Bingkisan Mengenai Kehidupan

Gambar hiasan

“Makcik.. kenapa daun pokok ni gugur? Diorang taruk racun kah pada pokok besar ni?” Tanya aku dengan nada serius.

“Taklah, sekarang kan musim kemarau. Bulan dua (2) memang daun pokok ni selalu gugur. Dah memang musim dia sekarang. Lepas ni pokok ni akan berbunga, dan kemudian akan mengeluarkan buah. Biasa tahun-tahun sebelum pun memang macam ni pun… biasa sudah.” Jawab makcik tu dengan nada bersungguh.

Aku menganggukkan kepala tanda paham. Patut lah, banyak betul daun gugur kat bawah ni. Pokok pun bermusim kan? Ada masa ia gugur, berbunga dan berbuah.

Agaknya sama tak dengan manusia? Ia membuat aku berfikir sejenak.


Artikel Berkaitan

Tags: #bingkisan mengenai kehidupan #kehidupan seharian #musim dan kehidupan

Pandangan Lelaki Kepada Perempuan Seksi
Bagi sesetengah lelaki, perempuan sebegini, biasanya jarang dijadikan pilihan sebagai teman hidup. Ini
Cerita Tentang Pelajaran Dalam Kelas
Murid-murid sekalian. Hari ini kita akan belajar pasal haiwan. Sebelum tu, cikgu nak
Cerita Bayi Berkaki Ayam
Semalam, aku lepak bersama seorang kawan, sudah lama tidak keluar mengeteh (minum teh)
Kuih Akok, Sangat Sinonim Dengan Negeri Kelantan
Al-kisah hikayat kuih Akok Hari ini saya nak citer sket pasal “Kuih Akok”.
  1. author

    Farah Aminuddin8 years ago

    musim autumn agknye.haha

    Reply
  2. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    farah aminuddin,
    hehe ala-ala autumn.
    ntri ni kena faham betul2.. 😛

    Reply
  3. author

    hey...ini aku8 years ago

    macam pernah ku tengok gerai itu, tapi di mana ya? kat ne tu shino?

    Reply
  4. author

    [ a l i y a ]8 years ago

    manusia ada musim gak ke shino??musim apakah itu yg dimaksudkan sama dengan manusia??

    Reply
  5. author

    azie8 years ago

    cheh
    tak abes lagi psl kawen,:-P

    Reply
  6. author

    FaDZzDaF MoHdDhOm8 years ago

    rasa nak ketuk kepala kamu pon ada gak..
    haha…

    p/s: makcik tu jual cendol tak?ngidam la plak..

    Reply
  7. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    dinnie,
    mane lg..kat area wisma lah 😛

    aliya,
    musim demam..
    musim bunga layu..
    musim luruh
    hehehe
    awk lak sekarang musim
    bunga kembang pagi haha 😛

    azie,
    apekah??
    azie jeless..

    FaDZzDaF MoHdDhOm,
    jual makanan dan minuman je.
    cendol blum jual lg stakat ni..

    p/s: meh la lawan CS..
    hehehe

    Reply
  8. author

    [ a l i y a ]8 years ago

    musim bunga kembang pagi??
    apakah??nak mengata la tuh,cehhhh

    Reply
  9. author

    Riezal8 years ago

    haha ada makna tuuu

    Reply
  10. author

    azie8 years ago

    haloooooooooooooooo

    celah mana plak lah kan ai jeles kan?ha ha ha.

    mak tak koser noks,ahaha

    Reply
  11. author

    nadia-ady8 years ago

    betul la tu, manusia pun ada musim2 nya yang tersendiri.Musim tu melambangkan emosi manusia actually

    Reply
  12. author

    annaheim8 years ago

    shino shino.bagaimana mau buat gambar jadik rich colour macam gmbr kat tu?nak tau nak tau.dah lama dah carik,tapi tak jumpe gak cara die.huhu.itu mmg direct dr camera ke dah dieedit?

    Reply
  13. author

    AyAres1518 years ago

    jb cuti panjang..
    kawe cuti 6,7,8,9 mac..
    gi surabaya..
    nak ikut dok?

    Reply
  14. author

    damme damiah8 years ago

    manusia kadang2 kat atas, kadang2 kat bawah. kadang2 bahagia, kadang2 sengsara…dan seterusnya.

    after sometime, kena buang yang mana tak perlu untuk bagi peluang pada sesuatu yg baru tumbuh dan membesar

    chewah
    :p

    Reply
  15. author

    .fatin nabila.8 years ago

    kt sini bunga br lepas gugur..
    n sekian lama, sini dh ujan..
    if x, memanjang panas terik.
    eh, kita bercakap psl pokok ape ea?

    Reply
  16. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    aliya,
    bunga kembang
    sepagi.. maksudnya
    berseri 🙂

    riezal,
    😛

    azie,
    😛

    nadia ady,
    yup itulah yg sy
    maksudkan.. 🙂

    annaheim,
    banyak step gak..
    kena belajar 🙂

    ayares151,
    hohohoho~
    kwe pon cuti tu.
    Duk mikir nis..
    klu jd kwe turun jaybee..
    nt kwe helo demo.
    Lama doh ni xgi mkn angin..

    damme damiah,
    a ahh betul tu.
    mcm roda kehidupan
    kan..? 🙂

    fatin nabila,
    awk ckp pasal awk eh?
    npe bunga tu xnak kembang
    lg? hehe atau blum ade kumbang
    yg datang hinggap..? 🙂

    Reply
  17. author

    FaDZzDaF MoHdDhOm8 years ago

    chaist,pantang keturunan majapahit di cabar..
    ngehngeh..
    jom-jom..
    sapa kalah belanja cendol pulut..

    Reply
  18. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    FaDZzDaF MoHdDhOm,
    ehh keturunan majapahit kah?
    sy keturunan raja SIAM haha
    lawan warcraft lah..
    Frozen throne
    men CS penim pale..

    Reply
  19. author

    Princess Liyana8 years ago

    ya ya..manusia pun ada musim luruh ek?huhu..musim salji??ada tak ;P

    Reply
  20. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    Princess Liyana,
    musim salji..sonata kah?
    errr tengah pk mcm mana
    nak xplain hehe

    Reply
  21. author

    ~ mizzAmy ~8 years ago

    ~ sama kan dengan manusia?? ~

    Reply
  22. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    mizzamy,
    ermm sama.. 🙂

    Reply
  23. author

    filanastasia8 years ago

    s h i n o : kalau stress dan serabut sekejap-sekejap.. nak masuk musim apa?? hahha…

    Reply
  24. author

    FaDZzDaF MoHdDhOm8 years ago

    haha..
    warcraft x expert ma..

    p/s: kita lawan main tuju guli jela..

    Reply
  25. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    filanastasia,
    kalau ikut pada
    sifir alam, itu
    dipanggil el-Nino
    hehehe 😛

    FaDZzDaF MoHdDhOm,
    hehe tuju guli xnaklah
    nnt calar2 tangan sy
    haha

    p/s: jum snooker.. heh

    Reply
  26. author

    FaDZzDaF MoHdDhOm8 years ago

    chaist…
    xpernah la plak saya main guli calar balar tangan saya..

    p/s: snooker kat ym boleh la,kalo tempat snooker sy bawah umur..di larang masuk..ahaks..

    Reply
  27. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    FaDZzDaF MoHdDhOm,
    tak payah semua tu, kan student lg,
    gi buat kerja skolah ok
    hehehe

    Reply
  28. author

    Benrauf8 years ago

    sekarang dah dekat equinoks. jadi daun-daun pun luruh.

    Reply
  29. author
    Author

    Encik Shino8 years ago

    benrauf,
    equinoks? apekah??
    pelik2 istilah ko..
    hahaa

    Reply

Leave a reply "Bingkisan Mengenai Kehidupan"