Gali Lubang, Tutup Lubang!

Untitled-2

Buat masa ini terfikir juga pasal keadaan ekonomi sekarang. Bank pula banyak bagi tawaran untuk mereka membuat personal loan dengan intrest yang menarik. Malah tempoh pembiayaan juga amat panjang sehingga mencapai dua puluh tahun (20 tahun). Dah macam loan perumahan pulak. Dua bank yang pernah disemak ialah bankย  CIMB menawarkan pinjaman selama 20 tahun dengan intrest 4.99% flat dan bank Kerjasama Rakyat juga menawarkan khidmat yang agak sama untuk kakitangan kerajaan.

Maka, inilah peluang bagi mereka untuk mendapatkan khidmat pinjaman untuk kegunaan peribadi. Kalau kakitangan kerajaan, cara ini sahaja mereka mampu. Pinjam sana sini. Timbus sana, gali sini. Maka boleh la berjimat sedikit bayaran bulanannya.

Tetapi bagi mereka yang bercadang untuk membeli kenderaan baru, rasanya masa ini kurang sesuai. Sempat juga membuat survey kepada agen kereta baru tentang intrest yang ditawarkan oleh pihak bank. Ia mencecah rate 4% bagi kereta baru. Manakala kereta terpakai ialah sehingga 4.5% atau lebih. Bezanya tidaklah jauh sangat jika membeli kereta terpakai berbanding dengan kereta baru. Malah ada juga pro and contra nya. Kereta baru yang tinggi harganya mungkin jimat dari segi maintenance tetapi sila lihat dari segi bayaran bulanan yang mungkin membebankan.

Survey juga menunjukkan pembelian kereta terpakai pada masa sekarang amat laris berbanding kereta baru. Namun, sudah pasti kepuasan milik masing-masing. Siapa yang mampu, dia sure kata oke. Jadi tiada masalah lah kepada golongan yang banyak duit.


Artikel Berkaitan

Tags: #loan peribadi #pinjaman bayar hutang

Pandangan Lelaki Kepada Perempuan Seksi
Bagi sesetengah lelaki, perempuan sebegini, biasanya jarang dijadikan pilihan sebagai teman hidup. Ini
Cerita Tentang Pelajaran Dalam Kelas
Murid-murid sekalian. Hari ini kita akan belajar pasal haiwan. Sebelum tu, cikgu nak
Cerita Bayi Berkaki Ayam
Semalam, aku lepak bersama seorang kawan, sudah lama tidak keluar mengeteh (minum teh)
Kuih Akok, Sangat Sinonim Dengan Negeri Kelantan
Al-kisah hikayat kuih Akok Hari ini saya nak citer sket pasal “Kuih Akok”.
  1. author

    Mr Noble6 years ago

    bank menaikkan kadar interest, adakah ini bermakna ekonomi tak bagus?

    Reply
  2. author
    Author

    Encik Shino6 years ago

    Mr Noble,
    Bank sekarang menurunkan kadar interest untuk personal loan kepada kadar yang agak optimum iaitu 4.9% berbanding pada tahun lepas 5.8%.

    Ini bermakna bank kekurangan dana dan menggalakkan peminjaman wang lebih. Ini lebih menguntungkan bank. Dengan itu, ekonomi akan lebih berkembang kerana masyarakat mempunyai wang untuk membeli.

    Namun, kadar interest bagi pinjaman kereta menjamin keuntungan lebih besar kepada pihak bank melalui jualan kereta baru dan terpakai. Mungkin juga, dasar kerajaan sekarang melarang khidmat "penarik kereta" oleh pihak Ah Long yang dikuatiri menimbulkan unsur jenayah.

    ๐Ÿ™‚

    Reply
  3. author

    Anne M.6 years ago

    gali luubang tutup lubang..
    mana2 pon tertimbus

    Reply
  4. author
    Author

    Encik Shino6 years ago

    Anne M.
    Timbus tu kena betol2. Jangan timbus separuh2. Nt semua tempat berlubang..

    ๐Ÿ˜€ he

    Reply
  5. author

    Anne M.6 years ago

    tak denya leh tutp semua lubang,
    along B baik sangat bagi "minat"

    Reply
  6. author
    Author

    Encik Shino6 years ago

    Anne M.
    Manusia semamangnya tak cukup dengan apa yang dia ada. Tak jadi sifat semulajadi.

    Along B hanya melengkapkan proses ekonomi. Itu sahaja.. Takde Along B maka tiada lah peluang pekerjaan..

    Reply

Leave a reply "Gali Lubang, Tutup Lubang!"