Perkara Biasa


Isu 1
Satu IPTA menjalankan aktiviti bersama pelajarnya. Aktiviti tersebut adalah untuk memberi cabaran dan ketahanan minda dan fizikal pelajar mereka. Aktiviti tersebut ialah mengadakan sesi perkhemahan di hadapan asrama pelajar. Aktiviti ini sungguh mencabar..

Isu 2
“Kalau boleh saya nak kerja depan umah saya, dekat sikit nak balik. Sekarang jauhla, nak balik pun susah”.. si A bekerja di kawasan pekan kurang 10 kilometer rumahnya.

Isu 3
“Semalam ada kemalangan jalanraya..huh ngeri betul..jalan jem teruk!” – si A
” Kemalangan melibatkan ape?” – si B
“Ntah aku pun tak sempat tengok..jiran aku yang cerita” – Si A

Setelah dikenalpasti, ia bukanlah kemalangan jalanraya tetapi hanya kerosakan lampu isyarat sahaja.

Isu 4
Seorang lelaki hanya mengeluarkan sejumlah wang dari mesin ATM. Dia mengeluarkan sejumlah wang untuk mengisi petrol.

“Saya keluarkan RM50 sahaja dari akaun saya untuk membeli petrol..” – si A
“Kenapa kamu hanya mengeluarkan sejumlah kecil sedangkan kamu perlu membeli keperluan yang lain?” – Tanya si B
“Saya sedang mengawal perbelanjaan tersebut..nanti kalau perlukan wang..saya datang untuk keluarkan wang lagi” – Jawab si A

Isu 5
si A selalu keluar makan dengan si B. Namun si B tidak pernah membayar makanan yang dimakan dan mengharapkan si A belanja. Begitulah berlaku setiap kali. Suatu ketika selepas si A membayar makanan si B pun berkata :

“Alahai, selalu je awk belanja..nantilah saya next time saya belanja..susah-susah je..” – Ujar si B

Tapi pada hakikatnya..si B tidak pernah pun berbuat demikian..


Artikel Berkaitan

Pandangan Lelaki Kepada Perempuan Seksi
Bagi sesetengah lelaki, perempuan sebegini, biasanya jarang dijadikan pilihan sebagai teman hidup. Ini
Cerita Tentang Pelajaran Dalam Kelas
Murid-murid sekalian. Hari ini kita akan belajar pasal haiwan. Sebelum tu, cikgu nak
Cerita Bayi Berkaki Ayam
Semalam, aku lepak bersama seorang kawan, sudah lama tidak keluar mengeteh (minum teh)
Kuih Akok, Sangat Sinonim Dengan Negeri Kelantan
Al-kisah hikayat kuih Akok Hari ini saya nak citer sket pasal “Kuih Akok”.
  1. author

    filanastasia8 years ago

    boleh ek gitu.. tp kena ingat.. keluaran yg ke 5 melalui atm akan dikenakan charge.. for maybank la.. sebab dah terkena sei…

  2. author

    lavender8 years ago

    erm..susahnyer nak kawal pembelanjaan…duit macam air…

  3. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    filanastasia,
    Yang penting perlu ada perancangan belanja..tul tak?

    lavender,
    Kalau duit mcm air..air lak macam ape ek?

  4. author

    filanastasia8 years ago

    shino : betul la.. kalau pandai manage.. duit bnyk dlm tgn pun no hal punya..

    lavender : itu memang tak dinafikan.. hihihi..

  5. author

    Anonymous8 years ago

    erm,kena kawal semuanya…semua benda dah naik…erm,hidup ni bukan senang n mudah gak kan,huhu…lebey2 lagi yang baru nak naik ni,aduh,byk bende yang kena pikir kan….erm,duit2….pening2

  6. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    anonymous 1,
    Zaman sekarang duit adalah segala-gala..agak2 bleh diterima ke pernyataan nih..huhuhu~

  7. author

    Anonymous8 years ago

    erm,duit memang segalanya,mmg boleh diterima pakai la kenyataan yang shino wat tuh,tapi depands la plak kan,erm,sape yang ade duit,die la berkuasa…erm,lebey kurang gitu la…tapi bile dikaitkan ngan pmpuan n duit?mcm mane lak simbolnya??huhu,adakah wanita itu materialistik???huhu…

  8. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    anonymous 2,
    Secara realiti…saya setuju pernyataan yang perempuan memang materialistik..

    Rasanya saya dah ulas bab ni dalam topik sebelum ini..—->”Perempuan” http://anbu-san.blogspot.com/2008/06/perempuan.html

  9. author

    filanastasia8 years ago

    shino : bab materialistik tu dah perkara biasa.. bukan hanya perempuan.. cuma nampaknya lebih pada perempuan; sebab pompuan ni suka berbelanja.. hahahha…

    anonymous : boleh la dikatakan duit adalah segalanya.. kalau nak g toilet, takde sen, sorry ler.. kompem tak leh masuk.. huhuhu

  10. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    filanastasia,
    Betul2… 🙂

  11. author

    Anonymous8 years ago

    pehh.. ramainya org komen.. dah jadi perkara biasa kot :p

  12. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    anonymous 3,
    yer…memang “perkara biasa” 🙂

  13. author

    Anonymous8 years ago

    em,kalau nak ckp perempuan materialistik,isk,tak lah,erm,org kata jaminan masa depan,npe nak ckp gitu??if kita tny org yang lebih matang kan..erm,mmg la kalau tanye shino n kwn2 die yang still single n tak pernah berumahtangga akan pk gitu…saya rasa taklah shino…pikir2…

  14. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    anonymous 4,
    Bukan materialistik sahaja tetapi EMOSIONAL juga..hehehe~

  15. author

    Anonymous8 years ago

    Haha..emosional tuh mmg tak dpt dipisahkan lagi dengan kaum hawa yang kaya dengan sifat kelembutan dan airmata..tp kan shino,tuh dh lumrah hidup.tuhan dah jadikan bende ni ade baiknya,kalau perempuan nak bersikap seperti lelaki??so??what will happen??erm,takleh nak salahkan perempuan 100%..Kalau perempuan perangai mcm laki,cne ekkk…maksudnya..sikap acuh tak acuh tuh…laki rase ok ke??

  16. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    anonymous,
    Macam ni lah..
    Kalau dah suka tu,yang buruk jadi baik.Jadi benda ni bukanlah isu,lagipun bukankah Perempuan tu dijadikan daripada tulang rusuk Lelaki?

  17. author

    Anonymous8 years ago

    yUp,betUL.mmg perempuan djadikan daripada tulang rusuk lelaki…isk,kalau dah suke,yang buruk jadi baik??yeke??tak kot..sebab tak tahu the real attitude lagi..semua tuh lakonan semata2…

  18. author

    pHu YinG8 years ago

    Hey.. lelaki pun materialistik juga taw.

  19. author

    Anonymous8 years ago

    erm,lelaki materialistik…orang tak kata pape..pelik kan..erm,sbb tuh perempuan kena kerja..kena ada duit sendiri..baru tak dikatakan materialistik…

  20. author

    syam8 years ago

    hahaha.. i thinks every one who work wants money but for different purpose, some of them want money for life continueties, so for enjoy and some extra money to enjoy..

    I don’t thinks we should pin point either male or female is materialistic.. Materialistic is results of our habit that love beauty and good looking…

  21. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    anonymous 6,
    Maksud saya ialah “keserasian”

    phu ying,
    Ade tu ada tapi jarang sangatlah..sbb lelaki yang cari perempuan..kalau tak de duit mananya perempuan tu nak layan..so siapa yang materialistik? Nak ajak minum of course la lelaki kena blanja..tak de duit tak leh nak rapat..hehehe amacam?

    anonymous 7,
    Zaman sekarang perempuan pun patut kerja..sebab kos sara hidup pun dah tinggi..jangan duk tadah tangan je setiap hujung bulan.. hehehe

    sham,
    Agree with you… 🙂

  22. author

    Anonymous8 years ago

    haha…~~

  23. author

    Anonymous8 years ago

    SYAM : tuh mmg btoL…so,kumpul la duit byk2 untuk kesenangan hidup….

  24. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    anonymous 8 dan 9,
    🙂