Panduan Memandu Motor Yamaha LC135

Lc135 Color

Berikut adalah spesifikasi motosikal YAMAHA LC135 yang sempat dikongsi;

Keupayaan engine : 135 s.p (jumlah kuasa engine)
Bahan bakar : Petrol (minyak hijau unleaded)
Tahun buatan : 2009 (mestilah yang baru)
Tarikh pendaftaran : 22/1/2009 (tarikh motor ni buat geran)
Tempat duduk : 2 orang (dalam raga tak boleh duduk)
Status pemunya : persendirian (harta aku sendiri)
Transmisi : automatik klac kaki (yang pijak tu)

Bila nak rasmikan motor ni supaya selamat didunia dan akhirat, maka kena lah solat hajat kan dulu motor ni bagi menghindarkan segala malapetaka atau sewaktu dengan nya. Jadi selesai semuanya, bolehla ia digunakan untuk mencari rezeki halal. Jangan lupa kunci sebab kalau pakai insurans paling mahal pun motor korang still akan hilang kalau tak dijaga dengan baik. Oleh itu, faktor keselamatan harus dijadikan sebagai perkara no satu!

Bila tengok manual ni, seperti biasa, aku lebih suke tengok gambar dari membaca. Jadi mari aku terangkan sedikit bab-bab manual motosikal buatan YAMAHA ni mengikut cara aku sendiri.

Jangan menunjukkan skill anda di jalan raya kerana ia menganggu lalulintas. Itu kata YAMAHA, kalau korang nak race jom gi trek takpun layan sprint test.

Masa memandu, anda kenalah selalu beringat dan mengambil tindakan membreak dengan selamat. Anggar jarak membreak yang selamat supaya anda sempat tekan break tu.

Jangan memecut dengan sesuka hati, dan patuhilah had laju yang ditetapkan. Kalau takde signboard tu boleh anda memecut sesuka hati sebab kalau jatuh pun anda juga yang sakit.

Last skali ni errr.. Ok.. Bila memandu motosikal bolehlah pusing-pusing town sambil mengurat awek tepi jalan tu. Mana tau kot-kot lekat sorang ke. HAHAHA~ Tak pun korang ajak je awek tu race. Amacam? Ade bran??Β Nampaknya, lepas ni bolehlah aku hantar “awek” aku yang sorang lagi tu pergi tacap body sket, SPA ke. Biar putih berseri macam champion white.

2016 Yamaha Lc1352016 Yamaha LC135 Malaysia

Loading...

Tags: #buku panduan yamaha #cara pemanduan LC135 #moto LC135 #motor #panduan oleh yamaha #yamaha 135cc

Jenis Kenderaan SUV 4×4 Mampu Milik, Jimat Belanja!
Kenderaan pacuan empat roda (4WD atau 4×4) asalnya sangat popular pada lewat 1990-an
Tips Jimatkan Minyak Kenderaan Semasa Memandu
Penggunaan minyak bukanlah bergantung kepada jenis dan model kereta sahaja, tetapi juga bergantung
Tips Membeli Kereta Terpakai, Kalau Tak Ada Pengalaman Baik Baca Artikel Ini!
Bercadang untuk membeli kenderaan terpakai? Bukan semua orang mampu beli kenderaan baru mahupun
Portal Semak Saman Online Kenderaan Anda!
Seringkali kita terlepas pandang untuk menyemak status kenderaan. Kenderaan yang mempunyai saman tertunggak
  1. author
    Author

    Encik Shino9 years ago

    niezearm,
    hehe aku nak REGISTER ni.. masuk club LC gak hehe

  2. author
    Author

    Encik Shino9 years ago

    benrauf,
    hahaha bahaya dol..
    nt bocor kauu.. πŸ˜›

  3. author

    NieZearm9 years ago

    Mantap… Selamat menyertai geng2 LC135. πŸ™‚

    Teringin jgk nak tukar foot rest racing.. macam menarik je. :p

  4. author

    Benrauf9 years ago

    bestnye ade moto. kalau bawak awek boleh main brake2. hahaha.

  5. author
    Author

    Encik Shino9 years ago

    honey bee,
    hehe tuko dengan NEO hahaha

  6. author

    Honey Bee9 years ago

    nak tumpang bleh??
    tak pn kasik pinjam jer…

  7. author
    Author

    Encik Shino9 years ago

    ijechan,
    πŸ˜› sangat!!!!

  8. author

    ijechan9 years ago

    gambar last skali tu mmg bermakna~ huks

  9. author
    Author

    Encik Shino9 years ago

    noble,
    Dah la bro. Thn lepas aku claim tuk roadtax keta aku. Dapat RM650. Moto ni xleh la nak claim sebab agen yg uruskan semua. Dapat je motor baru siap semua dah. Cuma time tu aku upah runner utk tender no jer.

  10. author

    noble9 years ago

    wah moto baru seh! congratulations!
    eh, ko dah claim rebate lom?
    mentri minyak ckp claim rebate sampai bulan mac je :p

  11. author
    Author

    Encik Shino9 years ago

    13may,
    tu la pasal..
    aku xbawak gi pasar malam or shopping complex. Untuk g keje dan pusing2 town je πŸ™‚

    fatin nabila,
    eh awk ni suke membonceng eh..
    hehehe

    shopaholic mama,
    Lucky number is 81 but the price reach RM3.5K. So, i lost my bet then juz get 811. quite expensive oso..8+1+1 = 10 πŸ˜›

  12. author

    Shopaholic Mama9 years ago

    lucky number ape agaknya you nak tender eh??

  13. author

    .fatin nabila.9 years ago

    whew, beli moto, sonok..
    sy ske naek moto if kwn bwk laju pon xpe, tp, nk kena bwk sendiri, xdapek la no..`

  14. author

    13may9 years ago

    moto tu barang panas dude…hati hati sikit…hehhe hehhe

  15. author
    Author

    Encik Shino9 years ago

    ladysheqa,
    jelesssss!! πŸ˜›

    farah aminuddin,
    puji je..beli lah satu!
    πŸ™‚ hehe

    sAfFiYaHnAjLah
    hehe nt aku beli Train lak..
    Tp yg pusing-pusing tu..
    πŸ˜›

  16. author

    sAfFiYaHnAjLah9 years ago

    bile ko nak beli truck?bus ke?lrt ke?
    mesti best kan,ramai kawan2 boleh naik sekaki

  17. author

    Farah Aminuddin9 years ago

    mantap seh motor dia. hehe. mmg cantek. betulla kalernye putih. sebb putih lg obvious dr hitam. hoho

  18. author

    ladysheqa9 years ago

    lelaki dan kegilaan melampau!

  19. author
    Author

    Encik Shino9 years ago

    princess liyana,
    jomm race! hehe
    tp yana nye automatik.
    Laju je pulas minyak tuu huhu

    filanastasia,
    hehe mne tau
    kot jumpe jodoh kt tepi jalan..
    πŸ˜›

    aliya,
    dahhh.. 811
    hehehe

    yamentos,
    Tolong paham okai?
    πŸ˜›

    mizzamy,
    serampang 2 mata.
    Tp itu melawak je
    haha

    azie,
    leh je miscol2 haha

  20. author

    azie9 years ago

    tahniah.

    nanti atas moto takleh calling2 dah,ahaha

  21. author

    ~ mizzAmy ~9 years ago

    ~ nih niat sebenar nak ada motor nih nak g keje ke nak ngorat awek? kehkehkehkeh… ~

  22. author

    -yAmEnToS_9 years ago

    isk3.xphm2…;p

  23. author

    [ a l i y a ]9 years ago

    wow,dah dpt motor baru,cntk2,dpt tak no yang dikehendaki??

  24. author

    filanastasia9 years ago

    s h i n o : tahniah shino.. wh.. nak ngurat awek eh.. good luck meh.. huhuhu

  25. author

    Princess Liyana9 years ago

    eceh!bro, jom race dgn skuter yana..ada bran??hahaha;P