Blogger requesting issue: Job.


Round 1: Kerja yang sesuai untuk wanita.

Zaman sekarang. Lelaki dan wanita perlu bekerja lanjutan keperluan hidup yang semakin meningkat. Namun, yang menjadi isu adalah pekerja sesuai untuk wanita setelah memasuki alam perkahwinan. Masa dengan keluarga, suami dan anak-anak.

Saya usulkan satu contoh pekerjaan yang hangat diperkatakan kepada wanita:

Guru:

1. Kenapa ia sesuai? Kerja halfday.

2.Cuti banyak dan mengikut masa cuti persekolahan.

3.Tiada kerja luar atau mesyuarat di luar kawasan.

4. Anak-anak dapat disenggara dengan baik oleh kerana mereka mahir dalam selok belok pembelajaran.

5. Bertindak sebagai pendidik anak bangsa dan pendidik kepada anak-anak beliau. Satu pekerjaan yang mulia.

6. Masa dengan suami yang cukup. Sempat menyediakan makan petang dan menjaga anak-anak dihujung minggu.

7. Berdaya saing dengan value added jika anda ingin membuka kelas tusyen bagi pelajar-pelajar dihari minggu disamping gaji yang lumayan dan terjamin.

8. Tiada halangan dalam pekerjaan jika terpaksa mengikut suami kerana usah dirisau, sekolah berada dimana-mana pelusuk negeri.

9. Boleh merancang cuti terutama pada cuti sekolah untuk berkelah dengan keluarga.

10. Jasamu dikenang. Anda pasti teruja jika anda ditegur oleh seorang yang anda tidak kenali dan memanggil nama anda cikgu. Orang itu ialah orang yang berjaya dan dia adalah bekas anak murid anda.

Kenapa ia tidak menjadi pilihan:

Tak glemer. “nak glemer gi la jd artis” – Abg Lampir

Tak suke budak-budak. “abes awk dulu tu kan budak jugak” – Abg Lampir

Susahlah jadi cikgu. “Tiada yang mudah dalam dunia nih kalau taknak blaja” – Abg Lampir

Saya tak minatlah jadi cikgu macam skema je. ” ermm alasan semua tu dan bukan mencari penyelesaian?” – Abg Lampir

Buat penat je blaja tinggi-tinggi. last jadi cikgu. “oklah dari duk menganggur kan?” – Abg Lampir

~ pusingan pertama..sila ulas.

Carian Berkaitan

Shino guru pembelajar

Artikel Berkaitan

Tags: #guru #kerja #pandangan #ulasan

Pandangan Lelaki Kepada Perempuan Seksi
Bagi sesetengah lelaki, perempuan sebegini, biasanya jarang dijadikan pilihan sebagai teman hidup. Ini
Cerita Tentang Pelajaran Dalam Kelas
Murid-murid sekalian. Hari ini kita akan belajar pasal haiwan. Sebelum tu, cikgu nak
Cerita Bayi Berkaki Ayam
Semalam, aku lepak bersama seorang kawan, sudah lama tidak keluar mengeteh (minum teh)
Kuih Akok, Sangat Sinonim Dengan Negeri Kelantan
Al-kisah hikayat kuih Akok Hari ini saya nak citer sket pasal “Kuih Akok”.
  1. author

    [ Eclipse ]8 years ago

    erm, setiap org ada cita cita dia masing masing kan..mungkin ada yg masa kecil dah bercita cita jadi cikgu, sapa kata cikgu x bagus, cikgu sangat bagus, menyampaikan ilmu..tapi x semestinya semua mahu jadi cikgu, mungkin sbb masa sekolah diorg, diorg sudah beranggapan mcm tu terhadap cikgu, ngee~
    dan sapa kata semua yg bekerja di kerajaan x bule jaga family, sapa kata semua yg jadi cikgu dijanjikan keluarga yg bahagia~ kan semua tu depend kat diri sendiri…

    kan shino~

    Reply
  2. author

    [ Eclipse ]8 years ago

    syika said :
    keje halfday?
    i guess no..
    sbb lelaki sekarang pun belajar taklah tinggi sgt, so income tak banyak..
    maka dengan itu, ppuan kene turut sama berkerja untuk dapatkan income..
    bygkan nak kawin pun kekadang bf pnjm duit tunangnyer, + hutang bank arr. tgk kes beego sudah..
    ppuan kene support sikit.. so tak adil lah kalau ppuan xdbnrkan kerja full time..

    jadi cikgu bnyak cabaran. bagi aku semua yg anak2 lakukan salah ibubapa yg xpandai didik..
    yelah, kuantiti masa tak penting utk bersama ank2 tp kualiti masa tu..
    Di meja makan boleh berbincang mcm2 sebenarnya.. Ibu bapa amik ringan lah benda2 ni..
    bila dah terantuk br nak tergadah.. masak arr mcm tu..
    agama pun kurang.. salah siapa?
    cikgu best tapi hanya untuk mereka yang banyak bersabar.. mereka yang boleh bersabar..
    macam aku mmg tak tahan sabar + cepat muak so aku tak sesuai..
    tp kerja jgn memilih sekarang ni..

    aku tak terfikir nk jadi cikgu, tp aku

    Reply
  3. author

    filanastasia8 years ago

    shino : arwah ayah kita cikgu.. masih seorang cikgu sewaktu meninggal.. lima hari sebelum pencen.. dan bg kita; profesion guru sangat mulia.. kita pun ingin nak jd cikgu.. tapi takde rezeki.. tapi perlu ingat.. cikgu atau tidak; kehidupan itu ditentukan oleh individu itu sendiri..

    seperti kata [eclipse].. tak semestinya profesion cikgu menjanjikan keluarga bahagis, dan belum tentu yg tak jadi cikgu tak boleh bahagia..

    Reply
  4. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    [eclipse] dan filanastasia,

    Keluarga bahagia:
    Kerja apa pun tak mungkin menjamin kebahagiaan rumah tangga tapi
    carilah kerja yang sememangnya akan mendorong ke arah itu. Sy tak mention guru. But, ia adalah satu contoh pekerjaan dan reasonnya telah saya jelaskan. Apa yang penting,setiap pasangan harus memahami profession masing-masing. Kalau nak isteri selalu disisi, janganlah cari isteri yang
    kerja oncall. Kalau anda pula jenis yang sibuk, carilah suami yang kurang sibuk. Jadi, adalah masa untuk anak-anak dan keluarga. Jadi, semua tu kena balance.

    Apepun, pesan orang tua-tua :

    “Kalau takut dipukul ribut,
    Jangan berumah ditepi pantai.”

    Income :
    hujah [eclipse]:
    “sbb lelaki sekarang pun belajar taklah tinggi sgt, so income tak banyak..”
    – Kalau dah tau masalah tu akan berlaku kenapa masih nak menegangkan benang yang basah.
    – Kalau sanggup, jangan cerita pasal masalah isteri tanggung suami. Sebab kita yang buat keputusan memilihnya.

    Saya rasa saya dah cover everything dalam ni.. πŸ™‚

    Reply
  5. author

    suz_anne8 years ago

    actually u like ur wife to be TEACHER right..
    anyway yg penting keikhlasan, kejujuran n tolak ansur tu yg penting…
    semua bergntung pd individu masing2 jg….

    Reply
  6. author

    ALIYA8 years ago

    yup,shino sukakan perempuan yang bakal menjadi isterinya haruslah seorang GURU,erm,sebenarnya,depands on that person,kite tak boleh juga nak kata guru mempunyai masa yang lebih banyak masa n keluarga akan jadi bahagia,there’s no point shinO!!

    Reply
  7. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    suz_anne,
    Not my choice.Cinta itu buta,dan itu semua tidak penting.It juz an idea to share. Thanks.
    Jb ape citer? dengar cite bos baru..hehehe cni lak probs. You know la kan,kelantan. Hot seat!!!!

    aliya,
    sori to say..
    My point is up there!
    Plez read carefully before
    giving any comment here.
    Actually, it juz an idea to share. Dats all. πŸ™‚

    No need to be emo k..
    rather my wife should be a teacher or not, dats not ur probs k!

    Reply
  8. author

    filanastasia8 years ago

    shino : relax shino san… naper ni shino.. emo 2 3 menjak.. relax bro.. bnyk kan berisghtifar…

    Reply
  9. author

    AyAres8 years ago

    kemah..kemah entri ni…kawe bulih wat forwarding nih..

    Reply
  10. author

    ALIYA8 years ago

    shinO,hello,npe seyh??saya tak emO pun,aisey,apsaL kamu baca dengan nada yang emO??yes,i know,rather ur wife should be a teacher or not,dat’s not my probs….

    Reply
  11. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    filanastasia,
    Geram jek! Why should i been drag into that issue? It’s does’nt making sense!

    ayares,
    buleh buleh..

    aliya,
    so what?!! ..

    Reply
  12. author

    striker8 years ago

    assalamualaikum,

    first time sy komen kt ni..
    sekadar berkongsi jgk..

    just because u ckp cikgu tak busy..

    arwah abah & mama sy dua2 in teaching line.. mak sedara, uncle, kak ipar sume dlm profesion yg sama..

    masa kecik2 sy suka sgt.. at least once a year bole la pegi "cuti-cuti m'sia" mana2.. lama2 da naik pangkat, makin busy.. & sbb tu jugak masa sy umo 10thn smpai sek. menengah sy jadik problem child.. why? sy tertekan.. sungguh tertekan.. nangis sorg2 almost everyday.. sy ingat lagi masa tu.. beberapa patah perkataan je sy bertutur ngan parents setiap hari.. miserable life sungguh masa tuh.. masa tu sy doa sungguh2, kalau sy besar nnt, kalau diizinkan Allah sy ada family sendri, sy tanak anak2 sy rasa apa yg sy dah lalui..

    & up until now my mum still busy memanjang.. & the rest too (my aunt, uncle, sis-in-law)..

    dulu.. masa study pun sy kena paksa further in teaching line jgk ngan family.. tp Allah tlg sy.. alhamdulillah i failed MEdSI test.. eheh..

    & sy tak kata jadi guru tu tak bagus.. sy pon penah ngaja english jgk utk students dari umo 4thn hingga 40-an++ (melayu,cina,arab,jepun – pusat bahasa swasta).. rasa sgt bahagia bila kita tau dorg hargai apa yg kita ajar walau benda tu nmpk kecik bg kita, cuma maaf sy tak setuju ayat ni, "Saya tak minatlah jadi cikgu macam skema je. " ermm alasan semua tu dan bukan mencari penyelesaian?" – Abg Lampir"

    kalau tak minat, baik jangan teruskan.. kenapa? sbb kita akn rosakkan imej guru yg mulia tu sendri.. biarkan saja guru2 yg betul2 minat mengajar supaya bersungguh2 mengajar demi anak bangsa.. bkn dipenuhi guru2 yg bekerja kerana terpaksa.. mesti ada beza.. buat sesuatu dgn minat & buat sesuatu kerana terpaksa demi duit kan? = ala kadar & penuh komitmen.. betul?

    sbbnya setiap org dilahirkan dgn kelebihan masing2.. kalau semua org jadi cikgu sapa pulak nak jadi cleaner (jgn pandang hina pekerjaan ni, cuba bygkan pekerjaan ini tak wujud di dunia.. apa akan jadi?)?

    ps: sorry.. panjang pulak komen.. btw, clients sy pon ramai cikgu.. ehehe..

    Reply
  13. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    Yang penting sikap tolak ansur dan pembahagian masa. Kalo dah kwen tau la mcm mana nak handle kan? hurmm Kalau nk isteri tak kerja mcm berat la pulak. Nak2 dengan suasana ekonomi yang mencabar ni.

    Tp apepun, rezeki Allah taala yang bagi. So,banyak2 lah beramal dan semoga diberi petunjuk yang baik. πŸ™‚

    maka :

    “Bertaburanlah kamu dimuka bumi ini mencari rezeki umpama kamu hendak hidup 100 tahun lagi”

    Reply
  14. author

    ami8 years ago

    pusingan pertama anda ini sgt menarik perhatian semut2 di luar sana untuk memberi gigitan…haha..
    ehh…sorry2…one thing i just realized..i’ve been reading your blog and thinking that u’re a female..kih3..okay..got it…jejaka rupenyer..[sedar mase add kt frenster tuee..]..

    bubye
    amie

    p/s: i dont really mind being a teacher…ilmu dapat share dgn cara lebih effective lagi…caya laa..

    Reply
  15. author

    yOnnA8 years ago

    ouh ya..
    kalo utk saya..
    simple word..
    tidak berminat dan tidak mahu mencuba πŸ™‚
    hee..
    saya xde skill mengajar ni hee..

    tp jadi cekgu mmg byk kelebihan..
    gaji masyukk
    besides,
    byk kelebihan..
    byk elaun..

    even penat mengajar..
    tp bebraloi sebab boleh mendidik anak bangsa =)

    Reply
  16. author

    Yna Butterfly8 years ago

    yuhuuuuu…hotttt!!!
    sungguh panasss…
    ummm, tol ke ske cekgu je?
    opsss, terckp le plak…hihi
    sokay le…take it easy…
    org xtau pe yg kte cb mksudkn…
    haha,xpe2…
    sy paham kamu =)
    small matter wut,rite…?
    Daaa…jgn bengang2,xbes…
    cenyoooommm, auchh cumelnye!

    Reply
  17. author

    azie8 years ago

    ini entri provoke nih. sape kate penat2 belajar, jadi cikgu je?

    kalau cikgu2 tak belajar betul2, ingat pelajar2 akan dapat ilmu yg betul ke? nak kerja yg mudah, jgn kerja. mudahkan?ehehehe

    no pain, no gain.

    kenapa cakap seakan2 martabat profesion perguruan tu sesuatu yg hina?

    Reply
  18. author

    NieZearm8 years ago

    tk kisah la ape keja sekali pun. yg penting bole tolak ansur and pandai bg masa.. πŸ™‚

    Reply
  19. author

    Princess Liyana8 years ago

    uhuhu.jadi cikgu glam pe.macam mama yana, jumpa kat mana2 pun ank murid tegur:)

    Teacher!ingat saya lagi tak:)huhu

    Reply
  20. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    ami,
    Owh really? so, weird la think like dat..Huhuhu

    p/s: agree with u. Actually, sblm ni saya memang tak suke jadi cikgu.
    But now, rse cm best lak haha. But too late sbb dah dpt keje lain.
    syukur la ape yg ada skrg..

    yonna,
    Pilih bidang kamu suke. Mesti kamu akan seronok πŸ™‚

    yna butterfly,
    Hot and spicy cam ayam goring KFC.
    Finger lickin’ good!
    Ahaks.

    azie,
    Asas pendidikan seseorang itu bergantung kepada tahap pencapaian seorang guru. So, if tak de guru, kita takkan dapat reach apa yang kita dapat skrg! Hidup cikgu!

    Niezearm,
    Yup..rite! πŸ˜€

    Princess liyana,
    Glemer cam GTO.
    Tapi sebelum tu kena jd cikgu yang baik.. kan..kan..kan..
    πŸ™‚

    Reply
  21. author

    annaheim8 years ago

    hot topic!hot topic…tp sy x tau mau komen ape…sbb best ape jadik cikgu…even sy sendirik pon jadik informal teacher for my younger sisters and nieces…hehe…:)

    Reply
  22. author

    suz_anne8 years ago

    klau da kata yg salah, sila dimaafkan k..tp sy cume mengagak jer..it ok klau tu bkn pilihan u..
    haah..dpt lg pengarah baru..

    Reply
  23. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    annaheim,
    yeke..kamu mesti rapat dengan mereka. πŸ™‚

    suz_anne,
    err..tak de masalah pun. Oke je.
    kerja rajin2 ade pluang mintak post lagi tinggi sebab anda berpotensi. πŸ™‚

    Reply
  24. author

    nadia-ady8 years ago

    betul kate striker..kalau x minat jadi guru bek x yah teruskan sebab ini akan rosakkan imej guru itu sendiri..skg banyak kes guru belasah anak murid,denda yg bukan2 sebab kes ni la.tensen punyer pasal lepas kat anak murid..kalau jiwa tu tak ‘berjiwa guru’ macam ni la jadinya..mudah hilang sabar..so,kalau rasa betul2 minat jd guru~truskan…

    Reply

Leave a reply "Blogger requesting issue: Job."