bandar Sempadan dan Daerah di dalam Jajahan Tumpat. Ia
Cara-cara Memohon Surat Perjalanan Berkumpulan Ke Luar Negara
Tujuan memohon pass lawatan berkumpulan Surat perjalanan berkumpulan atau dokumen perjalanan kumpulan dipohon oleh
Lokasi Makan Terbaik Di Kota Bharu, Char Kuey Teow Pondok Kebaboom
Jika berkunjung ke Kota Bharu, tidak lengkap rasanya jika anda tidak mencuba masakan
Senarai Negara Boleh DiKunjungi Hanya Dengan Passport Antarabangsa
Adakah anda mengetahui bahawa hanya dengan memiliki passport antarabangsa Malaysia, anda boleh melawat

Comments are closed.