Mana Lebih Baik?

qqqw

Bila umur meningkat ni, badan mula la jadi tak larat. Dulu lompat pagar, panjat pokok manggis, pokok duku pantang suruh je. Penjam mata pun boleh buat. Sekarang nak bergayut pun tak larat. 

Bukan otot tak kenyal. Tapi badan dah tambah size jadi tiga kali ganda dari zaman remaja. Maklumla hati pun senang kan. Kalau dulu nak makan manggis, kena panjat sendiri. Sekarang main hulur je. Maklumlah dah ade kerjaya, duit pun penuh kocek atas bawah.

Masa dulu makan nasi lauk ikan goreng sekerap je. Sekarang makan nasi kurang-kurang dua senduk. Pastu lauk plak nak ada ayam seketul. Pastu nak ada kari, telur dan ikan bilis. Tak mahal ke? Takpe. Ada duit boleh je bayar. Janji nak taknak makan je.

Masa dulu nak gi kedai kena jalan kaki. Paling maju pun naik basikal kayuh sendiri. Sekarang tak payah. Nak order pizza main call je. Then diorang hantar kat rumah. Senang kan? Badan sikit pun tak berpeluh.

Masa dulu, tidur pun tunggang terbalik, tak de kipas. Kalau cuaca panas tidur tak pakai baju pun jadi kerja. Soal nyamuk dah jadi benda biasa. Sekarang tidur atas tilam empuk. Bilik wajib ade aircond. Takde lektrik takleh tidur. TNB plak jadi mangsa kena maki.

Itulah beza dula dan sekarang. Sekarang dah tua dan penyakit bila-bila sahaja datang mengigit. Pantang salah sikit, terus kena penyakit. Haihh… Itulah kehidupan. Itu sahaja kali ini. GO! 

Shino said : dulu dan sekarang..

Artikel Berkaitan

Tags: #dulu #ini #kehidupan #sekarang #semasa

Pandangan Lelaki Kepada Perempuan Seksi
Bagi sesetengah lelaki, perempuan sebegini, biasanya jarang dijadikan pilihan sebagai teman hidup. Ini
Cerita Tentang Pelajaran Dalam Kelas
Murid-murid sekalian. Hari ini kita akan belajar pasal haiwan. Sebelum tu, cikgu nak
Cerita Bayi Berkaki Ayam
Semalam, aku lepak bersama seorang kawan, sudah lama tidak keluar mengeteh (minum teh)
Kuih Akok, Sangat Sinonim Dengan Negeri Kelantan
Al-kisah hikayat kuih Akok Hari ini saya nak citer sket pasal “Kuih Akok”.
  1. author

    Yana Mus6 years ago

    Ye.. Tulah beza dulu n skrg.. Dulu terpaksa, skrg mengada2, haha.. Sbb tu, dulu rajin, skrg mls, dulu sihat, skrg sakit.. Semuanya sbb prkembangan dunia moden.. Mempengaruhi siapa diri kita dulu n now..

    Reply
  2. author

    sya hassan6 years ago

    skunk neh..sume org pk duitlah segala2nye.. kan??

    Reply
  3. author

    Dda Ly6 years ago

    tapi takleh nak kate juga kan? sebab sekarang ade jugak orang yang muda² dah macam² penyakit…kan kan..:)

    meh ke rumah..
    ~oh student!~
    keep in touch ye..♥♥♥

    Reply
  4. author
    Author

    Encik Shino6 years ago

    Yana Mus,
    Dulu miskin.. sekarang dah ada duit tp tak kaya mane.. cukup makan sudaa.. ha

    sya hassan,
    Orang dulu makan daun kayu dengan buah-buahan hutan je. Semua free kan? hee

    Dda Ly,
    Semua sebab makanan diorang amalankan masa kecik2 dlu.. sekarang baru nak menyesal. Tak guna. Baik gi cari ubat..

    Reply
  5. author

    Warna Warni Kehidupan6 years ago

    dulu kena jimat2 guna wit pinjaman…sekarang dah ade wit sendiri belagak sikit walaupun wit pinjaman lum bayar lagi…haish…

    Reply
  6. author
    Author

    Encik Shino6 years ago

    Warna Warni Kehidupan,
    Ha ha.. kacang tolong jangan lupekan kulit. Itu pesan Ah Long berdaftar.. hehe

    Reply
  7. author

    Yana Mus6 years ago

    Tula, bila ader duit.. Yg dulu boleh, teros jd Xboleh, kan3.. YM pon sumtime begitu.. huhu.. Lau dolu blh jln kaki, tgu bas, cab, now rasa susah giler lau Xder own transport.. Ish3.. ;-P

    Reply
  8. author
    Author

    Encik Shino6 years ago

    Yana Mus,
    Haha.. dah selalu rasa senang, kalau susah sikit dah rasa mcm nak hilang akal.. 😛

    Reply

Leave a reply "Mana Lebih Baik?"