Panduan Memandu Motor Yamaha LC135

310120091413-copy

Yamaha LC135

31 Januari 2009 (sabtu) : 2.30 petang. Lama juga aku peram motor tu kat kedai, gara-gara nak tunggu nombor yang aku tender. Jadi, selepas semuanya selesai, akhirnya 135LC aku pun keluar. Warna pilihan hati ialah hitam putih. Tapi dalam geran dia tulis “PUTIH”. Mungkin sebab main colour dia putih gamaknya. Apapun aku berpuas hati dengan pilihan warna tu.

Pastu tokey tu bagi free gift yang tak seberapa iaitu helmet, mangga kunci 2 jenis dan baju hujan.

Aku ambik model yang takde klac tangan sebab, kalau ada klac tangan ni macam leceh sikit. Sebab dulu aku penah pakai motor yang ada klac tangan masa zaman Gila-Gila Remaja dan Azura dulu.

Berikut adalah spesifikasi motosikal YAMAHA LC135 yang sempat dikongsi;

Keupayaan engine : 135 s.p (jumlah kuasa engine)
Bahan bakar : Petrol (minyak hijau unleaded)
Tahun buatan : 2009 (mestilah yang baru)
Tarikh pendaftaran : 22/1/2009 (tarikh motor ni buat geran)
Tempat duduk : 2 orang (dalam raga tak boleh duduk)
Status pemunya : persendirian (harta aku sendiri)
Transmisi : automatik klac kaki (yang pijak tu) 

Bila nak rasmikan motor ni supaya selamat didunia dan akhirat, maka kena lah solat hajat kan dulu motor ni bagi menghindarkan segala malapetaka atau sewaktu dengan nya. Jadi selesai semuanya, bolehla ia digunakan untuk mencari rezeki halal. Jangan lupa kunci sebab kalau pakai insurans paling mahal pun motor korang still akan hilang kalau tak dijaga dengan baik. Oleh itu, faktor keselamatan harus dijadikan sebagai perkara no satu!

Bila tengok manual ni, seperti biasa, aku lebih suke tengok gambar dari membaca. Jadi mari aku terangkan sedikit bab-bab manual motosikal buatan YAMAHA ni mengikut cara aku sendiri.

Jangan menunjukkan skill anda di jalan raya kerana ia menganggu lalulintas. Itu kata YAMAHA, kalau korang nak race jom gi trek takpun layan sprint test.

Masa memandu, anda kenalah selalu beringat dan mengambil tindakan membreak dengan selamat. Anggar jarak membreak yang selamat supaya anda sempat tekan break tu.

Jangan memecut dengan sesuka hati, dan patuhilah had laju yang ditetapkan. Kalau takde signboard tu boleh anda memecut sesuka hati sebab kalau jatuh pun anda juga yang sakit.

Last skali ni errr.. Ok.. Bila memandu motosikal bolehlah pusing-pusing town sambil mengurat awek tepi jalan tu. Mana tau kot-kot lekat sorang ke. HAHAHA~ Tak pun korang ajak je awek tu race. Amacam? Ade bran?? Nampaknya, lepas ni bolehlah aku hantar “awek” aku yang sorang lagi tu pergi tacap body sket, SPA ke. Biar putih berseri macam champion white.

Carian Berkaitan

Yamahalc135

Artikel Berkaitan

Tags: #buku panduan yamaha #cara pemanduan LC135 #moto LC135 #motor #panduan oleh yamaha #yamaha 135cc

Cara Urus Pindah Milik, Jual Beli Kereta Sendiri
Proses pindah milik boleh dilakukan setelah kedua belah pihak (pemilik atau pembeli) masing-masing
Panduan Pengubahsuaian Motosikal
Pengubahsuaian atau pemasangan aksesori pada motosikal yang dibenarkan tanpa mendapatkan kelulusan daripada Jabatan
Panduan Lengkap Ubahsuai, Tukar Enjin Kenderaan
Terdapat pengubahsuaian atau pemasangan aksesori yang boleh dilakukan tanpa mendapatkan kelulusan daripada Jabatan
Teknik Menukar Minyak Gear Pada Enjin Sangkut
Pengenalan Am Kotak gear yang ada pada enjin sangkut dua lejang adalah mengikut
  1. author

    Princess Liyana8 years ago

    eceh!bro, jom race dgn skuter yana..ada bran??hahaha;P

    Reply
  2. author

    filanastasia8 years ago

    s h i n o : tahniah shino.. wh.. nak ngurat awek eh.. good luck meh.. huhuhu

    Reply
  3. author

    [ a l i y a ]8 years ago

    wow,dah dpt motor baru,cntk2,dpt tak no yang dikehendaki??

    Reply
  4. author

    -yAmEnToS_8 years ago

    isk3.xphm2…;p

    Reply
  5. author

    ~ mizzAmy ~8 years ago

    ~ nih niat sebenar nak ada motor nih nak g keje ke nak ngorat awek? kehkehkehkeh… ~

    Reply
  6. author

    azie8 years ago

    tahniah.

    nanti atas moto takleh calling2 dah,ahaha

    Reply
  7. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    princess liyana,
    jomm race! hehe
    tp yana nye automatik.
    Laju je pulas minyak tuu huhu

    filanastasia,
    hehe mne tau
    kot jumpe jodoh kt tepi jalan..
    😛

    aliya,
    dahhh.. 811
    hehehe

    yamentos,
    Tolong paham okai?
    😛

    mizzamy,
    serampang 2 mata.
    Tp itu melawak je
    haha

    azie,
    leh je miscol2 haha

    Reply
  8. author

    ladysheqa8 years ago

    lelaki dan kegilaan melampau!

    Reply
  9. author

    Farah Aminuddin8 years ago

    mantap seh motor dia. hehe. mmg cantek. betulla kalernye putih. sebb putih lg obvious dr hitam. hoho

    Reply
  10. author

    sAfFiYaHnAjLah8 years ago

    bile ko nak beli truck?bus ke?lrt ke?
    mesti best kan,ramai kawan2 boleh naik sekaki

    Reply
  11. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    ladysheqa,
    jelesssss!! 😛

    farah aminuddin,
    puji je..beli lah satu!
    🙂 hehe

    sAfFiYaHnAjLah
    hehe nt aku beli Train lak..
    Tp yg pusing-pusing tu..
    😛

    Reply
  12. author

    13may8 years ago

    moto tu barang panas dude…hati hati sikit…hehhe hehhe

    Reply
  13. author

    .fatin nabila.8 years ago

    whew, beli moto, sonok..
    sy ske naek moto if kwn bwk laju pon xpe, tp, nk kena bwk sendiri, xdapek la no..`

    Reply
  14. author

    Shopaholic Mama8 years ago

    lucky number ape agaknya you nak tender eh??

    Reply
  15. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    13may,
    tu la pasal..
    aku xbawak gi pasar malam or shopping complex. Untuk g keje dan pusing2 town je 🙂

    fatin nabila,
    eh awk ni suke membonceng eh..
    hehehe

    shopaholic mama,
    Lucky number is 81 but the price reach RM3.5K. So, i lost my bet then juz get 811. quite expensive oso..8+1+1 = 10 😛

    Reply
  16. author

    noble8 years ago

    wah moto baru seh! congratulations!
    eh, ko dah claim rebate lom?
    mentri minyak ckp claim rebate sampai bulan mac je :p

    Reply
  17. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    noble,
    Dah la bro. Thn lepas aku claim tuk roadtax keta aku. Dapat RM650. Moto ni xleh la nak claim sebab agen yg uruskan semua. Dapat je motor baru siap semua dah. Cuma time tu aku upah runner utk tender no jer.

    Reply
  18. author

    ijechan8 years ago

    gambar last skali tu mmg bermakna~ huks

    Reply
  19. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    ijechan,
    😛 sangat!!!!

    Reply
  20. author

    Honey Bee8 years ago

    nak tumpang bleh??
    tak pn kasik pinjam jer…

    Reply
  21. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    honey bee,
    hehe tuko dengan NEO hahaha

    Reply
  22. author

    Benrauf8 years ago

    bestnye ade moto. kalau bawak awek boleh main brake2. hahaha.

    Reply
  23. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    benrauf,
    hahaha bahaya dol..
    nt bocor kauu.. 😛

    Reply
  24. author

    NieZearm8 years ago

    Mantap… Selamat menyertai geng2 LC135. 🙂

    Teringin jgk nak tukar foot rest racing.. macam menarik je. :p

    Reply
  25. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    niezearm,
    hehe aku nak REGISTER ni.. masuk club LC gak hehe

    Reply

Leave a reply "Panduan Memandu Motor Yamaha LC135"