Petua Menjadi Elak Kucing Dari Tidur Atas Kereta, Motosikal Anda!

Halau Kucing Daripada Tidur Di Atas Kereta

Bila sudah namanya kucing, anda tidak boleh melarang apa yang kucing ingin lakukan termasuklah jika kucing jiran atau kucing liar ingin tidur di atas kereta atau motosikal anda. Lebih menyakitkan hati, jika pada keesokan paginya, anda dapat melihat sisa bulu atau kesan cakaran pada tempat duduk motosikal dan kereta anda. lebih parah lagi, jika kucing yang menumpang tidur di atas kenderaan anda itu mempunyai penyakit, maka anda akan dapat melihat lendiran, air liur dan kotoran pada kenderaan anda.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk mengelak kucing daripada tidur di atas kereta atau motosikal anda.

  1. Pasang lampu di waktu malam

Lampu Garaj

Pada sebelah malam, cuba pasang lampu di bahagian garaj rumah anda. Kebiasaannya, bahagian luar rumah yang terang tidak menjadi kegemaran kucing untuk tidur dan datang melepak.

  1. Letakkan penyapu lidi di atas kenderaan anda

Penyapu Lidi

Mungkin cara kedua ini berkesan jika cara pertama tidak menjadi. Letakkan penyapu lidi di atas kereta atau tempat duduk motosikal anda. lebih baik jika penyapu lidi tersebut pernah digunakan untuk menghalau kucing tersebut.

  1. Letakkan botol berisi air

Air Dalam Botol

Cari botol plastik dan isikan air. Masukkan sedikit ibu sirap dan bancuhkan (goncangkan) supaya warna bertukar menjadi merah. Letakkan di mana-mana tempat yang anda ingin halang kucing daripada panjat dan tidur di kenderaan anda. jika anda ingin gunakan air paip sahaja pun tidak menjadi masalah. Try and error.

  1. Alas kenderaan anda

Cover Kereta

Jika semua cara di atas tidak berhasil, cara terakhir adalah dengan mengalas kenderaan anda. tutup motosikal atau tempat duduk motosikal dengan kanvas (cover) atau apa-apa sahaja yang boleh menutup bahagian yang boleh dijadikan tempat untuk kucing tidur. Begitu juga dengan kereta anda, gunakan kanvas pengalas (penutup) kereta.

Carian Berkaitan

BIODATA LAHIR AIDIT NOH, cara elak kucing naik atas kereta, cara untuk elak kucing naik atas kereta, kucing tidur atas kereta, petua elak kucing naik atas kereta
Loading...

Tags: #cara elak kucing tidur atas kereta anda #Cara halau kucing tidur atas kereta #cara halau kucing tidur atas kereta anda #halau kucing #halau kucing dari tidur atas kereta #halau kucing tidur atas kereta #Petua Elak Kucing Naik Atas Kereta #Petua elak kucing naik atas kereta waktu malam #Petua Khas Untuk Elakkan Kucing Naik #Petua Untuk Elakkan Kucing Melepak Atas Kereta #Petua Untuk Elakkan Kucing Naik Atas Kereta #tips elak kucing panjat kereta anda #Tips elak kucing tidur atas kereta #tips elak kucing tidur atas motosikal

Panduan Mudah Menanam Bayam Dalam Pasu
Bayam atau dalam bahasa Inggerisnya dikenali sebagai ‘Spinach’ adalah spesies Amaranthus gangeticus yang
Tips Menanam Sayur Di Ruangan Sempit
Berkebun dengan menggunakan bekas seperti botol plastik, polibeg atau pasu boleh menjadi satu perkara yang menyeronokkan. Hal ini amat sesuai
Ini Ciri-Ciri Perempuan Yang Dibenci Lelaki
Kaum lelaki memang sempoi dan adakalanya agak selekeh, tetapi percayakah anda bahawa mereka
Elak Mata Cepat Rabun. Amalkan Petua Ini!
Mengikut statistik setiap tahun, lebih dari 30% penduduk Malaysia mengalami masalah mata rabun.

Comments are closed.