Perkara Baik Tentang Tubuh Badan Kita Patut Tahu

Tubuh Sihat

Tahukah bahawa perkara berikut akan memberikan kesan yang baik kepada tubuh badan kita?

  • Tidur secara mengiring ke kiri dapat memberikan pengaliran pernafasan sangat baik semasa tidur.
  • Bagaimana menguji tahap kestabilan jantung? Cuba berdiri tegak sambil mengangkat sebelah kaki dan memeluk lutut. Kalau tak stabil tu maknanya faham-faham je lah. Mungkin ada suatu yang tidak kena pada badan kita.
  • Minum air masak 10 minit selepas makan makanan berat seperti nasi.
  • Minum air masak sekurang-kurangnya 2 liter sehari.
  • Sebelum mandi keseluruhan badan, basahkan bahagian kaki terlebih dahulu. Amalan ini boleh menjadi petua awet muda.
  • Makan berat sebelum jam 7 malam.
  • Minum air manis tidak lebih jam 10 malam.
  • Makan oat pada awal pagi.

Carian Berkaitan

perkara pasal achik spin
Loading...

Tags: #amalan baik jaga kesihatan badan #amalan kekal sihat #perkara baik untuk kita amalkan #Petua kekal sihat #petua orang lama

Khasiat Daun Inai Dan Kegunaannya Selain Menjadi Bahan Kecantikan Wanita
Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud ; “Janganlah kamu mencabut uban
Cara Meredakan Demam Jika Anda Tidak Ke Klinik
Bilakah kali terakhir anda demam? Bila seseorang demam, badan menjadi lemah dan kebanyakan
Ibu Hamil, Elakkan Dari Makan Makanan Ini!
Pengambilan makanan dalam tempoh kehamilan adalah sangat penting bagi ibu-ibu yang hamil bagi
10 Cara Mengawal Stress @ Tekanan Dalam Islam
Kita adalah sebaik-baik makhluk ciptaan Allah, namun kita masih tidak terlepas daripada menghadapi
  1. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    hananeechan,
    Banyak orang tau. Tapi jarang amalkan. 🙂

  2. author

    Hananeechan8 years ago

    kewanitaan?
    erm, ye la kot. ntah la. kena google balik. lama da bce pasal ni.

  3. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    the life of cikgu sue,
    kecantikan zahir dan batin.
    🙂

    kimie,
    itu tandanya kau makan tak baca doa. Bukan kau yang makan tapi syitan yang makan tu heheeh 😛

  4. author

    Kimie8 years ago

    mcm mane lak kalo kite mkn nasi 2 periuk pastu minum air 10 minit lps tuh..x buncit jgk ke..hahaha

  5. author

    the life of cikgu sue8 years ago

    shino
    Petua turun temurun ke?orang muda zaman sekarang jarang yang nak amalkan petua-petua macam ni.

    sebab tu umur baru 20 an,,perut dah boroi…

    Sebenarnya jaga badan untuk kesihatan dan kecantikan.

  6. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    aliya,
    hehe baguslah kalau gtu..
    badan yang sihat datang dari
    tubuh yang sihat. erk? same je..
    😀

    princess liyana,
    hehehe 🙂

    ije,
    dah test ke ije?
    berat ke kanan ke kiri?
    😛 hehe

    filanastasia,
    lari sejauh 3 kilometer selama sebulan.
    Atau buat seat up sebelum tdo..
    😛

    shopaholic mama,
    Biasanya ramai yang makan tolak
    dengan air sebab dah terbiasa kot.

    ladybug yna,
    patut awet muda..
    eh muda lagi mmg la macam awek.
    hehe 😀

    hananeechan,
    kebaikan dari segi kewanitaan kot
    yang awk lupa tu.. 🙂

  7. author

    Hananeechan8 years ago

    payung tu sama ngn saya punye.

    ouh, bukan ckp pasal payung ea..
    tidur mengiring ke kiri tu ada kelebihan lain gak.
    tapi lupa la.
    😀

  8. author

    Ladyee.Ladybug.Yna8 years ago

    yg last tuh betul.sy salu buat mcm tu.sbb tu awet muda.hahahahahaha 😀

    excited ngn petua ketiga.hohoho =P

  9. author

    Shopaholic Mama8 years ago

    Yg last tu betul! Why not try, rather than kena botox!

    Then yg pasal makan pun betul – lepas makan, kena tunggu 10 – 15 mins barulah minum to wash down all excess food…

  10. author

    filanastasia8 years ago

    s h i n o : ada petua kempiskan perut?? kalau dah terlanjur minum pas makan.. perut sure ada sedikit buncit.. so nak kempiskan mcm mana?? weee~~~

  11. author

    ije8 years ago

    cara uji kestabilan jantung tu praktikal. xpayah gedik2 nak tgu turn g klinik. diy. kan? ehe

    good info. =) thx bro!

  12. author

    Princess Liyana8 years ago

    huhuhu thanks for the info;)akan diamalkan..ehehe

  13. author

    a L i y a8 years ago

    eh saya dah buat,stabil la kot,maknanya jantung saya takde prob la,ok??huhu,saya sehat,alhamdulillah,yes,arwah nenek pesan jgn minum air pas n masa mkn,perut buncit kan

    bagus2,ok2,bg lagi petua awet muda…saya mahu kelihatan muda sokmo..hehehe