Kereta Api Terpantas Di Dunia 2018. Memang Tersangat Laju!

Kereta Api Terpantas Di Dunia 2018. Ini Memang Tersangat Laju!

Tren atau kereta api merupakan antara alat pengangkutan awam yang tertua di dunia dan salah satu pengangkutan awam yang sangat penting dalam sesebuah negara, sama ada sebagai kenderaan penghubung komersial bagi manusia, mahupun sebagai pengangkutan barangan. Sumbangan kereta api kepada kemajuan sesebuah negara dapat dilihat di negara-negara maju seperti Jepun dan negara-negara di Eropah. Hari ini semakin banyak negara membangunkan semula pengangkutan berasaskan kereta api termasuk negara China yang semakin pesat membangun.

Pengangkutan kereta api mampu menyumbang kepada sistem pengangkutan sama seperti pengangkutan udara. Malah di negara-negara Eropah, kereta api dikatakan dapat memberikan kepantasan perjalanan yang sama dengan pengangkutan udara, malah anda tidak perlu melalui pelbagai prosedur keselamatan seperti di lapangan terbang.

Rakyat Malaysia patut berbangga kerana kita mempunyai sistem kereta api yang berteknologi tinggi dan bertaraf dunia. Bukan itu sahaja, baru-baru ini, MRT telah dilancarkan di Malaysia yang menjadi kereta api transit ke-9 di Malaysia dan kereta api automatik tanpa pemandu kedua di Lembah Klang dengan kos RM21 billion. Juga, perjalanan ke utara kini lebih mudah dengan kereta api ETS yang berkelajuan 140 km/j.

Jika kereta api terpantas di Malaysia iaitu ETS mempunyai kelajuan 140 km/j, tahukah anda apakah kereta api terpantas di dunia dan berapakah kelajuannya? Berikut adalah senarai 7 kereta api terpantas di dunia 2018.

7 – AVE High-Speed Train

AVE High Speed Train (Spain)

Kelajuan Maksimum : 310 km/j

Negara : Sepanyol

Dengan rangkaian sejauh 3,100 kilometer, AVE High-Speed Train Sepanyol beroperasi di rangkaian kelajuan tinggi terpanjang di Eropah. Beroperasi pada kelajuan sehingga 310 km/j, rangkaian luas ini membolehkan akses pantas antara bandar-bandar di Sepanyol. Sistem kereta api moden ini menghubungkan banyak bandar di seluruh Sepanyol dari Madrid dan Barcelona, ke Córdoba, Seville, Malaga dan Valencia.

6 – Eurostar Train

Eurostar Train (france)

Kelajuan Maksimum : 320 km/j

Negara : Perancis

Eurostar adalah perkhidmatan keretapi berkelajuan tinggi yang menghubungkan London dengan Amsterdam, Avignon, Brussels, Lille, Lyon, Marseille, Paris dan Rotterdam. Semua kereta api melintasi Terowong Saluran antara United Kingdom dan Perancis, dimiliki dan dikendalikan secara berasingan oleh Getlink.

5 – THSR 700T

THSR 700T (taiwan)

Kelajuan Maksimum : 349.5 km/j

Negara : Taiwan

THSR 700T adalah set unit tren berkelajuan tinggi elektrik yang berasal dari keluarga Shinkansen Jepun untuk Taiwan’s high-speed rail line (THSR), landasan berkelajuan tinggi Taiwan. Kereta api yang dihasilkan di Jepun oleh Kawasaki Heavy Industries, Nippon Sharyo, dan Hitachi, Ltd, merupakan kereta api Shinkansen Jepun pertama yang dieksport ke luar negara.

4 – Shanghai Maglev

Shanghai Maglev (china)

Kelajuan Maksimum : 431 km/j

Negara : China

Shanghai Maglev Train (kereta api maglev Shanghai) atau Shanghai Transrapid adalah kereta api levitasi magnetik (magnetic levitation train), atau maglev line yang beroperasi di Shanghai, China. Laluan kereta api menghubungkan Lapangan Terbang Antarabangsa Shanghai Pudong dan Stesen Jalan Longyang (di pinggir pusat Pudong), di mana penumpang boleh beralih ke Shanghai Metro untuk meneruskan perjalanan mereka ke pusat bandar.

3 – CRH380A

CRH380A (China)

Kelajuan Maksimum : 486 km/j

Negara : China

CRH380A adalah kereta api berkelajuan tinggi elektrik China yang dibangunkan oleh CSR Corporation Limited (CSR) dan kini dikeluarkan oleh CSR Qingdao Sifang Locomotive & Rolling Stock Co. Ltd.

2 – TGV POS Lyria

Kelajuan Maksimum : 540 km/j

Negara : Perancis

TGV POS adalah kereta api TGV yang dibina oleh pengeluar Perancis Alstom yang dikendalikan oleh syarikat kereta api nasional Perancis, SNCF, di garisan kereta api berkelajuan tinggi Perancis. TGV Lyria adalah nama jenama yang digunakan untuk laluan kereta api TGV yang menyambungkan Perancis dan Switzerland. Lyria juga merupakan sebuah syarikat yang menjalankan perkhidmatan ini menggunakan kakitangan SNCF di Perancis dan Keretapi Persekutuan Switzerland (SBB CFF FFS) di Switzerland.

1 – Shinkansen (LO Series)

LO Series Shinkansen (Japan)

Kelajuan Maksimum : 603 km/j

Negara : Jepun

Shinkansen yang dikenali sebagai kereta api peluru, adalah rangkaian kereta api berkelajuan tinggi di Jepun yang dikendalikan oleh lima syarikat Kumpulan Kereta Api Jepun. Shinkansen L0 Series (Siri LO) adalah kereta api maglev berkelajuan tinggi yang mana Central Japan Railway Company (JR Central) menggunakan servisnya di laluan kereta api Chuo Shinkansen antara Tokyo dan Osaka. Siri L0 menggunakan sistem SCMaglev rekaan Jepun. Sebuah tren tujuh koc Siri LO ini memecahkan rekod kelajuan tanah untuk kereta api iaitu 603 km/j (375 batu sejam) pada 21 April 2015 dan muncul sebagai kereta api terpantas di dunia.

Loading...

Tags: #7 kereta api terpantas di dunia 2018 #AVE High-Speed Train #bullet train #Chinese High-speed Rail line #CRH380A #Eurostar Train #fastest train in the world 2018 #kereta api peluru #kereta api terpantas di dunia 2018 #keretapi laju #LO Series #senarai kereta api terpantas di dunia 2018 #Senarai tren terlaju #senarai tren terpantas di dunia #Shanghai Maglev Train #Shankansen Maglev #Shinkansen #Shinkansen LO Series #Taiwan’s high-speed rail line (THSR) #TGV Lyria #TGV POS #TGV POS Lyria #THSR 700T #top 5 fastest train in the world #world fastest train

Panduan Mudah Menanam Bayam Dalam Pasu
Bayam atau dalam bahasa Inggerisnya dikenali sebagai ‘Spinach’ adalah spesies Amaranthus gangeticus yang
Tips Menanam Sayur Di Ruangan Sempit
Berkebun dengan menggunakan bekas seperti botol plastik, polibeg atau pasu boleh menjadi satu perkara yang menyeronokkan. Hal ini amat sesuai
10 Syarikat Penerbangan Tambang Termurah Di Dunia. Jangan Terkejut Kalau Baca!
Tambang murah tidak selalu bererti kualiti yang rendah. Jika anda ingin terbang dari
Ini Ciri-Ciri Perempuan Yang Dibenci Lelaki
Kaum lelaki memang sempoi dan adakalanya agak selekeh, tetapi percayakah anda bahawa mereka

Comments are closed.