Kos Tetap

Kos Tetap,5 / 5 ( 1votes )
121

Kadangkala kita tak sedar. Dalam urusan perkahwinan lelaki paling banyak beban kewangan. Nak kena fikir pasal hantaran kahwin dan lain-lain.

If pihak perempuan tetapkan RM18 ribu. Itu dah jadi kos secara tetap yang perlu disediakan secara sekaligus. Tiada kredit EON atau EZY payment atau installment ke atas pembiayaan itu. Lainlah if anda layak meminjam kepada korperasi atau bank.

Ia belum termasuk kos barang-barang seperti cincin, gelang dan lain-lain. Semua tu bernilai paling kurang RM5 ribu. Takkan nak beli yang murah sahaja. Nampak sangat anda ni seperti sangat low profile. Itu pandangan masyarakat sekitar. Itu belum termasuk kos majlis dan sebagainya. Jadi, tak salah if lelaki akan merungut pasal hantaran.

Kata perempuan, kahwin kan sekali seumur hidup. Mereka nak buat yang paling meriah dan besar-besaran. Tapi semua itu perlu mengikut kemampuan bukan nafsu semata-mata.Β Bila dah berumah tangga. Tanggungjawab nafkah perlu diberi lagi. Semuanya perlukan duit. Tak boleh nak elak. Jadi kenalah kerja keras if nak kahwin ni. Kena cari duit banyak-banyak. Bersediakah anda?


Artikel Berkaitan

Tags: #hutang #kahwin #perempuan #sedia

Pandangan Lelaki Kepada Perempuan Seksi
Bagi sesetengah lelaki, perempuan sebegini, biasanya jarang dijadikan pilihan sebagai teman hidup. Ini
Cerita Tentang Pelajaran Dalam Kelas
Murid-murid sekalian. Hari ini kita akan belajar pasal haiwan. Sebelum tu, cikgu nak
Cerita Bayi Berkaki Ayam
Semalam, aku lepak bersama seorang kawan, sudah lama tidak keluar mengeteh (minum teh)
Kuih Akok, Sangat Sinonim Dengan Negeri Kelantan
Al-kisah hikayat kuih Akok Hari ini saya nak citer sket pasal “Kuih Akok”.
  1. author

    Arjuna Qaseh7 years ago

    yeah.
    everything use money.
    even sekecil-kecil kenduri pon menelan belanja ribuan ringgit,
    tapi saya,
    tak kisah apa orang nak fikir,cakap.
    yang penting ikut adat dan agama.
    ada 'value' di mana kita-kita yang bernikah dan keluarga sahaja.
    meamng kawen itu sekali.
    tapi kalo smpi membazir hingga kurang keberkatan susah itu.
    hidup after kawen lagi penting meh.

    Reply
  2. author

    aVissaWella867 years ago

    jangan sampai membazir.. betul tu. yang penting, jangan sebab duit yang tak cukup2 tu membuatkan anda tak kawin2.. mana yang wajib dahulukan =)

    Reply
  3. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    arjuna qaseh,
    πŸ™‚ setuju!

    aVissaWella86,
    kahwin dengan org perlis
    sangat mahal πŸ˜› hehehe

    Reply
  4. author

    wawa7 years ago

    sy suka yg simple but nice..yg penting kena igt lps kawen lg byk nk pakai duit..perkahwinan ni permulaan satu alam yg br..so xkn la kta nk mulakan alam yg br ni dgn melakukan pembaziran..ukur baju di badan sndr..jgn pulak smpai b'hutang sana sini..

    Reply
  5. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    wawa,
    setuju! πŸ™‚

    Reply
  6. author

    .fatin nabila.7 years ago

    nak kawen, nak kawen!
    penat. susah.

    Reply
  7. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    fatin nabila,
    senyum ok.
    πŸ™‚

    Reply
  8. author

    harzharun7 years ago

    ermmm….mmg bnda ni wat i susah hati….huhu

    Reply
  9. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    harzharun,
    berpada-pada ok even authority adalah kepada pihak perempuan, namun kena gak fikir untuk kebaikan bersama. Itu lebih baik.
    πŸ™‚

    Reply

Leave a reply "Kos Tetap"