Kisah Cinta Umpama Menanam Pokok

tembakau

Orang kata cinta ni seperti tanam pokok juga.

Ada masa musim tabur benih.
Kalau ada yang tumbuh, ambik tanam dalam pasu.
Taruk baja organik, EM biar subur.
Bila takde penyakit, pokok tumbuh subur, berbunga dan
akhirnya hasil dapat dituai.

Kalau tak dijaga, naik kulat, serangan akar dan
ulat. Pokok lemah dan tumbang akhirnya.
Of course tiada hasil.

Kalau salah tabur, nanti jatuh pada
tanah yg tak subur, maka tumbuh lalang, duri semalu,
takde faedahnya. Baik sembur Paraquat.

Tapi tanah tu dah tak berapa subur dah.
Then, kena ambik masa untuk suburkan balik.
Baru lah boleh tanam kembali.

Oleh itu, silalah hijaukan bumi anda dengan
menanam pokok-pokok yang “berfaedah.”


Artikel Berkaitan

Tags: #bingkisan mengenai cinta #cerita cinta tersirat #cerita pasal cinta #cinta seperti menanam pokok #cinta umpama pokok

Pandangan Lelaki Kepada Perempuan Seksi
Bagi sesetengah lelaki, perempuan sebegini, biasanya jarang dijadikan pilihan sebagai teman hidup. Ini
Cerita Tentang Pelajaran Dalam Kelas
Murid-murid sekalian. Hari ini kita akan belajar pasal haiwan. Sebelum tu, cikgu nak
Cerita Bayi Berkaki Ayam
Semalam, aku lepak bersama seorang kawan, sudah lama tidak keluar mengeteh (minum teh)
Kuih Akok, Sangat Sinonim Dengan Negeri Kelantan
Al-kisah hikayat kuih Akok Hari ini saya nak citer sket pasal “Kuih Akok”.
  1. author

    Faizal@poyan8 years ago

    salam shino..

    saya suka bait bait ayat tu.. mendalam maksudnya.. yang paling saya suka bait ayat ni
    “Tapi tanah tu dah tak berapa subur dah.
    Then, kena ambik masa untuk suburkan balik.
    Baru lah boleh tanam kembali”.

    Reply
  2. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    faizal@poyan,
    Ambil masa untuk pulih kan?
    🙂

    Reply
  3. author

    ~ mizzAmy ~8 years ago

    ~ en shino nih baru putus cinta ke apa nih? ~

    Reply
  4. author

    striker8 years ago

    salam,

    macam mana ngan faktor benih? i mean baka.. kalo benih dah dr awal2 mmg tak elok, jaga dan tanam kat mana2 pun still takkan dpt hasil jgk, setuju?

    boleh relate ngan manusia tak ni? ehehe

    ps. pokok2 lada solok kitorg depan rumah tu dlm 3% layu; tak sihat.. walhal tiap2 hari jaga ngan baik, baju cukup, meracun pun cukup.. baka tak elok la tu..

    Reply
  5. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    mizzamy,
    eheee..
    bercinta pun tak mcm
    mana nak putus cinta..
    bukankah itu pelik?
    🙂

    striker,
    betol gak tuu..
    sy lupe faktor benih tu.
    Ermm, sbb tu ada digariskan
    dalam Islam, pilihlah keturunan
    yang baik.

    maksud disini, baka yang baik
    xde penyakit (perangai@cacat).
    Agak relate juga tu..

    Sama juga, kalau kacukan dari baka
    induk pokok yg sama memang pokok
    tu bkemungkinan terbantut pembesaran. Kalau ikut mcm manusia,
    zuriat tak berkembang hehe juga relate dengan manusia kan??

    Reply
  6. author

    damme damiah8 years ago

    pergh, deep
    🙂

    Reply
  7. author

    ijechan8 years ago

    meaningful!!

    cinta dan pokok. sama penting. =)

    Reply
  8. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    damme damiah,
    🙂 sangat!!

    ijechan,
    pokok mcm cinta kan?
    🙂

    Reply
  9. author

    .fatin nabila.8 years ago

    chup, nk tny..
    gambar tu, pokok pe ea..?
    mcm pnah tgk..
    chantek..`

    Reply
  10. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    fatin nabila,
    hehehe
    kalau sy xpost xtau nih.
    Kesiannya 😛
    pokok tu pokok tembakau
    hehe

    Reply
  11. author

    TsUjUn8 years ago

    pokok sawi sangat rumit untuk di jaga okay..
    kalo x jaga betul2 senang di rosakkan oleh ulat2 yang mengulat..
    so jangan tanam pokok sawi k..

    Reply
  12. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    tsujun,
    hehe ape kaitan pokok sawi ye?
    baik tanam pokok plastik kan..??
    🙂

    Reply
  13. author

    filanastasia8 years ago

    s h i n o : sungguh mendalam neh.. puitis sungguh…

    Reply
  14. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    filanastasia,
    hehehehe
    memang! 😀

    Reply

Leave a reply "Kisah Cinta Umpama Menanam Pokok"