Tanda-Tanda Terlalu Banyak Gula Dalam Darah! Cegah Sebelum Terlewat!

Tanda Tanda Terlalu Banyak Gula Dalam Darah! Cegah Sebelum Terlewat!

Kebanyakan orang berfikir hanya pesakit kencing manis mempunyai kadar gula penyebab darah tinggi. Namun, pendapat sebegitu adalah tidak benar. Setiap orang boleh mengalami bahayanya dan mungkin tidak dapat melihat bahaya yang sedang berlaku pada saraf, saluran darah, organ dalaman dan lain-lain.

Pengambilan gula yang terlalu banyak adalah tidak baik bagi kesihatan dan tubuh badan. Bagi mengelak komplikasi, adalah penting untuk mengetahui tanda-tanda membimbangkan dan mengambil langkah yang bertepatan. Berikut adalah tanda-tanda anda makan terlalu banyak gula.

 1. Kelaparan berterusan

Terlebih gula dalam badan akan menyebabkan anda sentiasa terasa lapar. Kandungan gula yang tinggi dalam darah menghalang glukosa memasuki sel-sel dalam tubuh badan. Kesannya, badan anda tidak menerima tenaga dan ‘meminta’ makanan lagi dan lagi.

 1. Penyebab keletihan

Kandungan gula yang tinggi dalam darah menyebabkan badan tidak mampu untuk menyimpan dan menyerap glukosa dengan betul. Tenaga digunakan tidak cekap dan sel-sel badan tidak menerima bahan yang mereka perlukan. Ini akan membuat anda berasa letih tanpa sebab.

 1. Kerap membuang air kecil

Jika kadar gula dalam darah terlalu tinggi, buah pinggang tidak boleh menyerap cecair. Oleh itu, badan cuba untuk menyamakan kepekatan glukosa daalam darah dan dalam sel-sel badan, melarutlan darah dengan cecair intrasel sekaligus membawa kepekatan glukosa normal. Ini menyebabkan anda kerap membuang air kecil.

 1. Mulut kering dan dahaga berlebihan

Mulut kering dan dahaga yang berlebihan adalah jawapan kepada kehilangan cecair yang teruk dalam kosong.

 1. Pengurangan berat badan

Dengan tahap glukusa yang tinggi, anda boleh menurunkan berat badan dalam masa yang singkat, walaupun makanan diambil dengan kerap dan mengandungi banyak kalori. Ada beberpaa sebab untuk ini. Kehilangan cecair kerana kerap membuang air kecil membawa kepada tahap cecair yang rendah pada seluruh badan dan menyebabkan penurunan berat badan. Jika tahap insulin tidak mencukupi untuk metabolisme glukosa, badan akan bertukar kepada pembakaran lemak. Sejumlah besar urin pada tahap yang tinggi glukosa menjadikan badan menghabiskan lebih banyak kalori. Dengan cara ini, badan cuba untuk menyingkir glukosa yang berlebihan.

 1. Penyakit berjangkit

Jangkitan saluran kencing (UTI) dan jangkitan yis boleh berlaku pada lelaki dan wanita. Namun, ia lebih kerap ditemui dalam kalangan wanita yang mempunyai paras gula yang tinggi dan kencing manis. Satu jumlah yang besar gula mewujudkan persekitaran yang baik untuk pembiakan yis dan bakteria.

 1. Kulit kering

Kulit kering boleh dikaitkan dengan athap gula tinggi pada darah. Kencing yang berlebihan menyebabkan badan dehidrasi sehingga tahap yang menyebabkan kulit kering. Masalah kulit adalah tanda aterosklerosis iaitu pengerasan dan penyempitan arteri dan pengurangan seiring peredaran darah. Ia merupakan penyakit yang sering berlaku pada pesakit kencing manis. Saraf yang rosak juga boleh mengganggu operasi normal kalenjar peluh, dan memberi kesan kepada keseimbangan antara kulit dan air.

 1. Sukar menumpukan perhatian

Tahap gula yang tinggi menghalang glukosa memasuki sel-sel otak, sehingga otak mengalami kesukaran untuk mendapat tenaga. Ini menjejaskan kelajuan pemikirana, kecerdasan dan membuat keputusan.

 1. Penglihatan kabur

Penglihatan kabur juga hasil daripada kesan dehidrasi disebabkan oleh gula yang tinggi dlaam darah. Ia juga memberi kesan kepada sel-sel mata. Akibatnya, sel-sel berubah bentuk dan mata kehilangan upaya untuk memberi tumpuan dengan betul.

 1. Luka yang lambat sembuh

Ini berlaku disebabkan oleh kerosakan pembuluh darah akibat paras gula yang tinggi. Ini membawa kepada peredaran darah semakin teruk, terutamanya pada anggota badan.

 1. Mati pucuk

Kesukaran mengekalkan ereksi juga boleh berlaku kepada golongan lelaki kesan dari glukosa tinggi dalam darah. Ereksi sihat memerlukan kesihatan saraf, aliran darah yang baik dan hormon yang betul. Namun, lebihan gula dalam darah boleh menjejaskan setiap sistem ini.

Loading...

Tags: #adalah penting untuk mengetahui tanda-tanda membimbangkan dan mengambil langkah yang bertepatan. #akibat lebih gula #akibat terlalu banyak mengkonsumsi gula #bahaya banyak makan gula #Bahaya gula #bahaya gula pada tubuh badan #bahaya gula pasir bagi tubuh #bahaya gula untuk kesihatan #bahaya paras gula tinggi dalam darah #bahaya terlebih makan gula #banyak makan gula #cara kesan gula banyak dalam darah #keburukan makan banyak gula #kencing manis #kesan makan banyak gula #kesan paras gula tinggi dalam darah #makanan manis #nama penyakit kelebihan gula #Pengambilan gula yang terlalu banyak adalah tidak baik bagi kesihatan dan tubuh badan. Bagi mengelak komplikasi #tanda awal diabetis #tanda-tanda anda makan terlalu banyak gula #tanda-tanda awal kencing manis

Elak Mata Cepat Rabun. Amalkan Petua Ini!
Petua Elak Mata Cepat Rabun Mengikut statistik setiap tahun, lebih dari 30% penduduk Malaysia
Kenapa Kaki Ayam Berkhasiat? Nak Tahu Jom Baca!
Khasiat Kaki Ayam Kaki ayam ada khasiat? Ramai yang tidak makan kaki ayam
Kenapa Wajah Wanita Kelihatan Tua Sebelum Usia? Ini Punca Yang Ramai Tak Tahu!
Sebenarnya golongan wanita telah bersedia dan merancang persiapan untuk menghadapi saat ini, sehubungan
Amalan Pagi Yang Akan Menurunkan Berat Badan Anda Dengan Cepat!
Mempunyai  amalan pagi yang menyihatkan boleh menentukan bagaimana keseluruhan hari kita. Amalan pagi

Comments are closed.