Resepi Cencalok Paling Sedap?

Cencalok

Cencalok adalah makanan tradisi yang sinonim dengan masyarakat Melaka. Bahan utama membuat cencalok adalah udang baring. Di sebelah pantai barat semenanjung Malaysia, cencalok biasanya dimakan bersama ulam-ulaman bagi menambah selera masakan. Penangkapan udang baring di pantai barat adalah penyumbang utama industri makanan tradisi ini.

Ini ialah perusahaan membuat cencalok yang diusahakan oleh nelayan di sekitar Johor (Tak mahu mendedahkan di mana areanya).Β Musykil juga sebenarnya, bukankah cencalok berasal dari Melaka? Mungkin pengeluaran cencalok di Melaka tidak dapat menampung permintaan yang meningkat. Nak tahu tak kenapa cencalok sedap dimakan? Jom saksikan resepi rahsia sebenar cencalok.

Bahan Bahan Udang Mentah Dikumpulkan

Bahan Bahan Udang Mentah Dikumpulkan

Salah Satu Resepi Yang Buat Cencalok Sedap Dimakan

Salah Satu Resepi Yang Buat Cencalok Sedap Dimakan

Selepas Itu Ia Dimasukkan Ke Dalam Tong Untuk Diperam

Selepas Itu Ia Dimasukkan Ke Dalam Tong Untuk Diperam

Proses Terakhir Dalam Penyediaan Resepi Cencalok

Proses Terakhir Dalam Penyediaan Resepi Cencalok

Carian Berkaitan

cara membuat cencalok, resepi cencalok, cara buat cencalok sedap, resepi buat cencalok, cencaluk resepi, resepi cincalok, cara nak buat cencaluk
Loading...

Tags: #cara buat cencalok melaka #cara peram udang untuk cencalok #rahsia cencalok sedap #resepi membuat cencalok #resepi rahsia cencalok #udang baring dibuat cencalok

5 Jenama Terkenal Ini Sering Disalah Sebut!
Dari dahulu sehingga kini, pelbagai teknologi telah dicipta untuk kesejahteraan kehidupan manusia. Komunikasi,
Tips Mengenal Sifat Lelaki, Wanita Kena Baca Fakta Ini!
Bagi wanita yang ingin mengenali sifat dan sikap seorang lelaki, manusia yang berjantina
5 Golongan Manusia Akan Anda Temui Di Instagram!
Selain Facebook dan Twitter, Instagram merupakan salah satu aplikasi media sosial popular di
10 Sikap Wanita Ini Jika Tidak Dibendung Boleh Meretakkan Perhubungan
Tahukah anda bahawa sikap terlalu atau melebih-lebih wanita boleh membahayakan perhubungan? Sikap ‘terlalu’
  1. author

    syaf syifa4 years ago

    btul ke cmni??sya buat keje kursus psl cencalok…saya temuramah yg buat sdiri dye x cter pun plu pjk2….itukn mknn….

  2. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    firefly,
    hehe kalau resdung tu mmg takleh
    nak cakap lahh..

  3. author

    fiRefLyβ„’8 years ago

    inilah sbbnya makanan spesis ini boleh menyebabkan penyakit….plg ketara resdung ngek22

  4. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    annaheim,
    busy ke?
    Bila nak balik Malaysia?
    hehe

    filanastasia,
    hahaha πŸ˜€

    farah amin,
    Nanti ade pluang
    saya ulas πŸ™‚

    hananeechan,
    cepat gi mintak maaf
    hehehee πŸ˜›

  5. author

    Hananeechan8 years ago

    omaigod!
    saya tak penah makan cencaluk. tapi kalau balik melaka, selalu beli, bagi kat org sbg ole2.
    oh no!
    berdosakah saya??

    *kalau org yg sy bg cencaluk tu baca entry ni mesti diorang mara saya sbb bg cencaluk.wuuuu~*

  6. author

    Farah Amin8 years ago

    cencaluk?? pijak ngan kaki? gulp!

    err budu cmne pulak ea? ;p

  7. author

    filanastasia8 years ago

    s h i n o : johor tak johor.. kalau dah pakai kaki bagai.. memang mintak ampun la.. huhuhu.. lagipun manyak lagik makanan laen.. ngeee

  8. author

    annaheim8 years ago

    hai hai shino.sorry lama tak jenguk.busy sket.hehe.neway.cencalok tu cam best jer.lame tak makan.huhu.:(

  9. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    wawa_nadwa,
    yeke..? alhamdulillah..
    πŸ˜›

    ladybug yna,
    hehehe
    macam tak caya je
    yana ni.. πŸ˜›

    benrauf,
    hahaahahaa..
    kalau penyediaan mereka
    bersih takde masalah..

    ije,
    betul tu..
    HCCP dan GMP perlu
    dititik beratkan..
    budu? ermm nanti saya
    ulas dalam entri seterusnya
    πŸ™‚

    filanastasia,
    hehe eh sila support
    produk dari rakyat tempatan
    Johor ok? πŸ˜›

  10. author

    filanastasia8 years ago

    s h i n o : kompem pasni tak makan cencaluk lagik dah.. adoii.. spoil btul la.. hahahha

  11. author

    ije8 years ago

    erk? baru ada seminar standard users malaysia last week. gmp, haccp n etc

    aaa… goli den. perusahaan budu cne lak?

  12. author

    Benrauf8 years ago

    sib bek gua tak suke cincalok..tp gua da penah makan skali dulu.. siot tol..camni rupenye cara buat cencalok. cilakok dorg. haha

  13. author

    Ladyee.Ladybug.Yna8 years ago

    what? pijak pakai kaki? oh silap, but getah.

    **terdiam seketika.

    uwaaaaaa, sy da habis berbotol3 makan cencalok. btol ke cmni? sumpah xbli dah cencalok—->dari JOHOR. hahahahaha!
    [ayt mcm xserik2 lg]

  14. author

    Wawa_Nadwa8 years ago

    tak reti mkn cencalok la.
    hiks!

  15. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    azri azyan,
    πŸ™‚ lihat sendiri lah..
    taknak komen lebih2..

    atiqah,
    Yup, i sendiri yang ambik pic..
    πŸ™‚

    damme damiah,
    πŸ˜€ rugi la xmakan..
    hehehe

    fatin nabila,
    hehe buat sendiri lah,
    baru tak geli.
    πŸ˜€

  16. author

    .fatin nabila.8 years ago

    wekk..
    br nk gtau resepi mkn cencaluk utk jadi lagi best..
    yek..
    gile gelli..!
    alaaaaaaaaaaaaaaa…
    benci ah..
    sy suke cencalok, skrg dh geli…!

  17. author

    A t i Q a h8 years ago

    Ewww. Kasut but pulak tu. Ntah dah buat pijak pegi mana-mana ntah. U pegi buat pantauan ke apa ni bro?

  18. author

    AzRi AzyAn8 years ago

    siyes gune kaki?
    cnfirm pasni xnk mkn dh..

  19. author

    damme damiah8 years ago

    tetibe bersyukur sebab tak pernah makan cencalok :p