Trip ke Pulau Batam, Indonesia Barat

rumah-makan-pondok-gurih-medan

bikes

Pagi tu aku bgun awl..hish xsabo rsenye nk g melancong nih..jam 8pg..membe aku dtg ambik kat rumah. Dari semalam lg aku duk packing barang2 keperluan..aiseh mcm nak g perang jek..tup2 kemas satu beg kecik ngn passport serta bju 2 helai sudah cukup tuk gamble trip nih..hehe sebenarny trip kali ni aku akan menuju ke salah satu tmpat peranginan terletak dibahagian barat Indonesia..kami pergi bertiga.Mula2 nak g berdua jek maklumla kengkwn yg dua lagi xpasti nk pegi ke tak..tp aku ngn Jack nekad nak pegi..maka bermula perjalanan kami …dari Malaysia..menaiki transport ke Indonesia barat mengambil masa 2 jam perjalanan..mula bertolak dari Malaysia pukul 9.00pagi.

Objek-Wisata-di-Batam

Tiba je di tmpat yg dituju..kami membetulkan masa di jam tangan kami..maklumlah masa disana agak berbeza iaitu 1 jam lebih awal waktu di Malaysia.. first skali bile boarding..kami trus je menukar matawang Ringgit kepada Rupiah Indonesia (IDR)..bawak duit xbanyak dlm RM400.00 jek..cash xleh bawak banyak nt xmuat beg duit..bawak kad kredit jek hehe Selepas itu, kami pn bergegas ke kaunter money changer yg sememangnye disediakan di kawasan terminal tu..dengan nilai RM400.00 kami memperolehi nilai matawang dalam rupiah sebanyak IDR 1,080,000.00 ( RM 1 = IDR 2700). Hurmm byk takk..?? hehe tp tu sume buat gelap mata jek…aku bab2 duit indon ni mmg sgt kompius..nak2 biler nak bayar nilai IDR1,000 slalo je salah bagi IDR10,000…naik lemak la mamat2 peniaga indon kat cni..maklumla keliru betol dgn angka “0” kat belakang tuh…

Selesai segala urusan di teminal maka aku trus mendapatkan teksi diperkarangan teminal yg memang belambak2 menunggu pelancong2 mcm kami nih..”Bung..apartoment mana yg bagus-bagus disini ya..?” tanya kawan aku.. ”Disini banyak banget dong..mau yang murah pun ada..” ujar si pemandu teksi tu..Aku tgok mamat ni mcm baya2 kami jugak.. “kamu dari Malaysia ya..? Bisa kemari??” tanya die lg pada kami.. “Ooow..Bisa bung..tapi udah lama ngak datang kesini..banyak udah perubahannya ya..ngak mcm duluuu…” membe aku goreng ckp indon…hahaha maklumla ..kena balagak mcm pernah dtg la ..nt die tipu abis kami kena jual..takut beb..tp kontrol mcm org biasa datang la…hahaha

Dalam perjalanan,sempat gak aku usha kawasan sekeliling..jalan die,penghuni die..hmmm bab kata org “ujan batu negeri sendiri ujan emas negeri orang,lebih baik dinegeri sendiri” ermm yelaa, jalan raya disana bukanlah baik sgt berbanding di bumi bertuah MALAYSIA..

“Bung..kita suda sampei..” – ujar si pemandu teksi tu..”Tungga ya..mau cek in dulu..nati bisa bung bawak kami pegi makan-makan..? bisa ya..? ujar Jack.. ”Bisa bungg..aku tunggu di mobil ya…?” – jawabnye.. maka aku dan kawan-kawan aku trus ke hotel tu untuk cek in… Selesai cek in..kami trus keluar untuk menjamu selera..maklumla lapar giler perut nih..dr pagi xmakan2.. “Bung..bisa bawak kami pegi makan-makan..mana ya tempat makan bgus-bgus di sini..yang halal” – aku bertanya. “Nasi padang ada..bisa ya..?” – tanye si Abul..lupelak sempat gak berkenalan kami dengan pemandu cab tu.. nama die Abul..seorg lelaki bujang peranakan Minang.. hehe “Bisa-bisa..boleh ajar….” jawab kami serentak… lapar beb..tuhan saja yg tau..hehe

Maka tibanye disebuah restoran yang menyediakan nasi padang yang agak terkemuka di sana.. Nama gerai die lupe lak haha…oleh kerana terlalu asyik mengisi perut..sekarang baru aku tau bahawa masakan padang memang agak pedas berbanding masakan negeri kelantan hehe die punya lauk disusun di dalam mangkuk bertingkat-tingkat.. aku tgok mcm ala-ala nasik campurlaa tp agak berlainan sket dari segi rasanye..(kurang manis dan pedas lebih) tp mmg sedap..ditambahkan dengan kelaparan yang membuak2 dalam diri ini..bak kate org,xkenal maka xcinta..Hmm dari segi harga makanan tersebut agak terkejut juga kami..IDR 45,000.00…huh..mcm harga sebijik kereta wira sedan tu..hehe takut jugak tgok bil..tapi convert punya convert matawang..baru berape beb..xsampai RM20.00 jek.. hehe

Maka kami terus meneruskan perjalanan menerokai bandar di Indonesia Barat ni dengan penuh minat..ada yg pelik..ada yg daif ada yg terbeliak..yg terbeliak mata aku malas nak citer ar..haha ok..ermm first skali aku tgok kt cni xbanyak carwash mcm kt Malaysia..tp bikewash..hehe belambak2 kt tepi jalan..maklumla org kt cni ramai yang pakai motosikal..kt cni motosikal diorang panggil ”Ojet” hehe pelik tapi benar ..klu kereta diorang panggil “mobil” klu pggil “kereta” tu maknanyer keretapi lah dalam bahasa malaysia..hehe pelbagai istilah kosa kata yg agak pelik didengar namun bisa ku mengerti jua…hahaha maklumla rumpun melayu jgk pon..

Perjalanan diteruskan dan akhirnya mobil tersebut berhenti di satu trafic light di tengah-tengah ibukota..terpaku kami melihat kanak-kanak mengemis di setiap tingkap kenderaan..aku tgok pn ksian..tp mgkin pemandangan spt ni mmg sudah biase disana..pintu tigkap kami jga diketuk oleh kanak-kanak tersebut yg ingin mengemis sedikit wang bg perbelanjaan makan mereka seharian.. sedih dan rse belah ksian..kami menghulurkan sedikit wang ..maklumla ksian beb tgok bdak2 kecik cmtu duk men lalu lalang mintak duit kt tgh2 jalan tu.. buat nye silap langkah..parah budak2 tu kena langgar,,hurmmmm~ mgkin kesusahan hidup menjadikan mereka itu tabah.. dlm lubuk hati aku rse bersyukur dgn anugerah yg sedia ada Allah berikan.

Setelah penat menjelajah kota Indonesia Barat,maka aku mengarahkan si Abun mencari tempat bg menghilangkan haus… maka kami dibawa ke sebuah restoran yg terletak di sebuah shopping kompleks berjenama Matahari. Aku dan member lain trus masing-masing memesan minuman masing-masing.. “bungg..teh ‘o’ ais limau…” pesanku.. Tetapi heran sbb waiter die mcm pelik je dengar aku order..rse aku,tu menu paling biase la… “Apa tu ya..? eis limau..??”tanye waiter… “limau tu kat sini dipanggil jeruk bungg…”sampuk si Abul (teksi driver indon)..sib baik die paham..maka dengan pantas aku jawab “Teh ‘o’ Jeruk eiss” hehehe pelik tp tu la yg terjadi..haha… “aaaa..sama-sama” – jawab member2 len..sambil gelak2.. maklumla dh spoil td..dak2 ni mls nak order pelik2 nt ssh nak explain kt si waiter tu.

mall-nagoya-hill

Food Court Nagoya Hill

rumah-makan-pondok-gurih-medan

Hidangan Nasi Padang

Sambil minum bersama-sama…sempat gak aku tau bbrp istilah minuman yg digunakan oleh masyarakat kt cni.. mcm air mineral..diorg paling “aqua”. klu nescafe mmg xde dlm kamus trus…Milo pn sama..klu sebut kopi…nt datang lak kopi yg betul2 kopi..haha penim2..nk senang order je teh”o”ker..orange jus ke.. tu paling senang order.

Selesai je proses melepak kt restoran tu.. kami pun mengambil keputusan menerokai pasar raya yg terkemuka tu..maklumla bile lagi nak jalan-jalan tempat org..hehe tempat ni mcm grand jugakla..mcm Giant pun ade kot..tp klu korang tgok price barang-barang die jgn terperanjat lak..sume dalam ribu dan ratus ribu…malah de yg jejak ratus juta..waulaaawey!!!??… hehehe tp kena hati-hati la..jgn terbeli barang tiruan..naya beb.

“beb..lawa siot jam Levi’s nih..patern baruu nih…huuhh..!!!” – membe aku yg sorg nih.Die ni asyik duk mngendap jam dari td lg..haha aku igt duk usha minah indon..maklumla kt cni cewek-cewek indon muka innocent jek huh sebijik mcm dlm cite ADA APA DENGAN CINTA.. bukan mcm kt JB..sume muka cm “kalah perang” jek hahaha…dgn dressing pergghhh..silap2 leh tangkap cintan gua…hahaha oklah2..sambung cite jam td… harga pada jam tu dlm IDR145,000.00 ermm klu dlm RM mesia baru dlm RM53.70.. murah tuuu…lupe lak nk snap pic jam tu..tp tu lahh takut brg x Ori…tp mgikut pemunya kedai tuh,brg tu mmg ori..siap de warantty lg..huh canggih2.. membe aku pe lg..trus jek mengeluarkan kad kredit VISA nyer..maka proses jual beli pon berlangsung dengan aman tanpa sebarang aktiviti penawaran..hahaha bapak r..mcm org kaya jek.. tgh sibuk mmbe sorg nih duk shopping jam..yg membe sorg lg duk usha baju kemeja.. tgok harga mmg menarik…tp ape brand aku xtau la.. harga dalam IDR25,000 jek.. mamat tu beli dua pasang..alahai borong sakan lak diorang nihhh..huh.. ermm pastu jalan lagi..aku ingat hampir 80% percent kedai kami selongkar..bermula dari kedai Jam hingga ke kedai Handphone.

Akhirnye,berjaya juga kami meneroka keseluruhan kawasan membeli belah tu..penat gile kaki jalan..mata pun penat gak hahaha..maka kami pun menuju ke parking untuk menaiki kenderaan..kemana lg? balik apartment lah…rest.. tp sejenak terpandang satu benda beroda empat.. huh igt pe..rupa-rupanye..keta buatan Malaysia..wahh bangga seh kami..smpat gak aku capture satu pic..maklumla duk tmpt org nih..rindu lak kt negara sendiri..padahal baru xsampai satu hari lg..hehe kepoyoan terasa di lubuk jiwa ini..kt mesia langsung xpandang..asyik duk puji keta buatan luar jek..

Tiba di perkarangan apartment yg disewa khas,kami turun dari kenderaan.. ”Malam ni bisa ya keluar makan..??” tanya membe aku sorg tuh..kira die tu mcm leader la dalam gangbang kali nih..”Ok bung.. jam 8 ya aku jemput kamu di apartoment” -jawab Abul.. setelah si Abul pun pegi,kami xsabar2 nak balik bilik..penat,letih pun ade..yelaa seharian jalan-jalan tadi..nak kena rest badan mandi..berendam dalam tab ke..nt mlm nak kua lagi..nak intai suasana malam lak.

Jam 8.00 mlm tepat..Abul datang ketuk bilik..masing-masing dah ready..haha ape lgi..penat ptg td dah ilang..badan dah segar dan bertenaga…”amacam?mau kemana kita mlm nih..??” – tanya membe aku yg sorg nih.. “Ape lagi…isi dulu bai..lapar nih…!!” – memang lapar gak r..aku pn terasa.. mlm ni si Abul bawak kami gi makan..lantak la kemana die nak bawak..kire pecaya la..janji HALAL aku sumbat..haha Maka tiba la kami kt restoran seafood.. tempat die mcm syok gak la..ramai org..open air lg..huh.. makan je keje kami…mau nye xgemuk..apa yang menarik sini ialah aku berjaya memakan satu makanan laut yang seakan-akan “siput babi” laut..si Abul cakap benda tu diorg panggil “Gong-gong” pelik tuh…lagi pelik bila aku sumbat je makanan tu..kepala jd penim..huh..masuk je siput ke-3 ..macam melayan je kepala..huh dasyat2.. menurut keterangan si Abul ni.. benda ni xleh makan banyak..yang si Abul ni pon satu dah stat penim2 baru cakap..yg budak dua ekor tu duk bantai jek..”huh sedap2..” – hahaha.. tp okla at least tau gak benda tu leh makan..sb kt Malaysia mmg aku xpernah jumpa siput nih..even aku mmg specialist bab2 perikanan marin nih.

5833585_orig

Siput laut

Sedang asyik menikmati makanan,kami telah dihiburkan dengan band restoran tu..maklumla diorang mcm tau2 je kami ni dari Malaysia..agak terhiburla jugak mlm tuu..layan kan jek..membe aku yg sorg nih siap request lagu lagi..tp ok lah…cara mereka mendendangkan lagu agak menghiburkan jugaklah…lagu-lagu dari Malaysia mereka hafal dan nyanyi dengan baik…baru aku tau betapa gah nye industri muzik tanah air kita di Indonesia..mereka juga amat menyukai lagu dari band Malaysia dan mengikuti perkembangan semasa….huh dasyat2..yg ni sempat gak aku survey.. klu sebut Siti Nurhaliza mmg diorg minat sgt..rupanye top jugak si CT nih..bukan setakat tu…kumpulan cam Newboys..Iklim..Slam..Spring…mmg menjadi kegilaan mereka.. baru ku taaauu~

Carian Berkaitan

mamat indon, peminat muzik indon, muzik indon, kereta kat indon, kereta teksi kat indon, kota batam, Jalan jalan kat indon

Artikel Berkaitan

Tags: #batam indonesia #gambar nasi padang #indonesia #melancong ke indonesia #naik bot ke pulau batam indonesia #trip ke pulau batam

Lokasi Makan Terbaik Di Kota Bharu, Char Kuey Teow Pondok Kebaboom
Jika berkunjung ke Kota Bharu, tidak lengkap rasanya jika anda tidak mencuba masakan
Senarai Negara Boleh DiKunjungi Hanya Dengan Passport Antarabangsa
Adakah anda mengetahui bahawa hanya dengan memiliki passport antarabangsa Malaysia, anda boleh melawat
Kategori Visa Dan Permit
Apakah visa dan fungsinya Visa adalah dokumen rasmi yang dikeluarkan oleh sesebuah Negara
D’Ganu Steamboat Cafe, Tempat Makan Malam Terkenal Di Pulau Duyung, Terengganu
Lokasi D’Ganu Steamboat Cafe terletak di Pulau Duyung daerah Kuala Terengganu. Pulau Duyung sangat
  1. author

    AyAres9 years ago

    jauh berjalan towwwwsss…

    Reply
  2. author
    Author

    Encik Shino9 years ago

    Next trip..Gangbang..it’s juz a time being~ hahaha

    Reply
  3. author

    pHu YinG9 years ago

    Silalah mampir ke Chiang Mai, pula..

    Reply

Leave a reply "Trip ke Pulau Batam, Indonesia Barat"