Maafkanlah, Itu Sahaja Yang Mampu Diucapkan

Sorry

Semua pernah melakukan kesilapan, aku pun tidak pernah terkecuali untuk melakukan kesilapan. Kerana aku adalah insan bernama manusia. Insan yang lemah. Walaupun pada aku ia tidak mempunyai niat untuk melukakan hati sesiapa tetapi oleh kerana sifat semulajadi aku sebagai insan yang lemah aku telah melukakan hati seseorang.

Namun, jika ditanya? Tiada jawapan diperolehi. Sebenarnya, aku pun tidak mengetahui adakah aku melukakan hati mereka? Jika benarlah, aku bersalah, aku memohon sejuta kemaafan. Kerana aku tidak mampu memaksa mereka untuk memaafkan diri ini. Oleh kerana kelemahan itu, aku cuba jadi yang terbaik. Then, aku harap mereka dapat memberi tunjuk ajar supaya aku tau akan kesalahan dan mencari jalan terbaik.

“I’m not a bad guy but have a bad luck.” – Sandman (dalam filem spiderman 3)”

Sebenarnya, dia bukan sengaja mahu melakukan kesalahan sebab itu bukan kehendaknya.Β Kalaulah banduan dipenjara dan dihukum atas segala kesalahannya, dan die telah insaf dan berjanji tidak akan mengulangi perbuatan itu, wajarkan kita tidak memaafkan mereka? Jikalau begitu, sia-sia lah segala hukuman itu kerana ia tidak memberi apa-apa makna sekalipun. Dan lebih baik die terus melakukan kesalahan daripada bertaubat.

Walaupun benda ini nampak remeh, namun jika tidak didalami dengan lebih mendalam, pasti kita tidak tau erti sebenar kemaafan itu.


Artikel Berkaitan

Tags: #cerita tentang perasaan #erti sebenar kemaafan #I'm not a bad guy but have a bad luck #ucapkan kemaafan

Pandangan Lelaki Kepada Perempuan Seksi
Bagi sesetengah lelaki, perempuan sebegini, biasanya jarang dijadikan pilihan sebagai teman hidup. Ini
Cerita Tentang Pelajaran Dalam Kelas
Murid-murid sekalian. Hari ini kita akan belajar pasal haiwan. Sebelum tu, cikgu nak
Cerita Bayi Berkaki Ayam
Semalam, aku lepak bersama seorang kawan, sudah lama tidak keluar mengeteh (minum teh)
Kuih Akok, Sangat Sinonim Dengan Negeri Kelantan
Al-kisah hikayat kuih Akok Hari ini saya nak citer sket pasal “Kuih Akok”.
  1. author

    farah aminuddin8 years ago

    erm.. πŸ˜‰
    kdg2 kite lebih cepat menghukum seseorang daripada apa yg dibuat sebelum check kenapa dia buat mende tu.. btw i think semua org patut dimaafkan utk kesalahan2 yang tidak disengajakan…

    Reply
  2. author

    ~ mizzAmy ~8 years ago

    ~ saling bermaafan tuh sifat yg mulia. tapi, tak semua org mampu memaafkan insan lain dengan seihklas hati. mungkin, kesalahan org yg melakukannya itu telah meninggalkan kesan yg paling dalam. tapi, sebolehnya, maafkan jer la… ~

    Reply
  3. author

    filanastasia8 years ago

    shino : memaafkan dan dimaafkan.. sama tp berbeza… semua bergantung kepada pemaaf untuk memaafkan kesalahan.. mungkin ia sesuatu yg paling memedihkan tlh berlaku dlm diri si pemaaf.. juga ia bukan sesuatu yg disengajakan berlaku oleh yg ingin dimaafkan.. ia sgt abstrak.. tp tidak bermaksud kita tidak boleh saling memaafi.. it takes time.. be cool…

    Reply
  4. author

    diya8 years ago

    org yg mengungkap kata maaf bukan bermaksud dia merendahkan ego, dan org yg menerima maaf tentutanya seorg yg berhati mulia πŸ™‚

    Reply
  5. author

    [ Eclipse ]8 years ago

    selamat hari raya. maaf zahir dan batin *)

    Reply
  6. author

    A t i Q a h8 years ago

    We may forgive, but never forget. πŸ™‚

    Reply
  7. author

    Princess Liyana8 years ago

    memaafkan seseorang itu, memang susah.lg2 kalau dasyat perbuatannya.tapi, itu menunjukkan kita berhati mulia tak gitu bro?;)

    Reply
  8. author

    .fatin nabila.8 years ago

    perenggan last, ayat itu, bermakna! gewd!

    Reply
  9. author

    yonna bebot =)8 years ago

    saya sangat teruja bila ada manusia yang dpt memaafkan kesalahan dlm masa yang sgt cepat πŸ™‚

    malangnya saya bukan manusia itu la bro πŸ™

    semuanya hati lain2 kan πŸ™‚

    tp betoi ckp bro,kita takkan tau maksud kemaafan kalao kita tak dalaminya πŸ™‚

    Reply
  10. author

    AyAres8 years ago

    wahai gadis di luar sana tu.. cepat2 lah maafkan member guwa yg sorang ini.. nnt dia takleh tidor…

    Reply
  11. author

    nadia-ady8 years ago

    huhu..kemaafan is meaningfull…mungkin kesalahan itu terlalu besar untuk dimaafkan dan telah meninggalkan luka yang paling dalam mungkin…tapi kalau kesalahan ringan dan tak disengajakan should be no problem untuk dimaafkan….huhu

    Reply
  12. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    farah aminuddin,
    sy pn pk gtu…

    mizzamy,
    πŸ™‚ tol tu..

    filanastasia,
    makan masa gak..
    tp xbaik if xmaafkan.

    diya,
    kadangkala selalo
    keliru ego dan memaafkan..

    cik Nad,
    πŸ˜› ucapan tu seperti melepaskan
    batuk ditangga..

    atiqah,
    huh ayat mcm pedendam..
    πŸ˜›

    princess liyana,
    πŸ™‚ gtu lah..
    mulia dan baik hati.

    fatin nabila,
    πŸ™‚

    yonna,
    depends kan..
    besar mne kesalahan yg die
    lakukan..

    ayares,
    hahahaha… πŸ˜€

    nadia-ady,
    klu dia dah insaf..
    ape salahnya kan..

    Reply

Leave a reply "Maafkanlah, Itu Sahaja Yang Mampu Diucapkan"