5 Manfaat Kecantikan Di Sebalik Masker Putih Telur!

Masker Putih Telur

Selain produk masker segera, masker dari bahan-bahan semula jadi turut diamalkan sebagai rutin kecantikan wanita masa kini.

Salah satunya masker semula jadi yang popular di kalangan golongan Hawa adalah masker putih telur.

Di samping sangat mudah untuk menyediakannya, masker ini boleh dipakai oleh sesiapa sahaja yang inginkan kulit bersih, cantik dan berseri-seri.

Buat tatapan para pembaca, penulis senaraikan 5 manfaat kecantikan disebalik masker putih telur. Take a look!

1. Kecilkan Liang Pori Kulit Wajah

Tahukah anda, Asid Amino dan Enzim yang terdapat dalam putih telur boleh membantu proses peremajaan kulit kita semua. Ini kerana kedua-dua kandungan berkenaan boleh memasuki liang pori serta mengecilkan saiz folikel bagi memperbaiki tekstur dan kualiti kulit wajah jika anda mengamalkan pemakaian masker putih telur.

2. Boleh Bersihkan Kulit

Seperti masker wajah yang lain, masker putih telur secara umumnya boleh membersihkan wajah anda. Kandungan Bio-enzim yang terdapat pada putih telur seperti Lysosim dapat meningkatkan kualiti pembersihan kulit secara mendalam dan semula jadi. Bahkan, enzim ini boleh membasmi kotoran dan minyak pada raut wajah anda.

3. Menegangkan Kulit Wajah

Manfaat ketiga masker putih telur adalah dapat menegangkan kulit wajah anda. Masker putih telur mampu mempercepatkan proses penjanaan semula sel kulit serta membantu dalam mengurangkan penampilan garis halus, kedutan dan tanda-tanda penuaan yang lain.

4. Hilangkan Minyak Berlebihan Di Raut Wajah

Buat yang memiliki masalah kulit berminyak, masker putih minyak boleh menjadi solusi terbaik bagi anda. Untuk info, masker putih telur merupakan salah satu masker kecantikan paling berkesan untuk mengatasi kulit berminyak. Bukan itu sahaja, masker ini juga membantu anda untuk merawat masalah kulit berjerawat sekaligus menghilangkan parut-parut jerawat dan luka di wajah.

5. Menghapuskan Bintik-Bintik Hitam

Manfaat terakhir yang pastinya menjadi salah satu tarikan utama masker putih telur adalah keupayaan dalam menghapuskan bintik-bintik hitam. Seperti yang anda ketahui, gejala bintik hitam terhasil dari liang pori yang terbuka dan kulit berminyak. Jika rajin mengamalkan memakai masker putih telur secara rutin, maka minyak pada kulit wajah semakin terkawal dan bintik hitam secara automatik akan hilang dengan perlahan-lahan. Hebat bukan!

Carian Berkaitan

masker buat komedo

Azlan Jusoh

Creative Writer (Sambilan) di EncikShino.Com.

More Posts

Loading...

Tags: #Cantik Guna Masker Putih Telur #cara memakai masker putih telur yang benar #kegunaan putih telur #manfaat masker putih telur dan kopi #Manfaat Masker Putih Telur Untuk Kecantikan Diri #masker putih telur ayam negeri #masker putih telur dan jeruk nipis #masker putih telur dan lemon #masker putih telur dan madu #masker putih telur setiap hari #masker putih telur untuk komedo #Petua Cantik Guna Masker Putih Telur

Panduan Lengkap Menanam Pokok Pisang. Ini Rahsianya!
Pisang adalah tanaman yang termasuk dalam keluarga musaceae, berdaun lebar serta semua bahagian dari tanaman
Petua Hilangkan Parut Jerawat
Jerawat merupakan musuh utama kepada semua orang termasuk lelaki dan wanita. Jerawat akan
12 Petua Terbaik Mencerahkan Kulit Muka Tanpa Kesan Sampingan!
Kebanyakan orang mengaitkan kulit yang cerah dengan kecantikan. Malah, wajah yang cerah juga
Cara Memagar Rumah Dalam Islam Beserta Doa
Berpindah ke rumah baru sama ada rumah sendiri yang dibeli ataupun rumah sewa

Comments are closed.