Cara Menguji Tahap Hubungan Dengan Pasangan Anda

untitled

Sebenarnya dalam hidup kita sudah tertulis jodoh kita, cuma kita kena sabar dan melalui dengan tenang. Insyallah bila sampai masa ia akan datang jua. Tetapi tidak bermakna kita tidak perlu berusaha. Sedangkan jika mahu makan nasi pun kena berusaha. (masak, beli dan suap ke mulut). Oleh itu, usaha sangat penting. Segala benda dalam dunia, kalau tak berusaha tak akan jadi. Percayalah!

Kalau tak berusaha, confirm tak jadi. Kalau berusaha, manatau kot-kot menjadi? Apa yang penting, untuk mencari pasangan dalam hidup perlukan sedikit usaha. Perlu dipupuk dan ditanamkan perasaan itu dengan niat yang betul. Niat untuk mendapat pasangan yang solehah, soleh dan bertanggungjawab kepada kita serta dapat menjaga kita ketika kita sakit atau ditimpa musibah. Jadi, macam mana kita nak pupuk perasaan itu? Perasaan itu boleh dipupuk dengan banyak cara ;

Kerap keluar bersama dan berkongsi cerita hal semasa dan kisah lampau.

Cara ini senang sahaja. secara automatik bila sudah kerap berjumpa dan bersama pasti ada kenangan dan memupuk hubungan lebih rapat. Bab kata orang, kalau tak kenal maka tak cinta. Amalkan selalu dengan prospek anda.

Keluar bersama dan melakukan aktiviti bersama melebihi tempoh 5 jam  dalam satu hari (menonton wayang tidak dikira).

Cara ini ialah untuk melihat perjalanan hubungan itu, pada masa lebih 3 jam bersama, mungkin banyak benda anda akan tahu. Pertama sekali adakah dia kerap berSMS? (sudah berpunya kah? atau ramai kawan kah dia ini?)Kita dapat rasa, adakah kita seronok atau tidak bersama dengan dia. Cuba halusi dengan teliti dan anda akan dapat jawapan.

Kenalpasti menu makanan biasa yang dia makan.

Benda ini sebenarnya biasa, banyak orang ulas dalam buku dan majalah tapi key point dia senang sahaja. Bila kita tahu menu dia, sudah pasti dia akan tinggal kesan. Percayalah.

Kenalpasti perkara dan benda yang dia suka.

Benda ini pun banyak dah orang lain ulas. Tapi ini pun killer part jugak. Yang penting jangan nampak sangat obses. Nanti apa pulak dia akan fikir. Untuk lebih rapat, cuba tanya benda yang dia minat, dengan automatik dia akan bercerita dengan panjang lebar. Bila dia cerita, banyaklah kita dapat info pasal prospek kita tu. Killer part ni ramai yang tak perasan tapi memang berkesan. Apa yang penting dalam skill ini ialah kita tengah memupuk sifat keserasian itu. Percayalah!

Bagi melengkapkan semua task di atas, pertama sekali kita kena ready kan diri dulu. Lihat kekuatan diri kita. Macam mana caranya? Kita kena belajar mengenal diri kita. Barulah kita belajar mengenal pasangan kita atau prospek kita.

Caranya macam mana? Cuba tanya dalam diri kita;

  • Adakah kita ini tahan dengan perangai beliau?
  • Adakah kita rasa bahagia dengan beliau?
  • Berapa banyakkah kebahagiaan bila bersama dengan beliau berbanding dengan orang lain?
  • Apakah kelebihan beliau berbanding orang lain?
  • Serasikah kita?

Sebenarnya ada 1000 ujian yang boleh kita cuba untuk kita kenalpasti prospek calon kita.  Kalau nak saya cerita semua rasanya tak muat nak karang. Satu contoh yang biasa ialah seperti berlakon anda kesuntukan wang dan memerlukan bantuan segera. Gambarkan bahawa dalam ramai-ramai kawan yang anda kenal, seorang pun kawan anda tidak mampu membantu anda dan anda merayu pada pasangan anda. Sebagai contoh paling simple;
 
“Awak, saya kesuntukan duit ni, saya perlukan cash sebanyak RM3,000.00. Saya berjanji saya akan bayar kemudian…”

Kemudian, kita lihat reaksi dia. Adakah beliau sanggup meminjamkan duit tersebut? Disitu boleh kita lihat cara dia cuba menyelesaikan masalah anda. Pemerhatian adalah kepada tahap kesungguhan dia membantu dan kejujuran serta keikhlasan semasa menyelesaikan masalah tersebut. Itu sebenarnya ujian tahap satu dalam hubungan.

Carian Berkaitan

Aiman tino sudah berpunya atau belum?, cara untuk menguji keikhlasan dalam hubungan

Artikel Berkaitan

Tags: #cara menguji keikhlasan pasangan #cara menguji pasangan anda #Cara Menguji Tahap Hubungan Dengan Pasangan Anda #cara nak erat hubungan dengan pasangan #cara pupuk kasih sayang dengan pasangan #cara pupuk perasaan kasih sayang #tips bercinta

Pandangan Lelaki Kepada Perempuan Seksi
Bagi sesetengah lelaki, perempuan sebegini, biasanya jarang dijadikan pilihan sebagai teman hidup. Ini
Cerita Tentang Pelajaran Dalam Kelas
Murid-murid sekalian. Hari ini kita akan belajar pasal haiwan. Sebelum tu, cikgu nak
Cerita Bayi Berkaki Ayam
Semalam, aku lepak bersama seorang kawan, sudah lama tidak keluar mengeteh (minum teh)
Kuih Akok, Sangat Sinonim Dengan Negeri Kelantan
Al-kisah hikayat kuih Akok Hari ini saya nak citer sket pasal “Kuih Akok”.
  1. author

    AyAres1517 years ago

    kemahhhh…macam penah tgk jah cara2 ujian ni…kekekekee

    Reply
  2. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    Ayares151,
    hahaha .. biasalah gu..
    kita kan pada aliran yang sama..

    hehe

    Reply

Leave a reply "Cara Menguji Tahap Hubungan Dengan Pasangan Anda"