Sebagai “Tuan Rumah”


Petang semalam aku telah berjumpa kawan lama. Rasanya dah 4 tahun tak jumpa. Taktaula plak dapat jumpa kat Kota Bharu. Menurutnya, dia ada operasi disini. Jabatan kerajaan jugak dia ni. So, kesempatan ini aku gunakan untuk berjumpa kembali kawan lama aku, roommate aku masa study kat universiti dulu.

Terkejut jugak badan dia yang dulu kurus keding sekarang bukan main sasa lagi. Jauh bezanya. Maklumla dah lama sgt tak jumpa. Maka, mulalah aku mengatur untuk entertain kawan aku ini. Macam biasa :

1st request : MAKAN


Aku bawak tempat makan yang pasti kedai makan yang menyajikan masakan kelantan. Bagi dia merasa. Sambil cuci mata usha awek siam dan mek kelate yang comel-comel haha~

2nd request : MASSAGE
Aku ke KBMALL, idea ini datang dengan spontan. Kedai OGAWA jadi target aku. So, kebetulan promoter sibuk nak promote massage chair. Apa lagi aku suh kawan aku jadi tester. Dengan cara tu,dia dapat massage free selama setengah jam. Dan aku pulak sibuk melayan promoter nak lengahkan masa. Berhasil. Dia puas.

3rd request : JALAN-JALAN
Kebetulan masa tu, jalan lak jammed. Maklumla peak hour waktu balik kerja. So, aku bawak ronda-ronda sekitar town dan tunjukkan bangunan-bangunan strategic yang penting-penting. Bagi dia rasa kesibukkan town sini. Manatau kot dia nak compare dengan tempat lain. Dia ni belum pernah sampai sini.

4th request : SHOPPING
Err..aku bawa dia ke dua shopping complex yang agak biasa disini. KBMALL dan TESCO. So, lehla aku spend masa sambil jalan-jalan dengan dia. Malam aku bawak ke pasar malam terbesar di sini iaitu di Wakaf Che Yeh. Maka, mulalah mamat tu menghabiskan saki baki duit gaji tuk berbeli belah. Aku tengok dia macam ok je. So, tak de masalah.

Even aku pun lom tau sgt tempat-tempat menarik kat sini, tapi bagi aku, kalau dia puas dengan layanan aku sebagai tuan rumah kat sini, aku cukup gembira. Walaupun masa bersama tu agak terhad. Sebab dia pun sibuk kerja, aku pun sibuk kerja time office hour lak tu baru mamat tu free. Mamat tu lak kerja malam. Nanti aku datang tempat dia, harap dia boleh entertain aku pulak. Tak gitu? Hope dia puas sebab itu je yang termampu aku buat dengan masa yang amat terhad.


Artikel Berkaitan

Tags: #entertain #jalan-jalan #kawan #kota bharu

Pandangan Lelaki Kepada Perempuan Seksi
Bagi sesetengah lelaki, perempuan sebegini, biasanya jarang dijadikan pilihan sebagai teman hidup. Ini
Cerita Tentang Pelajaran Dalam Kelas
Murid-murid sekalian. Hari ini kita akan belajar pasal haiwan. Sebelum tu, cikgu nak
Cerita Bayi Berkaki Ayam
Semalam, aku lepak bersama seorang kawan, sudah lama tidak keluar mengeteh (minum teh)
Kuih Akok, Sangat Sinonim Dengan Negeri Kelantan
Al-kisah hikayat kuih Akok Hari ini saya nak citer sket pasal “Kuih Akok”.
  1. author

    Princess Liyana8 years ago

    Wahaha,terkesima skjap dengar perkataan shopping mall;p hik2..

    Bila lagi nak bw yana shopping?haha,org keje tak boleh kedekut;p
    (cis,ayat mengikis baek punye);p

    Reply
  2. author

    NieZearm8 years ago

    yg best sebenarnya bila dpt spend time dgn member2 yg sekepala..

    p/s: dh lama ke jd ANBU member?

    Reply
  3. author

    filanastasia8 years ago

    shino : mesti rasa seronok jek kan bila berjaya puaskan hati org² bertandang.. maksudnya.. kira telah membuktikan diri tu mampu jd tuan rumah yg baik.. hihih.. bila nak bawak kami² plak ni shino.. huhuhu

    Reply
  4. author

    AyAres8 years ago

    bawak gi ratau panjey la wehh…biar dio juling mato nak shoping seluar jean.

    Reply
  5. author

    azie8 years ago

    ni yg rase nak melawat kelantan dgn kamu sbg pemandu pelancong nih!

    Reply
  6. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    princess liyana,
    eh..apa salahnya.
    nt sy bawak je tuan
    put3 gi shopping..
    pastu tuan putri bayola
    sdri hehehe..

    niezearm,
    haaaa..itu yang pasti..
    kawan lama xjumpe xbest gak.
    sbb lama sgt xjmpe dia.

    p/s: hehe jadi ANBU dan lama.

    filanastasia,
    bila nak bawak bukan issue eh..?
    bila nak dtg itu issue..hehehe
    😛

    ayares,
    hehe xdan maso gu..
    sbb fit sgt..die mari sbb ado
    operasi je. kuat weh loni
    operasi….beringat2 la bawak
    keto tuh.. hahaha

    azie,
    my pleasure~.. hehe
    silalah berkunjung ke
    negeri cik siti wan kembang!

    Reply

Leave a reply "Sebagai “Tuan Rumah”"