“V” For VTEC

2810117430

Siapa yang tak kenal siri engine kuasa V-TEC? Jenis engine V-Tec B16A, B16B, H22A, B18C, B20B sangat familia bagi pengemar kereta buatan Jepun ini. Di Malaysia, jenama Honda sangat gah dipasaran diekori dengan jenama Toyota, Nissan, Mitsubishi dan Suzuki.

Kebingitan jentera kuasa V-TEC telah menjadi kegilaan sejak setahun ini. Model yang menjadi rebutan adalah jenis Civic. Bermula dengan versi EF, EG, EJ dan FD.

My friend dah banyak kali pujuk suruh main V-TEC pulak. Kata mereka, masa sekarang orang dah tak layan Turbo. Main kereta ni macam musim pulak, sekarang ramai nak jual kereta engine turbo semata-mata nak dapatkan Vtec poyos..

Tetapi silap, aku lebih gemarkan jentera bersesaran turbo. That’s my soul and i will happy for that.

Shino said : =)

Artikel Berkaitan

Tags: #kereta #mainan #musim #vtec

Cara Urus Pindah Milik, Jual Beli Kereta Sendiri
Proses pindah milik boleh dilakukan setelah kedua belah pihak (pemilik atau pembeli) masing-masing
Panduan Pengubahsuaian Motosikal
Pengubahsuaian atau pemasangan aksesori pada motosikal yang dibenarkan tanpa mendapatkan kelulusan daripada Jabatan
Panduan Lengkap Ubahsuai, Tukar Enjin Kenderaan
Terdapat pengubahsuaian atau pemasangan aksesori yang boleh dilakukan tanpa mendapatkan kelulusan daripada Jabatan
Teknik Menukar Minyak Gear Pada Enjin Sangkut
Pengenalan Am Kotak gear yang ada pada enjin sangkut dua lejang adalah mengikut
  1. author

    Kimi7 years ago

    bukan ke toyota paling tip top ke..kalo x silap la..toyota paling laris kat mesia ni..dunia pon..

    Reply
  2. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    kimi,
    Toyota paling laris jualan kenderaan di malaysia jika dikira termasuk van, bas, lori dan kenderaan berat lain. Manakala honda pula tiada model untuk kenderaan perdagangan. Pengeluaran model honda di malaysia hanya tertumpu kepada kenderaan persendirian sahaja. =)

    Reply
  3. author

    Kimi7 years ago

    ooo..yeke..haha

    Reply
  4. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    Kimi,
    🙂

    Reply
  5. author

    Shopaholic Mama7 years ago

    pada I sama je, Turbo or Vtec. Asal kereta boleh jalan, dahlah.

    But kat sini kalau kereta engine Turbo, kita kena bayar the insurance premium lagi tinggi, so many chose normal engine aje!

    Reply
  6. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    shopaholic mama,
    haah janji kereta tu
    bleh pandu time nak g shopping
    hahaha 😛

    Reply

Leave a reply "“V” For VTEC"