Siapakah dia?


Ada seorang staff kat pejabat aku. Ramai yang tak harapkan dia. Kerana dia ni dianggap lalok, tiga suku dan ala-ala tak seberapa sihat. Bagi aku, aku lebih senang menyuruh dia membuat kerja seperti susun fail, faks surat dan hantar surat. Ini adalah kerana orang yang waras pun tak mampu nak buat benda tu semua kerana bila je disuruh, pelbagai alasan yang mereka bagi.

Pada aku, dia ni amat patuh dengan perintah, dan dapat melaksanakan sesuatu dengan baik walaupun tingkah lakunya agak pelik. Kenapa mereka suka membuli orang yang begini? Mempermainkan, mengejek dan memperlakukan benda tak sepatutnya. Bagi aku dia lagi bagus dari mereka tu. Kerja datang tepat waktu. Balik tepat waktu. Sebelum balik dia yang uruskan kerja kunci pintu, matikan elektrik dan sebagainya. Kalau bagi cemerlang pun aku kasi. Tunggu lah.

Berbeza dengan mereka ini, petang hilang, tengahari tak nampak. Pagi sibuk dengan cerita dan tiada apa yang dibuat. Hanya berlenggang menunggu waktu tengahari. Aku taktaulah apa nak jadi. Kejam sungguh mereka memperlakukan begitu. Walaupun, dia agak bodoh-bodoh tapi aku yakin dia punya perasaan. Cuma Tuhan sahaja yang tahu. Suatu hari aku terpandang air mata nya mengalir sambil melakukan kerja;

Aku : “Abg Mat kenapa?”

Abang Mat : “Takde ah duk ngetip kertas..sibuk arini bos” (jawab dia dengan nada selamba)

Aku tau sebenarnya, kerja tu bukan kerja dia. Aku suruh orang lain buat. Last-last Abg Mat lak yang buat. Begang aku. Siapa yang tak guna sebenarnya?


Artikel Berkaitan

Tags: #pejabat #pekerja #suruhan #tiga suku

Pandangan Lelaki Kepada Perempuan Seksi
Bagi sesetengah lelaki, perempuan sebegini, biasanya jarang dijadikan pilihan sebagai teman hidup. Ini
Cerita Tentang Pelajaran Dalam Kelas
Murid-murid sekalian. Hari ini kita akan belajar pasal haiwan. Sebelum tu, cikgu nak
Cerita Bayi Berkaki Ayam
Semalam, aku lepak bersama seorang kawan, sudah lama tidak keluar mengeteh (minum teh)
Kuih Akok, Sangat Sinonim Dengan Negeri Kelantan
Al-kisah hikayat kuih Akok Hari ini saya nak citer sket pasal “Kuih Akok”.
  1. author

    azie8 years ago

    kesiannya abg mat tu. tulah, org suka letak label pada orang lain. sedap2 kata orang lalok, 3 suku, padahal dieorang tu lagi teruk.nampak normal, tapi tak bertanggungjawab.

    p/s: abg mat tu tgh nangis ke time u tegur tu?

    Reply
  2. author

    annaheim8 years ago

    hrmmm..manusia zaman skarang camneh la…pot pet sana sini,gaji masuk,padahal bukan ade all the time pon dlm opis…aneh camne leh dpt gaji..wlupon sy blom keje,tp sy tau slalu jadik mende nih..sbb mak n abg sy slalu crite..sian plak kat yg bekerja..huhu~

    Reply
  3. author

    [ Eclipse ]8 years ago

    yg lemah ditindah
    yg kuat dipuja

    Reply
  4. author

    Anonymous8 years ago

    mesti die orang yang ikhlas wat keje kan,erm,takpela,doakan die semoga die dimurahkan rezeki…

    p/s: kim slm kat die….tapi npe die nangis??sedey la..leh imagine cne..erm,

    manusia ni mmg mcm ni kan…takpela…bersyukur dengan apa yang ade..

    Reply
  5. author

    Princess Liyana8 years ago

    Alahai,kasihan abg mat itu.
    Bleh princess tolong?:)hehe

    Reply
  6. author

    filanastasia8 years ago

    shino : kem salam abg matt.. sesekali belanja la dier minum.. buat sejuk ati dier.. paling-paling dier rasa dihargai..

    Reply
  7. author

    yOnnA8 years ago

    aik..
    apesal air mata i lak mengalir ni? waa..
    serius i sangat tersentuh dengan cerita ni..

    kejamnya manusia2 tu..
    kesian dekat abg mat 🙁
    dia x patut di layan cmtu..
    even dia x betul skalipun..
    allah kurniakan dia hati dah perasaan..

    sangat simpati dgn abg mat..
    tu la manusia..
    sangat suka memulaukan org2 yang di anggap x betul..

    :((

    Reply
  8. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    azie,
    Ermm nangislah,
    mse tu saya dh rase lain..
    (senyap xtau nak cakap ape)

    annaheim,
    Alah bias tegar biase..
    Taktau sape nk disalahkan.

    [ eclipse ],
    Itulah dikatakan lumrah kehidupan.

    Anonymous 1,
    Sebenarnya dia slalo dibuli.
    Suh gi bayar bil.
    Suh gi beli makanan
    Suh itu,suh ini.
    Pastu kene kutuk, perli. Biasa la tu.

    P/s: Please register ur account k..

    Princess liyana,
    Hello? Pricess ade magic tak?
    Wink..wink.. tulungla ia. 😀

    Filanastasia,
    Penah ajak, dia cakap dia dah minum.Banyak kali ajak pun taknak.
    Bzla apela.. xtau ah..

    Yonna,
    Ermm.. sedih sebenarnya. Sy pn rase gtu.. 🙁

    Reply
  9. author

    NieZearm8 years ago

    itu politik kat opis plak. cemane nak tolong tu?

    Reply
  10. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    niezearm,
    Jadi org tengahla jelah..
    kalau tak kita lak yang jadi badboy.
    tul tak? 🙂

    Reply
  11. author

    suz_anne8 years ago

    memang kejam betul…tp memang betulah hakikatnyer org keje gomen..tp x semua org macam tu lah…kekadang geram dgr citer2 mcm ni..biler rasa x dpt nk jlnkn tggungjawab, just quit la..
    memang kecian kt abang mat..
    hrp2 tuhan sentiasa melindungi dirinyer..
    AMIN..

    Reply
  12. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    suz_anne,
    Errmm.. xpatut kan. 🙁

    Reply

Leave a reply "Siapakah dia?"