Kenapa Perempuan Tidak Suka Lelaki Merokok?

Rokok

Kenapa perempuan tak suka lelaki merokok? Adakah kerana perokok itu sendiri, ataupun lelaki itu bukan pilihan mereka? Dua soalan yang senang sangat aku putar belitkan. Namun, maksudnya adalah sama.

Pada pandangan aku, merokok adalah satu habit dan bukanlah satu kecacatan yang kekal. So, no wonder lah, semua itu boleh diubah. Kita yang buat, maka kita sendirilah yang boleh ubahnya.Β Kesimpulannya perokok bukan “Cacat”? Apa sahaja haluan yang anda pilih. It’s all in your hand!

Kadang-kadang, perokok yang pasif amat berisiko berbanding perokok aktif. Sebagai contoh, jikalau berada pada situasi kawan-kawan semua adalah perokok maka jikalau anda tidak merokok maka kesannya adalah dua kali ganda daripada mereka. So, sedup sikit boleh mengurangkan kesan. Betul tak doktor? Doktor yang cakap ok.

Kalau perokok itu berhenti merokok secara mengejut, sebenarnya perbuatan tersebut amat berbahaya. Ada doktor cakap boleh kena withdrawal syndrome. Apakah istilah aku pun tak dapat nak explain detail. Jadi, kalau nak stop smoking kena reduce sehari demi sehari. Macam bawak kereta laju, kena tekan brake pelan-pelan. Kalau tekan mengejut, anda akan terbabas ke dalam parit. Oleh itu, sila gunakan jarak yang selamat. Tak gitu?

Carian Berkaitan

cara minta duit beli rokok sama kawannya, lelaki smoking, perempuan tak suka lelaki merokok

Artikel Berkaitan

Tags: #boyfriend perokok tegar #elak cari boyfriend perokok #gadis tak suka lelaki perokok #kenapa perempuan tak suka lelaki merokok #lelaki perokok bukan pilihan gadis #perempuan cakap rokok busuk

Pandangan Lelaki Kepada Perempuan Seksi
Bagi sesetengah lelaki, perempuan sebegini, biasanya jarang dijadikan pilihan sebagai teman hidup. Ini
Cerita Tentang Pelajaran Dalam Kelas
Murid-murid sekalian. Hari ini kita akan belajar pasal haiwan. Sebelum tu, cikgu nak
Cerita Bayi Berkaki Ayam
Semalam, aku lepak bersama seorang kawan, sudah lama tidak keluar mengeteh (minum teh)
Kuih Akok, Sangat Sinonim Dengan Negeri Kelantan
Al-kisah hikayat kuih Akok Hari ini saya nak citer sket pasal “Kuih Akok”.
  1. author

    FaDZzDaF MoHdDhOm8 years ago

    kalo rokok tu x kuar asap mesti bagus kan?
    haha..
    alergik ngn asap okay..
    tp if orang tu nak isap rokok,isap je la kan..
    not my money..
    if org tu minta duit dari sy nak beli rokok memang nak kena ketuk..

  2. author

    Ladybug Yna8 years ago

    gurl xske laki merokok byk sbb. nasihat soh benti pon bk nk dgr. maka, lantak mereka lah. xkesah dan xpeduli. duet mereka. kesihatan mereka jugaaa~

    kalau sy dan mak sy, kami xske laki merokok sbb bila duk sblh beliau…tenggelam bau perfum yg kami pkai dek asap rokok.
    [abah dan adik sy perokok tegar]

    boyfriend? sy xkesah dpt yg smoking ke x. 4 me, lelaki smoke kelebihannya HANYA nmpk sexy je.

  3. author

    A t i Q a h8 years ago

    Merokok membahayakan kesihatan anda. Ini amaran kerajaan Malaysia. Hehe.

  4. author

    azie8 years ago

    yup. memang kena slow2 stop. takleh terus stop. nanti lagi sakit.

    btw, ai tak kesah dah dgn smokers ni. nak tak suka pun, bukan hak kita kan? tapi lagi moleklah kalau smokers ni tak merokok depan ai. nak merokok, pliz find a suitable place,ehehe

    sekian sahaja khidmat pesanan masyarakat dari ai:-)

  5. author

    Princess Liyana8 years ago

    huhuhuhu..sebab nanti berbau kalau kluar dgn kita..heeee ;P

    Yana tak suka org merokok, sebab maybe abah yana tak merokok..so dh terbiasa…;)
    n abah pun tk suka bkl menantu dia merokok..heeee…;P

    kalau jadikan HABIT merokok ni, smpai bila pun tk berhenti..hihi..

    oleh itu, MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN…sekian..huhuhu

  6. author

    damme damiah8 years ago

    sy xsuka sb it’s more like candu sebenarnya. drumah sy, mmg itu pn yg dpanggil. ketagihan tahu?

    lagipun merokok tu menzalimi diri dan menzalimi diri itu dosa besar.

    dan bakar duit.

    dan buat gigi kamu kuning, sampai satu tahap jadi macam kehitaman. sangat tidak seksi

    it surely takes time untuk quit tp kalau sendiri yg xnk stop, boleh reka macam2 alasan kan?

    ayh sy perokok tegar and at times ms kering2, rokok tetap dibeli. so sy jd bitter

    okay, sangat random

  7. author

    annaheim8 years ago

    saya x suke perokok pasai nanti saya yang mati dulu sebab makan asap rokok.seb baik family saya semua bebas rokok.jadi saya pon bebas asap rokok.hehe.moga dijauhkan family members saya dari rokok rokok nih.dan family orang lain jugak.amiiin.bersama meningkatkan darjat kesihatan masing masing.hehe.live life for a good health is our aim.hoho.~!

  8. author

    Honey Bee8 years ago

    ntah lah…tak der rasa apa2 ngan perokok ni…
    sbb dh biasa dok ngan linkungan abg and ayah yg perokok…
    even i know bahaya utk kesihatan sy..
    tp klu nak halang diaorg ni merokok..diaorg nak dgr ker??

  9. author

    .fatin nabila.8 years ago

    tp, sy xrasa smoking itu sexy. :p
    sexy hape, fuh fuh asap kuar idung mulut.
    if kt kedai mkn, mg nk kena baling if org meja sblh smoking asap kena kt kita..
    aser nk balik mangkuk laicikang kt dia, kita nk mkn nasi, bkn nk join mkn asap, hehe..`
    tp, jrg dgr prmpuan mgeluh dgn lelaki smoker ni, perempuan dh berusia,means, golongan ibu2, slalu la dgr..
    tp, kita kne fhm la, mayb sb faktor usia, dieorg nk jg kesihatan..

  10. author

    13may8 years ago

    nicotine + caffein = layankepala πŸ˜€

  11. author

    filanastasia8 years ago

    s h i n o : arwah ayah n abang-abang penghisap rokok tegar.. dah terbiasa.. so tak kisah sgt la kalau dapat bf atau hubby perokok..

    tapi adalah lebih baek kalau tidak merokok atau perokok ini pandai menghormati mereka disekeliling.. seperti cnth, member sy yg nak merokok pernah halang sy berada dekat dier for a moment.. takut sy berbau asap rokok.. perokok tegar tetapi tetap sweet.. owwhh.. hahahaha

  12. author

    AzRi AzyAn8 years ago

    mmg gurl kebanyakan x suke lelaki perokok.

    1st sebab x suka bau asap yang boleh wat sesak je. pastu batuk2.

    2nd ayah saya sakit jantung sbb kan rokok n skrg terus x isap rokok.

    3nd nye org yg sedut asap rokok ni la berisiko tinggi dapat penyakit taw.

    4rd lak bau asap rokok nanti melekat kat baju atau rambut pastu nanti bau busuk. perfume semua hilang.

    kesimpulannya isap rokok xde kebaikan. =p

  13. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    FaDZzDaF MoHdDhOm,
    student yg merokok mmg
    akan minta duit untuk
    membeli rokok. JGN BAGI!

    Ladybug Yna,
    sexy kah smoker..?
    sbb bibir die kah?

    A t i Q a h,
    amaran bukan ditegah kan?
    πŸ˜›

    azie,
    πŸ˜› ayat last tu comel la
    wakk ..

    princess liyana,
    πŸ™‚

    damme damiah,
    semua tau kesan tu,
    tp sejauh mana kesedarannya,
    tak spe yg tahu..

    annaheim,
    komen dari sorg
    bakal bergelar DR ?
    πŸ™‚

    honeybee,
    semuanya ditgn mereka..
    itu sje cara nya.

    fatin nabila,
    hehehe garang nye awk nihh..
    πŸ˜›

    13may,
    πŸ˜› hahaha

    filanastasia,
    hahaha mcm tau je spe..

    azri azyan,
    ade 4 reason..hohoho
    kesimpulannya isap rokok x glemer.

  14. author

    ijechan8 years ago

    memang anti smoker!!! apakah anda smoker? ehe

  15. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    ijechan,
    πŸ˜› agak2..? hehe

  16. author

    FaDZzDaF MoHdDhOm8 years ago

    not specifik to student je okay?
    even yang dah bekerja pon sama ja,
    mcm my cousin,dia minta duit untuk beli rokok,saya minta duit nak beli mcD,terus xjadi minta.

    *jawab bg pihak ijechan,xyah agak2 mesti isap jugak kan?ngehngeh..
    ekceli rokok neh macam angin,xleh nak buat apa,nk hapuskan angin?xleh kan?so rokok will be last forever.

  17. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    FaDZzDaF MoHdDhOm,
    hehe.. perokok berdosa kah?
    dia tak berdosa punn..
    tetapi insan yang lemah
    sebenarnya ..hehe

  18. author

    datuk seri8 years ago

    rokok mengandungi 5000 racun kalau x silap aku..
    tapi aku hisap 2 batang seminggu je..
    huhuhu

  19. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    datuk seri,
    wahhh.. 5000 racun???
    apekah?!!

    mcm kau seminggu dah 10,000 racun ko telan..huhu

  20. author

    Shopaholic Mama8 years ago

    I wont discriminate smokers coz thats their choice. Cuma personally, I tak kan choose a smoker as calon husband (which I did as hubby is a non-smoker) & I think I will encourage my daughter to choose a non-smoker too as her future husband.

  21. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    shopaholic mama,
    agree with mama..
    huhu~

  22. author

    FaDZzDaF MoHdDhOm8 years ago

    berdosa?
    let say, ulama dah kata rokok tu memudaratkan kesihatan,so bagi umat islam yang sengaja terjebak ke arah memudaratkan diri sendiri di kira “berdosa” n some sort like that lah..
    im not trying to argue bout the hukum hakam okay..
    sedikit penjelasan..
    k close this topic..
    karang panjang lak perdebatannya..

  23. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    FaDZzDaF MoHdDhOm,

    Merokok memang memudaratkan kesihatan,betul! itu kata ulama setelah benda dah berlaku sejak zaman 100 ribu thn dulu lg. Zaman nabi pun ade umat islam isap rokok. Bukan takat rokok, paip
    syisha tu asal dari pak arab.

    πŸ™‚

    Ade juga kes bila org yg
    stop smoking, he died.

    Then, ade juga orang tua-tua yang
    hidup sampai umur 103 tahun
    masih smoking.

    pendek kata, ajal ditangan
    Tuhan. Kalau Tuhan nk cabut
    nyawa, tengah tidur pun bole
    hilang nyawa.

    πŸ˜›

    Pepun;
    “kalau dah tau sungai tu ada buaya, jangan kita mandi-mandian di sana”

  24. author

    ~ mizzAmy ~8 years ago

    ~ saya belia benci rokok!! πŸ˜› ~

  25. author

    FaDZzDaF MoHdDhOm8 years ago

    wah..
    saya sokong orang isap rokok..yeay!
    p/s: karang mati mengejut lak cepupu cepapat saya..

  26. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    mizzamy,
    “belia benci DADAH” – mawi kah?
    bukankah pengerusi belia yg
    agihkan rokok bila musim
    pilihanraya..?

    FaDZzDaF MoHdDhOm,
    πŸ˜› hahaha baik jangan ok..
    tlg nasihatkan ok gak

    hehe

  27. author

    Riezal8 years ago

    hmmm sedapnye laa pam.. tambah2 lepas makan.. takpun dalam jamban.. sunyi siot tanpa rokok..

  28. author

    Farrez Hakim8 years ago

    hoho bagi aku , no rokok. ko tau la kan pe keburukan merokok . Hampir semua penyakit kronik berpunca dari rokok. So no wonder la pompuan tak suka lelaki merokok coz tkut ble kwen nnti suami dia mati cepat.haha..then 1 lg,rokok ni wat perabih duit jek.Apa salahnya simpan duit tu untuk masa depan .Wat p haji ke. Lagi berkat kan? Setahu aku fatwa kat malaysia dah ckp yg rokok tu haram kerana ia memudaratkan. Lastly, orang yang sedut asap rokok atau dikenali sebagai passive smoker dapat kesan kesihatan lagi teruk daripada org yg hisap rokok.So,sayangilah aweks anda..kalo nk merokok tu budget2 ah ckit..=)

  29. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    Riezal,
    huh bro..ko dapat lepaskan diri
    mmg aku tabikk springgg…
    tapi seyes sunyi…

    Farrez Hakim,
    perghh macam pakar..
    satu nasihat yg amat berguna
    untuk perokok.. πŸ˜›