Kenapa Perlu Jujur Dalam Urusan Percintaan


Kalau taknak orang tu menaruh perasaan pada anda, jangan bagi harapan kat dia. Sebab anda pasti akan melukakan hatinya. Oleh itu, lebih baik berterus-terang dan beritahulah hal sebenar samada anda hanya menganggap dia sebagai seorang kawan atau sebaliknya.

Kalau kita beritahu awal-awal, banyak kelebihannya. Dia pun takdelah nak mengharapkan apa-apa lagi. Jadi kasihani lah dia. Sebab perasaan dia tu tak salah, cuma diberikan pada orang yang tak sepatutnya terima. Kalau nak tolak perasaan orang tu, eloklah ditolak cara baik sebab hati orang pun kena juga jaga. Jangan sampai dia berkecil hati. Kalau tak sanggup nak berterus terang, bagi hint sehingga dia paham. Rasanya, benda ni memang senang paham. Sebab anda pun nak juga jaga hubungan kawan tu.

Jangan bersimpati untuk menolak perasaan seseorang yang meminati anda. Anda harus jadi kejam untuk kebaikan dia. Sebabnya, kalau anda still melayan apa jua perbuatan dia terhadap anda, dengan tujuan untuk menjaga hatinya, anda telah melakukan satu kesilapan yang besar kerana anda telah memberi harapan dengan cara tak sengaja. Dengan ini, anda boleh dikategorikan sebagai seorang yang sangat kejam kerana mempermainkan perasaan orang.

Kesimpulannya, kalau dah tak suka, jangan pendam lama. Cakap terus-terang Sebab itu lebih baik dari terus membiarkan dia hanyut dalam lautan gelora tanpa penghujung. Pasti dia akan akur dengan keputusan anda.

Carian Berkaitan

urusan percintaan

Artikel Berkaitan

Tags: #kalau suka baik cakap terus terang #kalau tak suka cakap awal-awal #kenapa jangan bagi harapan pada seseorang #kenapa perlu jujur dalam percintaan #kenapa tidak boleh permainkan perasaan orang

Pandangan Lelaki Kepada Perempuan Seksi
Bagi sesetengah lelaki, perempuan sebegini, biasanya jarang dijadikan pilihan sebagai teman hidup. Ini
Cerita Tentang Pelajaran Dalam Kelas
Murid-murid sekalian. Hari ini kita akan belajar pasal haiwan. Sebelum tu, cikgu nak
Cerita Bayi Berkaki Ayam
Semalam, aku lepak bersama seorang kawan, sudah lama tidak keluar mengeteh (minum teh)
Kuih Akok, Sangat Sinonim Dengan Negeri Kelantan
Al-kisah hikayat kuih Akok Hari ini saya nak citer sket pasal “Kuih Akok”.
  1. author

    filanastasia8 years ago

    s h i n o : sangat setuju.. tapi kekadang ada yg tak paham.. grrr.. *lol*

    Reply
  2. author

    damme damiah8 years ago

    true, and i wonder why some people refuse untuk just tell the truth. konon nk menjaga hati. wtf eh
    maaf emo dsini 🙂

    Reply
  3. author

    AyAres1518 years ago

    perghhhhhh….sejak bilo demo pandai main entri2 gini nih…terkasima kawe…muahahahaa

    Reply
  4. author

    ~ mizzAmy ~8 years ago

    ~ betul tuh. tak baik mainkan perasaan org. ~

    Reply
  5. author

    goasop8 years ago

    hmm.. tul. u get wht u give.

    Reply
  6. author

    [ a l i y a ]8 years ago

    yup,what u give,u get back,selalu ingat kate2 nih..hehe..perasaan ni timbul,xkan kite nak slhkan psaan kite plak,psaan tu anugerah pencipta,tp jatuh pd org salah,cian ugak,pape pun,be honest la the best way kan….

    Reply
  7. author

    Ladybug Yna8 years ago

    1 word. Sakit.

    Reply
  8. author

    Shopaholic Mama8 years ago

    better be honest the moment you rasa its a ‘No go’ in the relationship so that the other party takde chance nak gila bayang!

    Reply
  9. author

    azie8 years ago

    pedas ok.

    Reply
  10. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    filanastasia,
    yeke fila,
    mgkin sebab dia
    sanggup gamble kot.
    Ade gak gtu 🙂

    damme damiah,
    ermm yelahh..
    selalo gtu.
    Kalau tak suke npe
    xnak cakap kan..?
    bukankah itu lebih baik..

    ayares151,
    hehehe kwe blaja huduh2
    sbb pgalaman kawe gu hahaha

    mizzamy,
    🙂 ermm sakit tau…

    goasop,
    Tp ade org ckp,
    klu suke kan seseorg,
    jgn harapkan die suke kita
    balik sbb nnt dipanggil
    “selfish”

    aliya,
    🙂 setuju ..
    kena honest. Jgn suke
    berlakon ok..

    ladybug yna,
    mmmm sakit amat..

    shopaholic mama,
    mmm suke mama komen gitu.
    mmg,kadang2 terbawak2 jugak kan?

    azie,
    😛 alamakkkk …

    Reply
  11. author

    Benrauf8 years ago

    aku setuju jek :p

    Reply
  12. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    Benrauf,
    bguslah kalau setuju..
    hehe

    Reply
  13. author

    monkibizniz8 years ago

    tp kalo kne ngn y x phm bhs, berasap gak..

    Reply

Leave a reply "Kenapa Perlu Jujur Dalam Urusan Percintaan"