Cara Membuat Media Tanaman Ringkas Untuk Tanaman

Cara Membuat Media Tanaman Ringkas Untuk Tanaman

Media tanaman adalah salah satu komponen penting dalam bidang pertanian. Media tanaman digunakan untuk menanam sesuatu tumbuhan mestilah sesuai supaya tumbuhan dapat tumbuh dengan baik. Tetapi kadang-kadang menentukan medium penanaman yang tepat untuk jenis tumbuhan yang sesuai dengan habitat asal agak sukar. Ini kerana setiap kawasan di mana tumbuhan itu tumbuh adalah sangat berbeza.

Secara umumnya, media tanaman haruslah dapat mengekalkan kelembaban kawasan sekitar akar tumbuhan dan menyediakan udara dan nutrien yang mencukupi untuk tumbuhan. Oleh itu, jenis medium penanaman yang digunakan oleh setiap kawasan sentiasa berbeza. Di Asia Tenggara contohnya sejak 1940 menggunakan media tanaman seperti batu-bata pecah, sekam kelapa dan arang. media tanaman boleh digunakan secara bersendirian atau digabungkan antara bahan dengan satu sama lain.

Media tanaman dikategorikan sebagai bahan organik yang umumnya berasal dari komponen organisma hidup misalnya bahagian tumbuhan seperti bunga, daun, buah dan bahkan kulit. Media penanaman organik mempunyai beberapa kelebihan berbanding media penanaman anorganik iaitu medium penanaman organik mampu menyediakan nutrien untuk tumbuh-tumbuhan secara semujadi. Di samping itu, media penanaman organik juga mempunyai liang dan mikro-makro yang seimbang supaya peredaran udara dapat berjalan lancar dan mempunyai penyerapan air yang tinggi.

Anda boleh membuat media tanaman sendiri di rumah tanpa perlu mengeluarkan belanja untuk membeli media tanaman di nurseri atau kedai tanaman. Mari kita belajar bagaimana cara menyediakan media tanaman yang ringkas ini.

Cara menyediakan media tanam yang ringkas :

  • 2 Nisbah tanah
  • 1 Nisbah sabut kelapa
  • 1 Nisbah abu bakar
  • 1 Cawan kapur (atau kapur pembinaan)

Campurkan bahan-bahan tadi selengkapnya dan sekata. Masukkan bahan campuran tadi ke dalam bekas tanaman. Diamkan selama 1 minggu sebelum menggunakannya. Selamat mencuba!

Loading...

Tags: #cara buat media tanaman #Cara membuat media tanaman #cara ringkas buat media tanaman #jenis media tanaman #media penanaman #Media Tanam Untuk Tanaman Hias #media tanaman #media tanaman di rumah #Membuat Tanah Subur Untuk Media Tanaman #tips buat media tanaman

Panduan Mudah Menanam Bayam Dalam Pasu
Bayam atau dalam bahasa Inggerisnya dikenali sebagai ‘Spinach’ adalah spesies Amaranthus gangeticus yang
Tips Menanam Sayur Di Ruangan Sempit
Berkebun dengan menggunakan bekas seperti botol plastik, polibeg atau pasu boleh menjadi satu perkara yang menyeronokkan. Hal ini amat sesuai
10 Syarikat Penerbangan Tambang Termurah Di Dunia. Jangan Terkejut Kalau Baca!
Tambang murah tidak selalu bererti kualiti yang rendah. Jika anda ingin terbang dari
Ini Ciri-Ciri Perempuan Yang Dibenci Lelaki
Kaum lelaki memang sempoi dan adakalanya agak selekeh, tetapi percayakah anda bahawa mereka

Comments are closed.