Bagaimana Cara Orang Menilai Pasangan Kita?


Kalau zaman P. Ramlee bolehlah rupa paras jadi ukuran. Kalau kekasih, hendak pula yang lawa dan perfect. Cinta sejati adalah segala-galanya. Sanggup bergadai nyawa sebab tergila-gilakan minah cun tu. Semua nak cari yang mantap, comel dan cun. Tapi, zaman sekarang ni, nilai paras sudah tidak penting sangat.

Keadaan rupa paras hanyalah sementara, dan apa yang pasti, kelebihan dan pergantungan bersama lah yang patut dicari. Oleh itu, janganlah persendakan orang yang mencari pasangan yang mempunyai rupa paras yang kurang menarik. Nasihat kepada yang berkenaan. Sila takes note!

Seorang lelaki yang sangat huduh (seposen pun tak macho) tetapi mempunyai kreabiliti, bertanggungjawab kepada pasangan dan berkerjaya adalah lebih baik daripada lelaki yang sangat macho tapi hancus (kaki perempuan dan penipu). Oleh itu, jangan hanya mengejar kenikmatan sementara. Kita kena fikir untuk jangka panjang.

Begitu juga kalau mencari pasangan perempuan. Jangan terlalu mengejar dan berlumba-lumba mencari yang cantik sahaja. Pada pandangan aku yang daif ini, apa yang lebih penting ialah status mereka seperti pekerjaan dan latarbelakang pendidikan mereka. Itu yang menjadi ukuran nilai seseorang itu.

Justify FullSituasi sekarang :

Seorang lelaki baru melangsungkan perkahwinan dengan seorang perempuan. Soalan yang pertama orang akan tanya ialah “Apakah pekerjaan isteri kamu?”

Atau, seorang gadis yang akan melangsungkan perkahwinan dengan seorang lelaki. Orang akan bertanya “Bakal suami awak tu kerja apa?”

“Isteri kau tu lawa ke?” ; Sangat kolot mereka yang bertanya begitu.

Oleh itu, pada zaman sekarang, sila jangan utamakan rupa paras. Cukuplah sekadar sangat memahami dan yang paling penting ialah kita boleh saling bergantungan antara satu sama lain di dunia yang kian mencabar ini.


Artikel Berkaitan

Tags: #Bagaimana Cara Orang Menilai Pasangan Kita? #cara orang menilai kita #ketahui presepsi orang ramai

Pandangan Lelaki Kepada Perempuan Seksi
Bagi sesetengah lelaki, perempuan sebegini, biasanya jarang dijadikan pilihan sebagai teman hidup. Ini
Cerita Tentang Pelajaran Dalam Kelas
Murid-murid sekalian. Hari ini kita akan belajar pasal haiwan. Sebelum tu, cikgu nak
Cerita Bayi Berkaki Ayam
Semalam, aku lepak bersama seorang kawan, sudah lama tidak keluar mengeteh (minum teh)
Kuih Akok, Sangat Sinonim Dengan Negeri Kelantan
Al-kisah hikayat kuih Akok Hari ini saya nak citer sket pasal “Kuih Akok”.
  1. author

    TsUjUn7 years ago

    uhuk…
    uhuk..
    uhuk..
    tumpsng lalu..
    da berhabuk la kat sini..
    lama tak singgah

  2. author

    wawa7 years ago

    yup..setuju sgt..but still ssh nk cari org yg x pndang rupa paras…for me kalo sedap mata memandang pon dh cukup baik….mata kta..bkn mata org lain..

  3. author

    filanastasia7 years ago

    s h i n o : lama tak jenguk blog.. alahai..

    ermm tapi shino.. itu kata shino, mungkin kata fila, dan segelintir dr kita.. tapi fila nampak, ramai yg memilih paras rupa dahulu drpd yg laen.. entah bila nak terbuka fikiran mereka pun tak tau la.. alahai…

  4. author

    nadia-ady7 years ago

    anda sangattttt betul shino!

    p/s: Bukan nak kata apa..Memilih rupa itu perlu jugak TAPI bak kata shino dulu, asalkan sedap mata memandang. Mata kita, bukan mata orang lain. Yang pasti, bila kita dah tertawan dengan sifat yg baik yg ada pada dirinya (walaupun dia tak cantik/kacak), dengan sendirinya 'Dia akan nampak kacak/cantik' di mata kita' =)

  5. author

    ~ mizzAmy ~7 years ago

    kan bagus kalau ramai lelaki yg berfikiran cam shino nih. rasanya cam 1 dlm seribu je.

    most of the guy, akan memandang paras rupa at the 1st place. kerjaya tuh diorg tak kisah pun.

  6. author

    mala_yusof7 years ago

    esok kelantan cuti ek..
    selamat bercuti..
    lama x balik sana..
    rindu sama kg halaman..

    **tepuk dada tanya selera..mana yang perlu lebihkan…nilai atau rupa….
    ;p

  7. author

    Hananeechan7 years ago

    ouh, pekerjaan penting eh..
    tapi saya baru praktikal 2 minggu, dah rasa kerja tak best. blaja gak best. camana?
    huhu…

  8. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    tsujun,
    hehehe lama tol x singgah 😛

    wawa,
    🙂

    filanastasia,
    Pada asasnya begitu.
    Tapi bila dikaji dan diselidik,
    rupa yang cantik adalah bonus,
    yang pasti nilai yang saya sebutkan itu
    adalah benda utama.

    nadia ady,
    🙂 hehe

    mizzamy,
    pendapat masing-masing
    lah. Tp for me, itu yang terbaik.

    mala yusof,
    balik mengundi ke?
    hehe

    hananeechan,
    boleh related dengan
    tahap pendidikan kot. 😛
    Lagipun awk ade rupa.
    Cantik pun.. 😀 heh

  9. author

    harzharun7 years ago

    nak komen…tp dah ramai komen…xjd la…hehehe

  10. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    harzharun,
    nak makan tp dah ade orang makan..
    maka berlapar ia .. hehehe 😛

  11. author

    YNA izyana7 years ago

    xde kaitan dgn entry: shino,since awk tukar link url blog ni,sy salu terlupa nk jenguk blog kamu apa lagi nk drop komen.reasonnya sbb link baru blog kamu ni sy lupa nk add as follower.sy baru terperasan keadaan ni.sorry huhu.dah follow balik dah (=

  12. author

    YNA izyana7 years ago

    komen ada kaitan:
    "Seorang lelaki yang sangat huduh (seposen pun tak macho) tetapi mempunyai kreabiliti, bertanggungjawab kepada pasangan dan berkerjaya adalah lebih baik daripada lelaki yang sangat macho tapi hancus (kaki perempuan dan penipu)."

    saya sgt setuju! xde pertikaian lagi (=

    kalau dapat yg perfect,memang sgt bertuah la.tp kalau ada rupa tp hancussss,baik xpyh.seksa zahir batin je.

  13. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    yna izyana.
    🙂 pepun thanks sbb sudi menjenguk blog sy..

    Rata-rata yg setuju begitu ..
    🙂

  14. author

    Insyirah7 years ago

    "Seorang lelaki yang sangat huduh (seposen pun tak macho) tetapi mempunyai kreabiliti, bertanggungjawab kepada pasangan dan berkerjaya adalah lebih baik daripada lelaki yang sangat macho tapi hancus (kaki perempuan dan penipu)."

    Saya suka statement ni. Ngeee.. =D

  15. author

    yOnnA7 years ago

    betul,bro. org zaman sekarang mane ade nk tny dah hensem ke bakal laki ko? lawa ke bakal bini ko? serius. mmg smua tny, kerja apa? blajar sampai mana? haihh..

    harap muka mcm syurga, tp kalau perangai mcm neraka buat apakan??

    *bro,nape bro boleh add farah (darlingfarah) dlm ur bloglist. yonna buat x dpt la. dia x detect rss feed*

  16. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    Insyirah,
    hehehe 😀

    yonna,
    Haah..kalau GF adelah tanya lawa ke tak kan?

    ermm try copy url dia..
    sy buat gtu.

  17. author

    Org Ganu7 years ago

    syukurlah kalo sumer orang pk camtu tapi problemnyer sekarang rata2 laki nak yg lawa jek, sanggup tinggalkan kekasih yg tak bper cun semata-mata nak kejar yg cun..tipula kalo tak de perasaan nk yg lawa
    bagi sy, sy setuju rupa paras bukan taruhan dalam memilih pasangan. yg penting agama,keperibadian n taraf pendidikannya
    kalo dapat yg hensem tu, kira bonus la..

  18. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    org ganu,
    ye.. betul! 🙂

  19. author

    ije7 years ago

    kecantikan rupa paras hanya sementara. kan?

  20. author

    Diana7 years ago

    ooo hiiii
    jez jenguk2 ur blog^^
    ade cter best >.<
    salam perkenalan

  21. author
    Author

    Encik Shino7 years ago

    ije,
    🙂

    diana,
    salam perkenalan diana..
    🙂