Kisah Perkahwinan Mengikut Keturunan

Malay Wedding

“Pungguk terbanglah bersama Pungguk, Enggang terbanglah bersama Enggang dan Merak terbanglah bersama Merak” Namun, semua itu tidak sama dengan ayam. Ayam bandar dengan ayam kampung, dua-dua dipanggil ayam juga apabila dihidangkan dalam mangkuk yang dihias indah. Begitu juga manusia. Keturunan juga diinginkan.

Kalau berketurunan Tengku, nak ke seseorang itu berkahwin dengan orang yang tiada Tengku? Kalau nama Nik, nak ke seseorang itu berkahwin pada orang yang tiada Nik? Kalau berketurunan Syed, nak ke berkahwin pada orang yang tiada nama Sharifah? Jawapannya, mereka sahajalah yang tahu. Noktah.

Mungkin betul juga kata mereka, sebab kalaulah mereka berkahwin pada orang yang bukan seangkatan maka, hilanglah nama keturunan tu. Bukankah itu semua hanya sekadar nama? Kenapa perlu pertikaikan semua tu? Itu hanya pandangan kerdil kita. Bagi mereka yang amat menjaga keturunan tersebut, sememangnya perkara itu adalah perkara paling asas pada mereka. Pada masa sekarang, ramai juga yang tidak mengambil peduli hal tersebut, kalau dah suka, dah berkenan, kenapa nak pedulikan semua itu.

Sebulan lalu, seorang kawan aku baru sahaja berkahwin dengan teman wanitanya berketurunan Sharifah. Bila aku selidik cerita disebalik perkahwinan tersebut, keluarga pihak perempuan tidaklah amat memilih keturunan. Bak kata orang, semuanya terpulang pada pasangan tersebut. Cinta itu buta dan membutakan mata mereka. Berbalik pula pada kisah abang kandung aku sendiri, dia akan melangsungkan perkahwinan dengan seorang gadis berketurunan Nik.

Semuanya mungkin jadi jika ada keserasian untuk hidup bersama. Seorang kawan perempuan yang juga berketurunan Tengku berpendapat keluarga beliau tidak kisah pun tentang pemilihan calon pada bukan keturunan yang sama. Tambahannya lagi, kalau beliau berkahwin dengan lelaki yang bukan berketurunan Tengku, maka anak lelaki beliau boleh juga dinamakan dengan nama Megat. Turun taraf sikit lah. Itu bagi keturunan Tengku bagi kerabat Terengganu. Jika dipandang dari segi ”penjenamaan”, memanglah nama tersebut agak gah pada pandangan seseorang namun semua itu terpulanglah pada seseorang untuk menilainya sendiri.

Carian Berkaitan

ben amir bercinta dengan yazmeen aziz sebelum ben amir jadi pelakon

Artikel Berkaitan

Tags: #calon anda keturunan apa #kahwin itu keturunan #kenapa kena ikut keturunan bila nak kahwin #perkahwinan mengikut keturunan #pilih bakal calon dan keturunan #pilih calon isteri

Pandangan Lelaki Kepada Perempuan Seksi
Bagi sesetengah lelaki, perempuan sebegini, biasanya jarang dijadikan pilihan sebagai teman hidup. Ini
Cerita Tentang Pelajaran Dalam Kelas
Murid-murid sekalian. Hari ini kita akan belajar pasal haiwan. Sebelum tu, cikgu nak
Cerita Bayi Berkaki Ayam
Semalam, aku lepak bersama seorang kawan, sudah lama tidak keluar mengeteh (minum teh)
Kuih Akok, Sangat Sinonim Dengan Negeri Kelantan
Al-kisah hikayat kuih Akok Hari ini saya nak citer sket pasal “Kuih Akok”.
  1. author

    filanastasia8 years ago

    s h i n o : ermmm.. terpulang pada individu.. yg penting keikhlasan hati menerima pasangan.. tetapi rasional nya memilih yg sama kedudukan mungkin bagi mengelak culture shock bagai.. seperi kalau syed.. berkahwin dgn yg bukan sharifah.. untuk adapt suasana kekeluargaan itu mungkin mengambil masa.. begitu juga dgn yg laen.. itu sekadar contoh.. like fila said.. semoga bergantung kepada penerimaan…

  2. author

    filanastasia8 years ago

    *semua bergantung kepada penerimaan…

    maaf tersilap type aa.. kepala dah blur.. wish me luck for my interview.. huhuhuh

  3. author

    FaDZzDaF MoHdDhOm8 years ago

    speechless..
    cm terkena batang hidung sendiri lak..

    p/s:sejak 2 menjak neh asyik entri kamu asyik berkisar tentang perihal yang sama kn?
    perihal apakah itu?
    sendiri faham la eh..
    ngehngeh..

  4. author

    Princess Liyana8 years ago

    hmm..kalau sudah jodoh, tk kemana;)

    ada je kerabat yang tk kesah kawin org kebanyakan. tp tula penerimaan keluarga tu pntg jgak. jgn mula2 kata ok, bila dh kawin hbs diseksa menantu. huhu minta dijauhkan;)

    Bro biler lg?dah lapor nasi minyak ni. ahaks!

  5. author

    -yAmEnToS_8 years ago

    burung merak tak terbang.

  6. author

    .fatin nabila.8 years ago

    tolΒ², depends atas family halΒ² mcmni..
    kbnykn org yg nak kawen, pilihan mrk bkn sama darjat, tp family yg tentukan..
    so, depa nak buek camano lg eh?

  7. author

    [ a l i y a ]8 years ago

    yup,tak kisah sebenarnya,hanya pada nama,maybe berlainan kalau kerabat di raja,tp ada cikgu keturunan Nik,mak dia xbg dia kawin org biasa,smpi tua die dah tak kawin,lagi kesian,jadi anak dara tua,erm,tp org kata kalau seorang perempuan itu redha dengan ketentuan tuhan maknanya tajde jodoh,dia mati syahid….aminnn

  8. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    filanastasia,
    cerita ini samaseperti yang
    kawan sy ceritakan.. masalah
    keserasian kan? errr..

    p/s : fila, u go girl…!!!!
    jgn takut, nnt aku kena
    tonjolkan diri awk, angkat
    ekor sendiri yg penting mse
    interview ni πŸ™‚

    FaDZzDaF MoHdDhOm,
    ehh awk keturunan ape ye??
    kalau majapahit..errr Daeng kah?
    haha alaaa..citer laah

    p/s: seronok dgn ntri cenggini.

    princess liyana,
    mcm cerita drama indonesia plak,
    main seksa2 hehe ada ke?
    eh nk bungkus pn mcm jauh ni..
    hehe

    yamentos,
    burung merak sekarang
    memang xreti terbang sebab
    selalu panjat batu caves..
    hahaahaa oppss!

    fatin nabila,
    soal family yang xrestu,
    mmg masalah besar..
    klu nak betul2 dua2 kena
    usaha kuat sikit dan tawan
    hati keluarga masing2..kan?

    aliya,
    owhh sedihhhhnya…. =(
    adakah mereka lebih mementingkan
    darjat daripada kebahagian anak sendiri?
    sendiri jawab.

  9. author

    FaDZzDaF MoHdDhOm8 years ago

    majapahit satu hal..
    n ada lah lagi..
    nnt jadi issue lak..
    lagipon negeri tu sendiri pon tgh ‘hot’ skrang..
    kalo saya bagitau kat awk,nanti awk bocor rahsia..
    nak tahu tak apa rahsia tuh?

  10. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    FaDZzDaF MoHdDhOm,
    wohoo..nakkk..
    apekah rahsia itu?
    sila email hedeki81@yahoo.com

    πŸ˜› hehe

  11. author

    FaDZzDaF MoHdDhOm8 years ago

    ym lah okay?
    tgh on skunk..
    princesshanglifa@yahoo.com

  12. author

    Farah Aminuddin8 years ago

    bg sesetengah family, keturunan tu maybe penting kot. for me, kalau anakku nk berkahwin nnt, cukuplah keturunan baik2. tak semestinye perlu keturunan bertengku, bernik ke.hikhik

  13. author

    azie8 years ago

    ada ape dgn nama?

    tengku ka, raja ka, tapi kalau takde duit,perangai buruk, tak guna jugak,ha ha ha

    just my 2 cent

  14. author

    damme damiah8 years ago

    biasanya yg perempuan xkisah mana kawen dengan orang yg tak sama pangkat nama dengan dorang. sebab usually perempuan takkan bawak pangkat tu. yang lelaki je. and memang some guys tak kesah pun, yang kesah adalah family mereka.

    so it depends.

    and betul pun kamu cakap, nama je kot. zaman sekarang ni, ada lagike orang obses dengan nama segala? oh, mungkin ada. tapi macam agak ridiculous jugak la

    hari kiamat nanti, nama/pangkat tu tak jadi pasport untuk cepat masuk syurga pun

    kan, kan, kan?

  15. author

    nadia-ady8 years ago

    apa ada pada nama? For me, tak kisah la keturunan nik ke megat ke sharifah ke syed ke janji perngai elok. Kalau harap keturunan je baik, perangai tak ok, tak guna jugak

  16. author

    Riezal8 years ago

    kawan aku pun tengku jugak…

    tengkujuh.. haha

  17. author

    ~ mizzAmy ~8 years ago

    ~ dulu, beberapa tahun yg lepas pernah bercinta dengan org bernama Nik. Saya punya la tak suka nama depan dia tuh. nanti2 mencacatkan nama anak2 ku, kalau kahwin la. thanks god kami tak berjodoh. kehkehkeh… ~

  18. author

    [ nadia ]8 years ago

    sama je.org islam juga

  19. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    FaDZzDaF MoHdDhOm,
    oke..
    daa add πŸ™‚

    Farah Aminuddin,
    sy pon berpandangan
    seperti itu juga..

    azie,
    sila lah kenalpasti
    calon dalam listing
    anda ye..?
    πŸ™‚

    damme damiah,
    Yang penting persetujuan
    org tua tu. Kalau x restu
    payah juga. Takut nnt
    tak berkat..kan??

    nadia ady,
    πŸ™‚ yupp sokong!!

    riezal,
    kwn kau tengkujuh,
    abg die nama ribut
    dan mak die hujan..
    hahaha πŸ˜›

    mizzamy,
    kalau nak taruk nama Nik,
    nama baby tu jgn taruk Nad.
    nnt org sebut jadi Neknak.. πŸ˜› haha

    nadia,
    betol..
    itulah kan,
    lain org lain ragam..
    πŸ™‚

  20. author

    Benrauf8 years ago

    kerabat diraja ke, bangsawan ke, keturunan ulamak ke, berak same je..busuk jugak. kahkahkah.

    nenek aku orang minang. tak boleh kawen dengan orang se’angkatan’. kena kawen dengan orang luar. baru berkembang sket famili.

  21. author

    Ladybug Yna8 years ago

    huhuuu~
    org skg da byk yg kawen campo2. bg kembang zuriat, kembang family.

    xkesah aa kalau stakat xkawen dr keturunan sama kan.

    my parent pun kawen xekot keturunan dorg memasing. family xde bantah pape pun. bahagia jugaaa~

  22. author

    Shopaholic Mama8 years ago

    Actually the difference is just the nama keturunan. Other than that, status sama je kan, unless kerabat diraja. Itupun, dlm 10 org, only 1 aje maybe choose org biasa tapi yg kaya & educated, the other 9 semua pilih artis.. oopppsss!!

  23. author

    Princess Liyana8 years ago

    hmm..ada je..kita je tk tau..kah kah kah..;P

  24. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    benrauf,
    ade ke org
    berak xbusukk??
    hahahahaaa..

    aku suke komen ko
    pasal pkembangan zuriat tu..
    sgt bgus sebenarnya..
    πŸ™‚

    ladybug yna,
    bgusnya mcm gtu..
    klu kwen campur anak
    cerdik kan.??

    p/s: sy sgt teringin kwen
    cmpur.. hehe

    shopaholic mama,
    hehe betul pe mama
    cakap. Semuanya berdasarkan’
    fakta kan kan kan kan..??

    princess liyana,
    kwen sudah..
    nikah nye belommmm
    hahaha πŸ˜›