Ekplorasi Hijau Di Taman Negara Kuala Koh, Kelantan

Kuala Koh Kelantan

Kali ini saya berkesempatan untuk melihat keindahan Taman Negara yang terletak di Negeri Kelantan. Target utama ialah untuk mencari kelibat raja ikan air tawar.

Apa lagi kalau bukan ikan Kelah. Tetapi adakah spesis ini akan terus dimamah oleh kerakusan dek sikap manusia yang tidak bertanggungjawab?

Oleh yang demikian operasi ke hulu sungai perlu untuk tujuan tersebut. Perjalanan menggunakan sampan khas memberikan satu kemudahan kepada saya untuk melihat dengan mata kasar stoking ikan Kelah di sana.

Syukurlah, dengan usaha pihak kerajaan, spesis ini terus terpelihara dengan baik. Alang-alang sudah ke sini, tak lengkap pula kalau saya tidak menjelajah ke kanopi yang tersedia di atas lantai hutan.

Ketinggian mencecah lebih 20 Meter daripada lantai hutan sedikit sebanyak mengugat semangat berani saya. Walaupun saya tidak berkesempatan untuk melihat haiwan liar yang lain, namun tidak mengapa. Pengalaman ini sudah memberikan sesuatu yang baru untuk saya.

Gambar menarik di Taman Negara Kuala Koh, Gua Musang, Kelantan

3 Km Dari Kuala Pertang Taman Negara Kuala Koh Gua Musan Hidupan Serangga Di Taman Negara Kuala Koh Gua Musan Jambatan Gantung Taman Negara Kuala Koh Gua Musan Jambatan Konopi Taman Negara Kuala Koh Gua Musan

Jambatan Pokok Ke Pokok Di Taman Negara Kuala Koh Gua Musan Ular Di Taman Negara Kuala Koh Gua MusanSistem Tagal Di Taman Negara Kuala Koh Gua Musan Jalan Dari Platform Ke Platform Di Taman Negara Kuala Koh Gua Musan
Ketinggian Kanopi Taman Negara Kuala Koh Gua Musan  Laluan Menyeberangi Ke Taman Negara Kuala Koh Gua Musan Menaiki Sampan Enjin Sangkut Di Taman Negara Kuala Koh Gua Musan Papan Tanda Utama Masuk Ke Taman Negara Kuala Koh Gua Musan Pokok Tualang Di Taman Negara Kuala Koh Gua Musan

Encik Shino

Lepasan graduan IPTA tempatan, mempunyai pengalaman luas dalam bidang berkaitan perikanan dan pengurusan organisasi. Mempunyai pengalaman lebih 10 tahun dalam menulis artikel dan blog. Minat berkongsi sesuatu kepada masyarakat melalui penulisan.

More Posts - Website


Artikel Berkaitan

Tags: #aktiviti di kuala koh kelantan #gambar konopi taman negara kuala koh #Gambar menarik di Taman Negara Kuala Koh #Gua Musang #ikan kelah gua musang #kawasan taman negara #kelantan #kuala koh #lebah pokok tualang #suasana sekitar taman negara Kuala koh

5 destinasi wajib dikunjungi di Lombok, Indonesia
Bercakap mengenai Indonesia, pasti ramai yang memasang hajat untuk menjejakkan kaki ke Lombok
Pesta Air Songkran Di Thailand, Kenapa Ia Menarik?
Saban tahun setiap kali tibanya bulan April, pasti ramai akan tertunggu-tunggu untuk meraikan
Restoran Kari Kambing 40 Hari, Tempat Makan Best Penggemar Kambing!
Bagi peminat dan penggemar kambing, sudah pasti nama Restoran Kari Kambing 40 Hari
Lokasi Makan Tengahari Menarik Dan Sedap Di Pengkalan Kubor, Kelantan
Pengkalan Kubor ialah sebuah Bandar Sempadan dan Daerah di dalam Jajahan Tumpat. Ia
 1. author

  filanastasia6 years ago

  i love adventure.. but this kind of adventure sampai bleh jumpa ular, lebah segala.. totally not in my book… huhuhu

 2. author
  Author

  Encik Shino6 years ago

  fila,
  kalau gtu, cukuplah saja fila dengan hanya jalan2 kat zoo hehe 😛