Soalan Tentang Hati

Untitled-1

Masalah dan Isu:
“Suatu hari I happy sangat sebab Azhar cakap nak bawa parent dia pergi umah I dan kenal-kenal dengan family I.

Lepas tu, Rina, kawan baik I yang kenalkan I dengan Azhar bagitau Azhar cuba mengurat dia. Dulu masa mula-mula Azhar suka dekat Rina, Rina jual mahal dan taknak kat Azhar. Tetapi sejak I couple dengan Azhar, Rina mula layan-layan sms Azhar, call Azhar atas dasar Rina adalah orang tengah antara hubungan I dengan Azhar.

Tetapi setelah sekian lama, Azhar dah mula cakap dia sayang kat Rina, rindu kat Rina dan merancang nak kahwin dengan Rina dan sanggup tinggalkan I. Setelah lama terlanjur hubungan intim itu, Rina mula sedar dan rasa bersalah kerana Azhar memang dah ada I. Then, dia bagitau I semua yang berlaku.

Bila I dengar cerita dari Rina, I frust bagai nak gila dan nak mintak putus dari Azhar. Bila Azhar tau, dia merayu-rayu kat I dan sanggup bersumpah atas nama Allah yang dia memang betul-betul sayang kat I. Malah dia sanggup sujud di kaki I kalau I terima dia balik. Apa patut I buat?”

Jawapan untuk Isu & Masalah :

Bagi I sendiri, jauh sekali untuk menangis sebab perempuan even my friend pun takde yang buat benda gitu sampai sanggup bersumpah dan sujud di kaki perempuan (sangat melampau dan nampak juga macam provokasi). Pada pendapat I yang tak seberapa arif ni, Azhar tu sebenarnya saje nak test market dan just grab ape saje peluang yang ada depan mata (memang lumrah lelaki cam gitu. Sila jangan marah ok). Tapi kan pada hakikatnya, Azhar tu memang serious dengan U.

Walaupun begitu, takleh dinafikan juga dalam hati Azhar still ada rasa suke kat Rina sebab Rina kan cinta pertama dia dan juga orang yang pertama dia suke (benda pasal hati ni memang takleh nak tipu). So, Azhar tak patut dipersalahkan atas sebab tu. Cuma cara penghayatan suke dia kat Rina tu lebih kepada “melayan” perasaan saje. Yang jadi isunya, ialah Rina tu syok sendiri dengan Azhar then bagitau U semua yang berlaku. I rasa Azhar tu memang sayang kat U sebab dia sanggup merayu kat U sampai camtu sekali.

Bagi I tak salah if U bagi dia peluang sebab U pun still sayang kat dia kan? Sebab yang sakit hati sekarang ialah U. Cuma sekarang after benda ni jadi, U boleh jual mahal la sikit. Then, dalam masa yang sama U boleh kontrol dia dan U boleh uji kesungguhan dia. Bukan semua lelaki akan melutut dengan perempuan kalau ada pun satu dalam sejuta. Percayalah cakap I ni. U kena pandai main tarik tali. Apepun semuanya terpulang pada U.

Buat masa sekarang I rasa better U slow sket dengan dia. Bukan bermakna U nak lepaskan dia, cuma masa tu U akan uji kesungguhan dia. Biar dia pula terhegeh-hegeh cari U. Then, U takde lah penat sangat nak monitor dia nanti.

Kalau nak SMS, biar dia start dulu. Then, if dia SMS U or call U, lambat-lambat U balas. Masa tu U akan nampak kesungguhan dia. Then, selepas tu baru U buat keputusan. If U nak kerat terus hubungan ni, I rasa U buat keputusan yang salah dan tak berfikir panjang.

If betul dia dah taknak U lagi, U jangan lah susah hati sebab lebih baik dia bukan dengan U sebab pasal hati memang takleh nak dipaksa. Anggap sahaja dia tu bukan jodoh U. Kalau nak paksa-paksa I rasa U sendiri pun takkan bahagia. Pejam mata and let him go okay? I think It’s better for U dan maybe one day ada lagi lelaki yang lagi baik dari dia jadi teman U. Sila yakin ok.

Shino Said : Dah macam Doktor Love plak.. huhuhu

pic by flickr

Carian Berkaitan

biodata azharrina

Artikel Berkaitan

Tags: #hati #isu #jawapan #love #masalah

Pandangan Lelaki Kepada Perempuan Seksi
Bagi sesetengah lelaki, perempuan sebegini, biasanya jarang dijadikan pilihan sebagai teman hidup. Ini
Cerita Tentang Pelajaran Dalam Kelas
Murid-murid sekalian. Hari ini kita akan belajar pasal haiwan. Sebelum tu, cikgu nak
Cerita Bayi Berkaki Ayam
Semalam, aku lepak bersama seorang kawan, sudah lama tidak keluar mengeteh (minum teh)
Kuih Akok, Sangat Sinonim Dengan Negeri Kelantan
Al-kisah hikayat kuih Akok Hari ini saya nak citer sket pasal “Kuih Akok”.
  1. author

    AyAres1517 years ago

    ermm…pada U… bagi jer pluang pada Azhar… tgk azhar sungguh2 ke tak nak mtk maaf atau nakkan U…
    simple..
    peluang kena beri…
    dan biar RINA lihat sejauh mana Azhar dengan U….

    Reply
  2. author

    aVissaWella867 years ago

    soal hati memang rumit. kalau nk bg peluang mmg boleh. tapi azhar dah pernah curang, tak mustahil dia akan buat perangai lagi (kalau x insaf2). rina syok sndri? kan azhar juga melayan. tepuk sebelah tangan tak kan berbunyi kan?

    Reply
  3. author

    wawa7 years ago

    azhar tu bkn nama sebenar kan hehe

    Reply
  4. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    ayares151,
    kwe setuju jugak hok demo oyak tu,
    sebab loni, hok jadi masalah tu ialah U tu. Kalau dia wat dek je dan layan macam biasa x jadi masalah then lama-lama ok la tu.. Pahtu Rina pun kena puji jugak sebab dia sanggup oyak atas dasar kawan-kawan.. dok gtu?

    aVissaWella86,
    Azhar pernah curang? I rasa terlalu awal untuk judge Azhar gitu. Azhar xpernah curang pun..
    sebab dia ngaku doh dia memang syg U lagi dan dia gurau je dengan Rina tu. Layan Rina atas dasar
    saing pada girlfriend dia. Yang Rina pulak pergi layan buat ape? Sudah pasti kalau Rina tak layan, benda ni tak kan jadi gitu. Tak buleh jugak hukum Azhar terus. Kena bagi peluang dulu baru adil sebab dua-dua bersalah. Lain la
    kalau Rina tu taktau Azhar tu dah ada Girlfriend..

    Wawa,
    mestilah! untuk menyelamatkan privacy suspek hehe

    Reply
  5. author

    ~ mizzAmy ~7 years ago

    kisah azhar ke kisah sapa nih?? ahakss…

    Reply
  6. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    mizzamy,
    not me okai.. seyes!
    🙂

    Reply
  7. author

    Arjuna Qaseh7 years ago

    erk..
    rasanya senang lagi soklan add math!
    ahaha

    Reply
  8. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    arjuna qaseh,
    subjektif ni..
    😀

    Reply
  9. author

    .fatin nabila.7 years ago

    shino, i like this entry, sumpah! 🙂

    Reply
  10. author

    LadybugYNA7 years ago

    oh xleh trimo kawe jatey gitu…wekkk! blah dgn laju2 hehehehe

    Reply
  11. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    fatin nabila,
    🙂

    ladybug yna,
    u..bila nak ade BF ni..?
    haha

    Reply
  12. author

    LadybugYNA7 years ago

    aaaaaaaaaaaa lari….

    Reply
  13. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    ladybug yna,
    hehe tunggu david beckham ke?
    😛

    Reply

Leave a reply "Soalan Tentang Hati"